Очаква ли ни втора вълна на коронавируса? Ето какво ни учи историята

Много пандемии са се завръщали на вълни, други успяваме да овладеем
22 май 2020 10:50, Нели Христова
96
Очаква ли ни втора вълна на коронавируса? Ето какво ни учи историята
Снимка: БГНЕС

Учените са на две различни мнения, когато става дума за това, дали ще има втора, по-смъртоносна вълна на COVID-19. Някои са убедени, че това няма да се случи, други предупреждават, че ако не се спазват правилата за дистанция, при втори удар на коронавируса, много повече хора ще изгубят живота си.

Но какво казва историята по въпроса?

Ако се върнем назад в Средновековието, ще видим, че чумата или така наречената "Черна смърт" е връхлитала Европа на вълни. По подобен начин бубонната чума също се завръща няколко пъти, преди да отшуми. Преди един век испанският грип убива милиони из цяла Европа. Точните числа не могат да бъдат определени, но учените са обединени около едно - втората вълна на инфлуенцата е била много по-смъртоносна от първата.

Разбира се, тогава нито здравната система, нито технологията, лекарствата и информационните системи са били толкова напреднали, колкото са сега. През последните години се появиха други подобни вируси, като SARS и MERS, които нямаха втора заразна вълна. Но това може да се дължи и на факта, че и двата вируса бяха значително по-малко заразни от COVID-19. Други големи пандемии от нашето време, като свинският грип, обаче се завърнаха повторно. А втората вълна бе много по-силна.

Какво значи това в случая с COVID-19?

Няма два вируса, които да са напълно еднакви помежду си, което значи, че нито една епидемия или зараза не протича по един и същ начин. Но също така знаем, че заразните болести се разпространяват, когато болен човек влезе в контакт със здрав човек. Епидемията ще продължава да се развива, докато броят на заразените с вируса от един носител, са повече от 1. Това се нарича "репродуктивен потенциал", обясняват от BBC.

Да държим репродуктивния потенциал под 1 е критично за справянето ни с пандемията. За това социалната дистанция и проследяването на контактите ни ще са част от живота ни за дълго време. Също така предстои да научим колко дълго ни предпазва имунитета, който си създаваме срещу вируса след като го преболедуваме. Още не е ясно и дали COVID-19 е сезонен.

Експертите предупреждават, че коронавирусът може да се появи отново през зимния грипен сезон в Европа и САЩ, когато здравните системи и без това са под голямо напрежение. Учените наблюдават и дали вируса мутира и става па-летален или пък по-безопасен.

Все още има много неизвестни при COVID-19, за да сме напълно сигурни, че ще има втора вълна. Това може никога да не се случи. Бързата поява на ваксина напълно ще промени правилата на играта. Но докато това не се случи, грешките при отпускането на мерките ще доведат до рязко увеличаване на броят на заразените, а хората ще платят за тях с живота си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес Бай Шиле - мустака на сутрешния брифинг говореше за над 2000 БОЛНИ в България.Не са БОЛНИ Бай Шиле, ВИРУСОНОСИТЕЛИ СА!!!Болните бяха около 300, а сега доста по-малко.Това е специалист в НОЩ.Нали си представяте за какво става въпрос?Изобщо да не говорим, че 2000 на 7 милиона население клони към НУЛА процента вирусоносители.Толкова за ПАНДЕМИЯТА.
67
0
 
2
 
! Отговори
ohu bohu преди 3 години
"Няма рязка промяна в развитието на болестта. Считаме, че мерките, които прилагахме досега, трябва да продължат да се прилагат и занапред",..."Всичко, което е разрешено, продължава да функционира и занапред. Всичко онова, което е забранено, няма да функционира и оттук нататък,..."--Горното е цитат от изказването на Ананиев във връзка с прекратяване на ИП. Само на мен ли ми се струва, че и в "статията" се говорят същите глупости?Нищо не е ясно, но те знаят какво говорят...
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трета вЪлна дали ще има?
65
0
 
6
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Цитат от един анонимен коментатор:"Навремето Киро Ананиев замиташе следите от кражбите при Иван Костов, после тези на "царя". При Борисов не знам защо се прави, че разбира от медицина и превенции на инфекции, ами не си подаде оставката, че да може да се назначи някой дето наистина разбира от тези неща."Някой да знае нещо повече за дейността на министър Ананиев и доколко може да се вярва в този цитат?!
64
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде беше първата та и за втора говорят?
63
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
от ООДа, казаха че ще има - инесоха го в тримесечния отчет. И Световната Смъртна Организация каза същото.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравеопзаването - в бюджета на държ авата, лекарствата безплатно като в Куба, Канада... и ще им се отще всякаква корона.
61
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде спрете се вече с тоя вирус бре!Хипохондрици!!!
60
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само в родните медии и телевизии, и щабове уж научните статии имат патос, драма, всяване на страх. Научните материали са освободени от тях, стига да служат научни функции:)
59
1
 
6
 
! Отговори
Станишев ПЕС преди 3 години
Спокойно,от САЩ посолството ще организират МОЩЕН ГЕЙ ПАРАД и край с COVID-19!По важното е Истамбулската конвенция и чипирането.Другаря БИЛ ГЕЙ го е измислил,Сорос плаща.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква ваксина, какви пет лева като днес действа, утре не, щото вирусът е мултивариантен и отхвърля всяка престояла манджа. И след като това е хиперясно на спецовете по тия работи, защо тогава се вайкат за ваксина?!Да се вайкат, че ни трябва силна правилна храна и свестни витамини и хран.добавки за силна имунна с-***. Но от това не се дипли, а на някого хич не му изнася. Ще се чуе ли, някой да се е засилил да осигури профилактика? Рънътъ прави борбътъ с короната. 1.5 млн бг старци са живзян!!!!
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се крадеше дори наполовина по-малко, нямаше дори да се замисляш за това кой какви зарази разнася. Нямаме и 7 милиона вече, концентрирани сме в няколко големи града, останалото е пустиня. С всички тия откраднати от кой ли не пари щяхме да имаме и болници, и ваксини, и всичко. Вместо това ти ръкопляскаш, че някой си обмисля поредната стратегия са дране на още глоби.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще си плащаш, разбира се. Че си се заразил, че нещо не го покрива клиничната пътека, за избор на екип, за консумативи, за още един печат за някоя идиотщина в талона на колата, за дишане на въздух, за ползване на слънце, за държавни бензиностанции, за, за, за... Те тия къщи на Ярема и Барселона не се вдигат с неплащане, я.
55
2
 
7
 
! Отговори
емиии преди 3 години
Врещяхте за емигрантите-няма емигранти,избиха и терористите от ИГИЛ,няма пари и за филми,трябва да има заплаха,като утрепат и COVID-19-2 извънземните Марсианци ще ни нападнат.Спилбърг сега твори сценария!
54
6
 
6
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
Подкрепям се сам, но идеята ми харесва. Защо да ходиш и разнасяш зарази безнаказано? Ще си плащаш!
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да подкрепяш подобни глупости, замисли се защо болниците са пред фалит и защо за 10 години нищо не е направено в насока спиране на кражбите в здравеопазването.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно, че не се шегуваш. Емнали са ви да подкрепяте всичко, не да се шегувате.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По една вълна на година е достатъчна и ще съсипе държавата.
50
3
 
8
 
! Отговори
aa преди 3 години
моля очакващите втора вълна, ама вземете ходете да ви интубират профилактично бе
49
2
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 3 години
Идеята ми харесва! Дано! Супер е! Не се шегувам.