1/3 от българите зад граница били готови да се върнат в родината

Вкъщи работим с час повече, отколкото в офиса
337
1/3 от българите зад граница били готови да се върнат в родината
Снимка: Pixabay

Вижда се осезаема вълна на българи, които искат да се върнат от чужбина, каза пред БНР Георги Първанов, член на борда на директорите на Българската асоциация за наемане на хора, представител на голяма фирма за човешки ресурси и част от проекта Bulgaria Wants You.

„По наши проучвания около една трета от българите в чужбина, което е между 700 000 и 1 000 000, които са навън, имат твърди намерения да се върнат. Имаме от домашни помощнички в Англия до изпълнителни директори от Австралия, които искат да се върнат. И са от Чили до Япония българи, които сериозни намерения имат и работят целенасочено в посока връщане“, коментира Първанов.

Още по темата

България има нужда от много по-добро законодателство за гъвкава и временна заетост, заяви той в анализа си на трудовия пазар и тенденциите по време на коронакризата.

„В момента единствените опции за гъвкава и временна заетост са по заместване или да се извърши конкретна работа. Това означава, че все още огромни сектори на бизнеса са на черно или на сиво“, посочи Георги Първанов.

Според него трябва да се разширят много повече възможностите за гъвкава и временна работа.

Съществуващата уредба, че не повече от 30% от персонала може да бъде на гъвкава и временна заетост, е страшно ограничаваща за бизнеса, смята експертът.

Не наблюдаваме спад на заплатите в кризата, посочи още Георги Първанов. Някои компании са орязали частично допълнителните придобивки като ваучери за храна, транспорт и бонуси. Това обаче не засяга основните заплати.

„Често даже хората, които работят проектна работа или на временна заетост, получават повече от тези, които работят на постоянна“, посочи той.

Неофициално, отчетено и от западни проучвания, се наблюдава увеличаване на работното време с почти час при т.нар. home office или работа от вкъщи, отбеляза още Първанов.

„Поради това, че е много размита границата докъде работиш от вкъщи и докъде ти е домакинската работа, е трудно да се изчисли. Не мисля, че в повечето компании това се заплаща допълнително“, обясни той.

В дългосрочен план работата от вкъщи не е толкова продуктивна, подчерта Георги Първанов. За него най-добрият вариант е комбинираният – работа в офис среда и работа от вкъщи.

Като друг проблем той открои липсата на електронна трудова книжка, което би намалило бюрокрацията за бизнеса.

Относно тревожната тенденция за рязък скок на безработните през последните две седмици Георги Първанов посочи, че очакванията са били това да се случи наесен, а сега е притеснително, че се случва доста по-рано.

„Вече трета седмица, макар и с малко над 1000 човека, броят на новите безработни е по-голям от тези, които са си намерили реализация", каза той.

Извън сегашната програма за субсидирана заетост с тримесечна продължителност е необходимо спешно да се въведат и други мерки, изтъкна Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано не са тая 1/3, от която ме е срам по летищните терминали и в самолета, че съм българин.
260
5
 
14
 
! Отговори
До 284 преди 3 години
Хахаха-сега пък нова опорка,в Германия била истинска храната,а в България не.Само дето не ти мина номера-работил съм за един немски бизнесмен,който в България отглеждаше домати.Тореше ги с изкуствени торове,пръскаше ги с нитрати и доматите му имаха вкус на подметка.Баща ми гледа на село домати и ги продава на пазара. Нямат нищо общо с подметките на немеца. Животните в Германия ги тъпчат с изкуствени боклyци.Ама там била истинска храната.А тук не.Смешни сте.
259
1
 
2
 
! Отговори
Да преди 3 години
До 282 явно ти не си ходил в Германия!
258
5
 
4
 
! Отговори
До 282 преди 3 години
Опитът ти за ирония е също толкова неуспешен като цялата ви държава.В Германия за 10 евро не можеш да ядеш на корем агнешко. А и агнешкото далеч не го харесват всички и не е такъв символ на висок стандарт като в Бг. Явно и ти коментираш неща, които не познаваш. Но едно може да се каже колкото и да е малко, това което изяждаш в Германия за 10 евро е по-истинско, от това което изяждаш за 20 лв. в Бг
257
1
 
5
 
! Отговори
хахо преди 3 години
Ако обещаете че ще ме изберете за да сменя Бойко баш премиерот - е, тогава сигурно ще се върна. Няма да се пазарим за заплата я! Ще ви работя без пари- за благото на народа както той до сега ви "управляваше" с неговата шайка плутократи която обезкости държавицата.
256
10
 
0
 
! Отговори
Кой преди 3 години
До 270 Защото не си идвал в Германия е мой. Дано имаш възможност да дойдеш от сърце ти го пожелавам. За ресторанти ли говорим ? В Германия за 10 евро на човек ядеш на корем агнешко телешко патешко пилешко риби три 4 вида миди скариди отделно зеленчуци 7 8 вида сосове супи десерти. Може да повръщаш и пак продължаваш да ядеш само за 10 евро който искаш питай!
255
2
 
4
 
! Отговори
До 279 преди 3 години
Толкова познаваш ситуацията. Преди седмица-две позната черпи за именен ден и плати близо 200 евро. Аз прекарах предната събота в Страсбург, а живея в Германия близо 200 км от там. Само за влака дадох 80 евро. Доходите не са ми никак високи по тукашните стандарти. Зависи каква ти е средата. Ако познаваш само строителни работници или сънародници, които бачкат на черно при турци, то те наистина не са добре.
254
3
 
10
 
! Отговори
До 270 преди 3 години
Преди 2 години се връщах със самолет от Франкфурт. Пътувахме с познато българо-германско семейство. Момиченцето говори на български с майка си. Когато се движехме посока центъра детето попита: мамо тука война ли е имало, като гледаше блоковете от двете страни на пътя. Толкова по тъ.пия ти коментар
253
7
 
3
 
! Отговори
До 270 преди 3 години
Викаш в България навсякъде падат мазилки и течят покриви.Това явно е новата опорка.Тия в Германия си позволят кола ,защото мизерстват.Нито живеят в просторни жилища,нито ходят по заведения или други забавления. Ако си позволят такъв живот като в България и живеят в същото жилище, всички пари ще им свършат и няма нищо да пестят.Оня ден празнуват рожден ден в едно заведение. Бяхме 8 възрастни и две деца.И платих 150 лв сметка.Къде в Германия 10 човека ще платят 75 евро в ресторант ?
252
1
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Аз съм един от тия дето спаха на кръстовището пред СУ преди 30 г. Живота ми мина в надежди. Как сега да отида и да искам от младите и техния живот да мине по същия начин? Моите родители чакаха развития социализъм, аз развитата демокрация. И вкупом нищо не дочакахме. Жал ми е за тези сега по кръстовищата, но всеки трябва сам да зазлужи ръзочарованията си. С даване на акъл явно не става. Поне у нас.
251
2
 
2
 
! Отговори
До Варна преди 3 години
че в това собствено жилище, нали ще трябва все на 20 години баня да му направиш, кухня, за отоплението трябва нещо да инвестираш. Не е толкова просто да се каже, собственото жилище си има разходи. Едни 200? си отиват на месец за подръжката.
250
3
 
6
 
! Отговори
ДО ЕВРОПЕЕЦ преди 3 години
Бегай на Запад братче!!! Колкото по-далече от Русия и Сибир - толкова по-добре!!!!!!
249
1
 
6
 
! Отговори
men преди 3 години
Берлин да сръвняваш с Трявна... това е просто нелопо. Берлин, Хамбург са градове където се живее супер.
248
2
 
9
 
! Отговори
Европеец преди 3 години
Животът е само един. Всеки да реши сам какво да прави с него. Да настъпва цял живот една и съща мотика в родината си с надежда, че нещо ще се оправи или да си търси късмета другаде. Гаранция за нищо няма в тоя живот. Има само шансове.
247
2
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
Пожелавам на Бойко внучето му да учи гимназия в Оксфорд или Кембридж, да се изучи с висше образование в Австралия, и да отиде да работи и живее в Нова Зеландия!!! Ако иска, може и на Антарктида!!! При Пимпирев!!!!!!
246
1
 
3
 
! Отговори
До 256 преди 3 години
И за какво са ти в Трявна толкова пари? Ще строиш замък? Ще имам по-интересен живот с 2000 евро в Берлин отколкото 4600 лв. в Трявна.
245
1
 
3
 
! Отговори
мен преди 3 години
Тея са луди. Аз познавам няколко човека, може да не са като мен на ръководна позиция, но все 4000-5000? ги връзват на месец. Ами та те ще се върнат в шестък. Аз като направя 500 000? може и да се върна да си живея на моето си село.
244
4
 
8
 
! Отговори
До 268 преди 3 години
Тия просторни жилища в България същите ли са като в Германия. Там протекъл покрив или паднала мазилка виждал ли си? Цените на продуктите са същите, че и по-ниски. Транспортът е скъп, но има и по-евтини възможности за пътуване. Ако живееш в Германия всеки уикенд може да си в друга сържава, ако те влече. След половин година хората си купуват кола за която в Бг пестят 10 г. Напоследък много българи взимат кредити и си купуват жилища. Особено ако семейство двама работят могат да живеят с една заплат
243
2
 
7
 
! Отговори
До 266 преди 3 години
Работата е, че ако всички правят схеми в един момент ще трябва тарикатите да се крадат един друг. Тоест това функционира само щото има будали които работят за по 500 лв. И разбира се власт, която крепи системата. Но тук не е само ББ. И БСП са участници в модела КОЙ.
242
3
 
5
 
! Отговори
До Варна преди 3 години
Кое му е абсурда-ако в България имаш просторно жилище,за да живееш в такова в Германия, ще даваш поне 1000 евро за наем.Като сметнеш и другите по-скъпи цени,2000 евро в Германия се равняват на 700 евро в България при собствено жилище.Друг въпрос е ако мизерстваш в Германия и живееш в една стая,купуваш най-евтините стоки и не си позволяш забавления.Тогава от тия 2000 евро остават за спестяване.