Успяхме да избегнем пет куршума, но коронавирусът ни уцели!

Това няма да е последната пандемия, създали сме перфектни условия
8 юни 2020 13:05, Нели Христова
75
Успяхме да избегнем пет куршума, но коронавирусът ни уцели!
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът се появи в края на миналата година и само за няколко месеца успя да преобърне света, в който живеем. Учените обаче предупреждават, че това няма да е последната пандемия, тъй като човечеството е създало "перфектната буря" или по-точно - перфектните условия вирусите да прескачат от животните върху хората.

Постоянната ни намеса в света на дивата природа ускорява процеса, а учени от Университета в Ливърпул се опитват да предскажат кое ще е следващото препятствия пред нас и как човечеството може да е по-добре подготвено, за да се справи с него.

"Успяхме да избегнем пет куршума"

"През последните 20 години бяхме изправени пред шест значителни заплахи - SARS, MERS, Ебола, птичи грип и свински грип. Успяхме да избегнем тези пет куршума. Шестият обаче ни уцели. Това не е последната пандемия, пред която се изправяме, за това трябва да сме по-внимателни, когато наблюдаваме заразите в дивите животни", казва професор Матю Бейлис от Университета в Ливърпул пред BBC.

Той и екипът му решават да създадат база данни с всички познити болести, които виреят из дивата природа. След това създават система от модели, които да предскажат кои могат да се окажат опасни за нас. Сред хилядите бактерии, паразити и вируси, които са известни на науката, системата идентифицира улики, скрити в броя и вида на животните, които се заразяват. Тя използва тези улики, за да открие кои вируси представляват най-голяма заплаха за хората. А ако даден патоген привлече вниманието на учените, те ще могат да отделят нужното време за да открият начини за превенция и лечение при евентуален взрив на нова епидемия.

Уроците, които би трябвало да сме научили

Човешкото безразсъдство е това, което ни доведе до тук. Множество учени са категорични, че обезлесяването и посегателството ни над различни местообитания в дивата природа, са създали благоприятната обстановка за разпространение на нови вируси от животни към хора.

Според проф. Кейт Джоунс от Университетския колеж в Лондон, доказателствата "подсказват, че трансформираните от човека екосистеми с по-ниско биоразнообразие, като земеделски или плантационни полета, често са свързани с повишаване на риск за хората от много инфекции“.

"Разбира се, това не важи за абсолютно всички вируси. Но някои диви животни, които са по-толерантни към безпокойството от страна на човека, като някои видове гризачи, са и по-ефективни при приемане и предаване на патогени. Така че загубата на биоразнообразие може да доведе до рискован контакт между хората и животните и да увеличи заплахата от плъзване на някои вируси, бактерии и паразити сред нас", обяснява тя.

Има няколко епидемии, които нагледно показват този риск. През 1999 г. в Малайзия се появява вирусът Нипа. Той е носен от прилепи, които го прехвърлят на прасетата в голяма ферма, построена в края на гората, която те обитават. Прилепите се хранели от плодовете, които си хапвали и прасетата. Четириногите обаче ядели храната, паднала от дърветата на земята, покрита със слюнка от прилепите. Повече от 250 човека, които работели във фермата и били в контакт с прасетата, се заразили. Половината от тях са починали.

Засега процентът на смъртност от COVID-19 е 1%. При вирусът Напа е между 40-75%.

Според проф. Ерик Февре от Университета в Ливърпул и Международния институт за изследване на животновъдството в Найроби, Кения, учените трябва постоянно да наблюдават райони, в които има по-висок риск от огнища на зарази. Сред тях са фермите край горите, пазарите, където се продават и се купуват диви животни, както и всякакви други места, които размиват границата между хората и дивите животни.

"Нови вируси се появават сред хората между 4 и 5 пъти на година. И това не се случва само в Азия и Африка, но и в Европа и САЩ. Подобни пандемии ще ни се случват отново и отново", казва проф. Февре. Според него сегашната криза трябва да ни покаже какви са последствията от отпечатъка ни върху дивия свят.

"Приемаме за даденост всичко  - храната, която ядем, материалите в смартфоните ни. Колкото повече ги консумираме, толкова повече пари ще прави този, който ги добива и ги доставя до целия свят. Така че е от огромно значение да обърнем внимание на ресурсите, които използваме и какъв отпечатък оставяме върху природата", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
1
 
! Отговори
Айде преди 3 години
Стига сте ни баламосвали. Това е манипулиран вирус създаден в лабораторията в Уахан. Верно, че по -горе изброените вируси с изключение на MERS и ебола са от Китай. Изобщо Китай си бълва вируси. През средновековието и чумата е идвала от там.
57
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Важното е, че ес иска да се увеличава населението в африка, за да може да внася качествен генен материал за размножаване в европа.Меркел, урсула, кьолнските и берлинските жени са в първата линия на тези желания.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като измама коронавирусът е равностоен на това, че комунисти, десари и комосомолски секретари могат да сътворят демократично управление!.............................Като измама е равностоен на това, че т.нар. "демокрация" е власт на народа.
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Лудата Крава къде я забравихте.
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като измама коронавирусът е равностоен на това, че комунисти, десари и комосомолски секретари могат да сътворят демократично управление!
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Броя изследвани и хваннати случаи на covid е произволен в различните страни, според стратегията и възможностите на всяка страна. Едни изследват много и хващат много, други обратно. От това обаче не могат да се правят изчисления за смъртност. Броя умрели не се влияе от броя открити или неоткрити заразени, той конкретно число. Смъртността се изчислява през скриниране на % заразени в общата популация. Иначе ще варира драстично в различните страни заради различния брой изследвани,съответно открити!
52
3
 
5
 
! Отговори
Факти преди 3 години
Не манипулирайте! Доказани заразени чрез тест и реален брой заразени нямат нищо общо, последните са десетки пъти повече и върху техния брой се изчислява смъртността, т.е. процента е нисък. Напр. : В Испания се доказа, че 5% от 47 млн. население са се срещали с вируса, умрелите са 27 000 души = 1,1% смъртност от срещналите се със вируса. Основно старци. При ниската умираемост от covid в България, смъртността е само 0,3%.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тоз корона вирус нито казаха и доказаха има ли го в свободно състояние на съществуване както не го откриха наоколо човека как околна среда,както механизма му на действие от какво се захранва и какво произвежда за отрицателното въздействие върху човека според туй което посочиха за нормалното функциониране циркулиране на кръвните клетки,а за останалите въобще не съобщават.
50
2
 
0
 
! Отговори
Storm преди 3 години
До Обичам ви в паника10% е в момента за приключените случаи (около 4 милиона) в целия свят..https://worldometers.info/coronavirus/
49
1
 
6
 
! Отговори
Обичам ви в паника преди 3 години
Чакаме сондажните проучвания от Пловдив и Бургас, но Кантарджиев каза по телевизията, че за България се очертава да бъдат около 4% от населението с антитела. С Испания били доказани 5% и растат.Нещо бавят резултатите от този скрининг!? И тогава ще стане ясно кой манипулира като говори за 10% смъртност. Това си е за всяване на страх и паника... и е наказуемо! Внимавайте, какво пишете!
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според НСИ, смъртността от грип в България от 2005 година досега е между 0,1 и 0,4 човека на 100000 човека население на година, което е между 7 и 28 човека на година. С Ковид-19 как е?
47
1
 
8
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
До !!! МанипулаториАбе не знам кой е манипулатор, ама няма все още в България такива изследвания, които да са установили 280 000 души носители на антитела. Това са от приказките на васия доц. Мангъров, който сутринта говори едно а следбед - друго.
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко са заразените в България? Официално са 2727, някои твърдят че са 250-300 хиляди, но това са предположения. Ако бяха стотици хиляди, епидемията сега щеше да се вихри с пълна сила и за нула време щяха да се заразят милиони в България.
45
6
 
1
 
! Отговори
Storm преди 3 години
До !!! МанипулаториСмъртността от грипа официално е около 0,1 %Естествено, че има случаи които не са хванати, както за короната, така и за грипа.Официалната смъртност за короната в момента е 10%Това е 100 пъти повече от грипа!Колко още има кихали с грип в къщи без да са ходили на лекар и колко са изкарали короната безсимптомно, никой не знае.Нека да сравняваме ябълки с ябълки.
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Засега процентът на смъртност от COVID-19 е 1%"+Дали? В момента процентът на починалите е почти 6% за целия свят, в Европа засега е 8,5%, в Италия е 14,4%, във Франция 18,9%, Белгия 16,2%, Великобританияж14,2% и т.н. Това са проценти на починали от заразени, както я дават за еболата.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, ако бяха изследвали само умрелите, то смъртността щяха да я докарат и до 100%!
42
2
 
2
 
! Отговори
Ще ви излъжем! преди 3 години
Истината ви прави свободни!Манипулациите - роб!
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A светът 800 хил население ли е, или?
40
2
 
7
 
! Отговори
!!! Манипулатори преди 3 години
Смъртността от covid не е толкова висока колкото се представя, ако се смятат и всички които са го изкарали без или с минимални симптоми. Това са 4%=280 000 от населението в България, според скрининговите изследвания за наличие придобити антитела сред населението. 160 умрели от 280 000 прави около 0,3% смъртност. Кое ще оспорите от тези факти!?Не бъркайте броя положителни PCR-тестове с броя хора реално срещнали вируса през последните 4 месеца. И 99,7% не са умрели.0,3% възрастни и увредени-да!
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко е процента на смъртност на този вирус?