1/3 от българите зад граница били готови да се върнат в родината

Вкъщи работим с час повече, отколкото в офиса
337
1/3 от българите зад граница били готови да се върнат в родината
Снимка: Pixabay

Вижда се осезаема вълна на българи, които искат да се върнат от чужбина, каза пред БНР Георги Първанов, член на борда на директорите на Българската асоциация за наемане на хора, представител на голяма фирма за човешки ресурси и част от проекта Bulgaria Wants You.

„По наши проучвания около една трета от българите в чужбина, което е между 700 000 и 1 000 000, които са навън, имат твърди намерения да се върнат. Имаме от домашни помощнички в Англия до изпълнителни директори от Австралия, които искат да се върнат. И са от Чили до Япония българи, които сериозни намерения имат и работят целенасочено в посока връщане“, коментира Първанов.

Още по темата

България има нужда от много по-добро законодателство за гъвкава и временна заетост, заяви той в анализа си на трудовия пазар и тенденциите по време на коронакризата.

„В момента единствените опции за гъвкава и временна заетост са по заместване или да се извърши конкретна работа. Това означава, че все още огромни сектори на бизнеса са на черно или на сиво“, посочи Георги Първанов.

Според него трябва да се разширят много повече възможностите за гъвкава и временна работа.

Съществуващата уредба, че не повече от 30% от персонала може да бъде на гъвкава и временна заетост, е страшно ограничаваща за бизнеса, смята експертът.

Не наблюдаваме спад на заплатите в кризата, посочи още Георги Първанов. Някои компании са орязали частично допълнителните придобивки като ваучери за храна, транспорт и бонуси. Това обаче не засяга основните заплати.

„Често даже хората, които работят проектна работа или на временна заетост, получават повече от тези, които работят на постоянна“, посочи той.

Неофициално, отчетено и от западни проучвания, се наблюдава увеличаване на работното време с почти час при т.нар. home office или работа от вкъщи, отбеляза още Първанов.

„Поради това, че е много размита границата докъде работиш от вкъщи и докъде ти е домакинската работа, е трудно да се изчисли. Не мисля, че в повечето компании това се заплаща допълнително“, обясни той.

В дългосрочен план работата от вкъщи не е толкова продуктивна, подчерта Георги Първанов. За него най-добрият вариант е комбинираният – работа в офис среда и работа от вкъщи.

Като друг проблем той открои липсата на електронна трудова книжка, което би намалило бюрокрацията за бизнеса.

Относно тревожната тенденция за рязък скок на безработните през последните две седмици Георги Първанов посочи, че очакванията са били това да се случи наесен, а сега е притеснително, че се случва доста по-рано.

„Вече трета седмица, макар и с малко над 1000 човека, броят на новите безработни е по-голям от тези, които са си намерили реализация", каза той.

Извън сегашната програма за субсидирана заетост с тримесечна продължителност е необходимо спешно да се въведат и други мерки, изтъкна Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"1/3 от българите зад граница били готови да се върнат в родината"Айде бе...готови са да се върнат за месец лятна ваканция, и то не кой знае колко много, повечето предпочитат други дестинации, а не мутроморието
220
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то по байтошово време имаше повече възможност за развитие и реализация,и едно време трябваше да си член наБКП за да прогресираш и сега трябва да си член на ГЕРБ за да успееш...и пак не е сигурно.с тези айдуци...
219
5
 
9
 
! Отговори
men преди 3 години
Аз съм от другите 2/3. Как да се върна бе брат, в Германия за 2019, 85000? преди облагане съм заработил, отделно 10000? ми отиват в пенсионния фонд дето сега не се облагат. За 2020 очаквам да ударя 100 000?. Връщането в България за такова като мен не стой на дневен ред. А и ще сме по-полезни на България като си стойм тук.
218
7
 
2
 
! Отговори
Перничанин преди 3 години
До АнонименАми стандартът се е вдигнал в сравнение с 90-те години в пъти ( дори и пак последни в Европа ), никой не се хвали колко сме велики, просто казвам, че патриотите отвън спомагат с едно нищо! И като са си избрали Чехия или Полша прав им път, то мана може всеки да търси!
217
1
 
2
 
! Отговори
Да бе да преди 3 години
Уи ме нон
216
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, тръгват, даже някои се прибраха, но не за твърдо , а за меко пребиваване. Ей, че съчинихте поредната тъпня! Тези, които са тук сега от чужбина е ясно- хората имат планивани отпуски от преди година. Много от емигрантите четат онлайн новини, гледат бг телевизия, и разбират, че тук нищо не се е променило за последните 30 год!
215
6
 
4
 
! Отговори
Перничанин преди 3 години
До IT-спецТо на готово всеки иска, хич не си идвай и без теб България има, всасяйте си осигуровки и плащайте данъци по чужбина и чакайте тук промяната!
214
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Христо Иванов е твърдо за МаджоРитарни избори!!
213
6
 
8
 
! Отговори
пак ли? преди 3 години
Осезаема вълна виждали? Колко бала? Колко по Рихтер? Скачат през месец някакви такива - сега са поредните Bulgaria Wants you. Ми напиши го на български, бе! Отишъл там преди еди колко си време и вместо Георги е Джордж вече. Ама си оставаш оня с външната тоалетна на двора. Седете си там. Изобщо на никого не липсвате. Работа и тука има. Ама ей такива вносни сноби не знаят какво е мотика и само акъл ръсят. Че не ви виждаме с бохчите как се прибирате всяко лято. Като магарета натоварени сте.
212
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така се прави , в това напрегнато време един два вица разтоварват напрежението ..на изпълнителните директори от Австралия да се сложи за шеф Караянчева-по идеи и акъл е с години пред тях
211
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, да още утре тръгват. Само Христо Иванов да вземе власта.
210
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се върнат само образуваните като номер 226:) никой нормален не би го направил. Но ви се радвам как копаете дъното!
209
6
 
4
 
! Отговори
Lan преди 3 години
до Друг вариант - 2,варинат три: Световните политици прегарят манджата с този Ковид, световният ред се разпуква, настава невиждана по мащаби криза. Българите намират пак вътрешната си сила, която генетично носят - да оцеляват. В лицето на смъртта, всеки вади най-доброто от себе си. Правят една стабилна държава, което го могат от преди хилядолетия...Е те така! :)
208
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе виждам го сина на Корнелия да зареже работата си в Голдман Сакс и да дойде да работи за 1500 лв.. Айде моля ви. Икономиката е скачена система. Ако си мислите, че рушветите пречат да работи ефективно- жестоко се лъжете. Рушвети дават частни фирми, на хора в частни фирми за да спечелят сделка на доставка на машини и оборудване. По цял ден гледам тоя филм.
207
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха щели да се върнат. Те така и не заминаха. Та нали без тях браха ягоди в Англия. Айде няма нужда да се пишат патриоти- хора с ниско образувание, търсещи лесни пари. Да махат с кирката по строежите в Германия.
206
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милата изгърчена лилана, тя за какво беше в ареста, за данъчни измами или за продажба на наркотици?
205
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: Да (номер 222)Покрай нашия блок в София жълтата кофа редовно я обръщат и от дъното и са изсипани отпадъци!!!Фирмата от мутри приближени на Бойко ги мързи и рядко минават да ги обслужат!!!Съответно улицата е отрупана със всякакви отпадъци, включително хранителни, които гният и миришат лошо. Улични животни ги наобикалят да се хранят с тях и сеят зарази! Отделно наоколо е осеяно с маски!Това ли ви е Европейското Развитие на България бе, ГЕРБ???!!!Комунисти проклети!!!
204
9
 
9
 
! Отговори
ОБАЧЕ! преди 3 години
Само ако Бойко Борисов подаде оставка!!!Нали гледам как ги гърчат младите тук: ЛиЛана и други в арести и затвори, всеки, който е решил да живее като европеец в тази комунистическа, азиатска държава България!!!
203
4
 
15
 
! Отговори
Да преди 3 години
В Германия пред всяка къща има 5 различни кофи за събиране на ***. Жълт син кафяв и сив( пластмаси, хартия , био , и други) също ламарината стъклото и мебелите както и електрониката всичко се изхвърля отделно. Всеки дом плаща средно по 60 евро такси месечно за отпадъците на община в която живеят не на частни фирми. Тука в България нашите депутати с *** немогат да се справят чак от Италия го вносят пак същевременно и за икономика говорят. Ей никой няма да се върне в тазискапана държ
202
9
 
8
 
! Отговори
Връщат се.... преди 3 години
ЩОТО СА ГИ ИЗРИТАЛИ ОТ РАБОТА.НИКЪДЕ НЕ ОБИЧАТ НАВЛЯЦИТЕ.... ОСОБЕННО СОЦ-ОТПАДЪЦИТЕ!КОРОНАТА ПОДРЕЖДА СВЕТА!!!