Швеция се провали при коронавируса - пожертва възрастните хора

Знаело ли се е в какво състояние са старческите домове в страната?
14 май 2020 13:47, Елка Василева
287
Швеция се провали при коронавируса - пожертва възрастните хора
Снимка: архив, БГНЕС

Швеция пожертва възрастните хора. Алчността и приватизацията бяха направили ситуацията в старческите домове нетърпима. А когато се зададе и епидемия, проблемите станаха катастрофални.

Когато стана ясно, че Швеция ще върви по собствен и по-различен път в битката срещу коронавируса, на възрастните хора в страната им бе обещана надеждна защита срещу инфекцията. Беше повече от ясно, че в общество, което залага на доброволния принцип вместо на забраните и санкциите, тази рискова група трябва да бъде особено добре пазена, отбелязва германският „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ), цитиран от Дойче веле.

Пълен провал

Но най-късно по Великден стана ясно, че страната се е провалила катастрофално по този въпрос, коментира изданието. Статистиката потвърждава този извод. Броят на смъртните случаи в страната вече са 3 313 по данни на университета „Джонс Хопкинс“ от 13 май. Това са над 3 пъти повече, отколкото в съседните на Швеция страни - Дания, Финландия и Норвегия - взети заедно.

Още по темата

В огромната си част жертвите са възрастни хора от старческите домове или такива, които се обслужват вкъщи от местните социални служби. На този фон финландският държавен канал YLE коментира, че Швеция е „пожертвала възрастните хора“. А шведският „Афтонбладет“ написа: „От всички северни народи ние най-лошо се справихме със задачата да опазим възрастните хора“.

Катастрофата можеше да се предвиди

Дори официални представители на властите, които доскоро демонстрираха завидна самоувереност, сега признават, че са се провалили в това отношение. За свое оправдание те посочват „изненадата“ - твърдят, че никой не е предполагал в какво лошо състояние всъщност се намират старческите домове в страната.

Ингмар Скоог - професор по медицина от Гьотеборг обаче не е съгласен с тази теза. Според него  случилото се е можело да бъде предвидено. ТГой смята, че кризата с коронавируса е показала още по-ярко известните от години насам недостатъци на здравеопазването в страната.

Икономиите и приватизацията в сектора доведоха дотам, че ситуацията в старческите домове е белязана от сериозен недоимък, казва една шведска лекарка. А коментарът на „Афтонбладет“ е още по-категоричен: „Алчността и приватизацията се оказаха смъртоносни“.

Допуснати са били множество грешки

Повече от ясно е, че в Швеция са допуснали множество грешки - например това, че работещите в сектора не са били тествани за COVID-19; или пък това, че здравните власти не са обърнали сериозно внимание на заразените, които не проявяват типичните симптоми на болестта.

Междувременно властите предприеха по-строги мерки и броят на заразените започна леко да спада. Министър-председателят Стефан Льовен обяви, че ще бъдат подобрени условията в социалните заведения, но не спомена никакви детайли. Никой обаче явно не се чувства лично отговорен за това, че коронавирусът се развилня из шведските старчески домове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
6
 
20
 
! Отговори
nina преди 3 години
Абсолютно се провалиха,или може би това беше и целта на правителството им-да се избави от старите хора .Те нямаха достатъчно защитни облекла в болниците за лекарите си,какво остава за служителите в старческите им домове. Ами на близо 30 000 заразени 3600 мъртви си е 10 % смъртност.Да,и в Дания 90 % от смъртните случай са хора над 70 годишни,но ние имаме 10 000 заразени и малко над 500 смърни случая.ПОвечето от тези възрастни шведи,които измряха в домовете,цял живот са бачкали и плащали данъци,имат достатъчно голям принос за благоденствието на днешна Швеция.И за награда ги оставиха да се изпоз
230
11
 
9
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Вие видяхте ли на място този провал, имате ли достоверни данни. Или си пишете едно към гьотора, както винаги, за сензацията!
229
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До -10 ти пък щото неси мисирка а както се види че и от 80% си
228
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
провали се ама руската ти кооччиина с карантина или без се га са най краставите
227
19
 
22
 
! Отговори
-10 преди 3 години
Провали се България, защото при липса на епидемия затриха сума бизнеси и възможност хората да си изкарват хляба.
226
9
 
18
 
! Отговори
-10 преди 3 години
Мисирките припяват. Не виждам да се е провалила, като я сравня с крутите мерки в Италия, Испания.
225
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 228 Единствено това, и също така например, че университетите и училища над 8 клас бяха затворени. И единствено че местните власти по свое усмотрение масово налагат допълнителни забрани след като коня отиде у ряката. И единствено препоръчване на спазването на препуръките на СЗО, които де факто са влизане в релси с карантинните мерки в други държави. Иначе е само тва, живеят си нормално. Иначе нормално в Швеция е 50% от домакниствата в Стокхолм - от един човек.Рядко населена държава
224
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НякойСупер много се кефя като видя такъв коментар. Най-големите неграмотници го правят, но не става ясно откъде те си набавят информация. Ясно е само, че не знаят, че ДВ има стандарти на работа които са далеч над всичко, което повечето българските медии публикуват.
223
9
 
10
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Дойче веле... Значи Шведите са много добре.
222
3
 
15
 
! Отговори
До предния преди 3 години
Забраната за големинсъбирания е нормално имаше я и 2009 зарад свинския грип за около година само че тогава не изпростяха чувствителните зомбита като сега, може би понеже нямаше фасешит и други идиотщини
221
21
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция въобще не се е провалила.Живеят доста по нормално и добре от почти всички други общества. Единствено имат забрана за събиране на големи групи над 50 човека.
220
17
 
24
 
! Отговори
Мнеее преди 3 години
Не се е провалила Швеция изобщо напротив една от малкотп държави постъпили правилно
219
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 224Ти живееш в Щатите колкото аз живея в Токио.
218
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нови лъжи от про гербавите издания. Много независими лекари в щатите където живея от 30 години, дават пример с Швеция. Това което става там е абсолютно нормалният начин на протичане на всяка годишна грипна епидемия. А за да знаете истината трябва първо да проверите кой плаща за тази "истина".
217
3
 
8
 
! Отговори
Fin преди 3 години
Ясно, не си струва да спорим. Има едно нещо-логика, ти го наричай конспирация. Логоиичнотическото мислиене никоя репресивна власт не може да го победи. Бъди жив и здрав и се радвай на самодоволството си ;)
216
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До FinАбе човек, що не каза че си от хората от световната конспирация, ей начи, веднага щях да те взема насериозно още първия път..:)))))
215
12
 
4
 
! Отговори
Fin преди 3 години
Значи колкото и да ти е послушно населението и да следва авторитети, винаги има нужда от демогагия и постановки. Това е ролята на Швеция, да може на Датчани,Финландци и Норвежци да им се дава пример как можеше да умрат 10 пъти повече хора. Друг е въпроса,че числата в Швеция са раздути. А и работата ми е такава да съм навътре в нещата
214
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Fin до до FinЖивееш в Северна Европа: ами премести се в Русия или Северна Корея. Там всичко е реално, и тъй като и аз живея в Северна Европа, ще ти кажа, че дрънкаш пълни глупости (не че няма разни хипита анти ваксъри и тука, с други думи объркани хора, които не стават за нищо).
213
2
 
6
 
! Отговори
Fin до до Fin преди 3 години
Незнам къде живееш, но аз живея в Северна Европа и да ми казваш, че говоря глупости.... Всичко е постановка и ти го знаеш!
212
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До QНяма нужда да демонстрираш, че не си следил нищо покрай тая криза с въпроса си ....