Коронавирусът и последиците му за световната икономика

Кои важни уроци научихме?
28 юли 2020 22:29, Петя Славова
5
Коронавирусът и последиците му за световната икономика
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът най-вероятно ще остави траен отпечатък върху световната икономика, като внесе трайни промени в нея, но и важни уроци, пише CNN.

Проследяването на вируса вероятно ще стане част от нашия живот, както бяха мерките за сигурност след нападенията от 11 септември. Важно е да се инвестира в необходимата инфраструктура за откриване на бъдещи вирусни епидемии. Тази инвестиция ще защити икономиката в случай, че се окаже, че защитата от COVID-19 е временна, предава БГНЕС.

Много икономики по време на пандемията въведоха работа при съкратено работно време. В резултат на това служителите остават на работа и получават заплати, а правителството компенсира остатъка от възнагражденията. Дистанционната работа ще се среща все по-често. Налице са доказателства, че работата от дома е точно толкова продуктивна, колкото и работата от офис.

Още по темата

Предизвиканата от пандемията криза ускори темпът на дигитална трансформация с разширяване на интернет-търговията и по-бързото приемане на телемедицината, видеоконференциите, обучението през интернет.

От друга страна, компаниите, свързани във верига за снабдяване, се сблъскват с трудности. Вероятно голяма част от тях ще сменят местата на своите производствени мощности, като тази тенденция няма да създаде нови работни места, тъй като го-голяма част от производството ще бъде автоматизирано.

Правителствата ще се разрастват, тъй като трябва да изпълняват ролята на застраховател и последен инвеститор по време на кризата. Публичният дълг ще се "помпа", създавайки финансови проблеми в цял свят, смятат анализаторите.

Най-важният урок, който може да се научи от пандемията, е важността на това да се работи заедно за решаване на проблемите, които влияят върху цялото човечество. В заключение CNN подчертава, че светът е много по-силен, когато е единен.


5
Още от ЕС
Пропаст: На американците им се ходи в Европа, но...
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
dimitar преди 1 седмица
ne tova e zabluda da gledate djobovite a ne zdraveto da triabva vsyaka sedmica da hodite na pregled za bolesta razumno e ako ima neshto shte e v samoto nocalo absolutno vsiaka dokato ne otmine ili subota ili nedelia da ste svobodni pres sedmicata zaredy rabotata pomislete drugoto e higiena po cesto na doma ili ofisa pojelavam vi priaten den ot men
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аха, май полека-лека се изплюва камъчето. Тази статия е доста явен намек накъде искат някои хора да се завърти световното кормило.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докато нема съден доктор това нема краи да има помнете ми думата
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
CNN подчертава, че светът е много по-силен, когато е единен.


Казано от CNN звучи мнооого лицемерно!