Как QAnon и конспирациите срещу COVID-19 взаимно се подхранват?

Почитателите им вече не са само онлайн, те излизат и на улицата
8 сеп 2020 19:00, Нели Христова
54
Как QAnon и конспирациите срещу COVID-19 взаимно се подхранват?
Снимка: БГНЕС

Онлайн, а и на улицата, две конспиративни теории събират все повече привърженици и взаимно се подхранват. На пръв поглед те нямат нищо общо помежду си освен факта, че и двете са изключително отдалечени от реалността.

Според QAnon, президентът Доналд Тръмп води война с тайно общество на педофили сатанисти. А от другата страна са онези хора, които не вярват, че коронавирусът съществува, не вярват, че е толкова фатален, нито пък на статистиките.

Още по темата

Някак си обаче тези две конспирации се обединиха

Преди няколко седмици огромни протести срещу мерките за ограничаване на коронавируса се състояха както в Берлин, така и в Лондон. На сцените към обществото се обърнаха много хора, които се възпротивиха срещу маските, затварянето на градовете, но и адресираха множество конспиративни теории, както и QAnon. Разбира се, вярванията на тези хора се подхранват и от факта, че самият Доналд Тръмп разпространява дезинформация.

В своя Twitter акаунт той сподели твърдение, че реалният брой на починалите от коронавирус в САЩ е само малка фракция от цифрите, които се представят от правителството. По-късно постът беше изтрит заради политиката на Twitter срещу разпространяване на фалшиви новини. Но акаунтът Mel Q, който публикува невярната информация, е все още активен и продължава да разпространява идеите на QAnon.

Главната идея на QAnon е, че Доналд Тръмп води война срещу трафика на деца, която един ден ще приключи с ареста и екзекуцията на множество политически фигури и журналисти. Mel Q е един от многото QAnon инфлуенсъри, които също така разпространяват и дезинформация за коронавируса. А връзката между тази конспиративна теория и липсата на вяра, че COVID-19 съществува, се вижда и в читателските имейли на BBC.

"Коронавирусът е прикритие за трафика на деца - сериозен проблем на нашето общество, за който никой не иска да говори", гласи един типичен имейл.

Педофили сатанисти, антиваксъри, 5-G

Протестите в Берлин и в Лондон бяха най-голямата офлайн проява на онези, които вярват в теориите на конспирациите за COVID-19 и QAnon.

"Привържениците на конспирациите за COVID-19 са намерили готова публика сред поддръжниците на QAnon и обратно", казва Клои Коливър, старши директор по политиките в Института за стратегически диалог (ISD), мозъчен тръст, фокусиран върху екстремизма.

"В лицето на пандемията конспиративните теории рисуват свят, който е подреден и контролируем. Те процъфтяват, когато социалната машина се разпада и наличните начини за осмисляне на света се оказват неадекватни за случващото се", обяснява психологът от Отворения университет Йован Байфорд. А докато пандемията увеличава аудиторията за подобни идеи, QAnon и COVID-скептиците са свързани и по още един начин - с манията да предпазят децата си.

Това обяснява защо най-често тези теории се разпространяват в групи във Facebook, в които се дискутира кои кафенета са подходящи за бебета и кои са добрите училища за децата.

"Злоупотребата с деца е олицетворение на сексуалната и морална развратеност и нещо, което е безспорно зло - казва Йован Байфорд, - така че включването й в теорията помага да се представи идеята за чудовищността и беззаконието на заговорниците до абсолютната, безспорна крайност."

Потокът на конспирациите

Както на протестите в Германия, така и във Великобритания, имаше хора, които бяха притеснени от иконимическите и здравните последствия от пандемията. Но говорителите по трибуните ги заливаха с фалшива информация, грешни статистики, спекулации за насилие над деца и опасни ваксини, както и твърденията, че пандемията е измислена от правителствата или "тъмните, тайни сили".

"По-голямата част от съдържанието бе за конспирации. Много малка част от информацията наистина беше конструктивна, например - нямаше никой, който да говори за това как се отразява карантината на малкия бизнес", казва Джо Мълхал, старши изследовател в Hope Not Hate, застъпническа група, която проследява крайнодесни и конспиративни движения. Той присъства на протеста в Лондон.

Семейни скандали

Мъж, който пише до BBC, разказва как майка му отишла на протеста в Лондон носейки два плаката. На единия пишело: "Арестувайте Бил Гейтс за престъпления срещу човечеството", а другият бил с хаштага на QAnon -  #SavetheChildren. Синът й, който иска да запази своята анонимност, за да не изгуби семейството си, споделя, че възрастната жена станала част от движението, след като започнала непрестанно да гледа YouTube видеата на част от говорителите от протеста.

"Тя толкова много се обсеби от тези различни конспиративни теории, че вече е трудно да определиш точно в какво вярва. Всички те си противоречат", разказва той и обяснява, че връзката му с майка му се е влошила откакто тя е започнала да вярва в QAnon.

А това, което притеснява експертите е, че тази теория на конспирацията се разпространява прекалено бързо

"Това, което ни тревожи, е, че множество теории се свързват в една супер конспирация - QAnon. Тя е техен гръбнак", казва Джо Мълхал от „Надеждата не омраза".

"Q ви позволява да обедините точките между всички различни конспирации - има тайна кабала, която дирижира неща зад кулисите. И щом говорим за супер-конспирации и тайни общества, в много случаи тези "други общества" са свързани с евреите. Антисемитизмът никога не е далеч от повърхността на тези теории на конспирацията", добавя той.

"Потенциалната аудитория, която вярва и разпространява тази опасна дезинфорация нараства и е по-трудно да се изолира и да се ограничи“, казва Клои Коливър от ISD. "Те стават толкова взаимосвързани, че е трудно за технологичните платформи на този късен етап да се справят с ограничаването на обхвата на потенциално опасната дезинформация."

През последните седмици Twitter предприе действия за премахване на редица големи акаунти на QAnon последователи. Facebook затвори големи QAnon групи, а хиляди страници на QAnon в Instagram са премахнати. TikTok също блокира хаштагове, свързани с конспиративната теория.

В отговор конспираторите се насочиха към нови лозунги и хаштагове - например #SaveTheChildren.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
5
 
! Отговори
1111 преди 3 години
Именно статистиките, които са около 5 промила за стотина дни, т. е. 1000 пъти по малко отколкото е необходимо за епидемия, т. е. 5% наведнъж доказват безумието на Куронавирусната истерия.
38
8
 
8
 
! Отговори
Ееее преди 3 години
Ама много сте назад с материала. Тука отдавна няма теории на конспирацията а има само конкретни факти. Движението QAnon започна още 2017г. Аз го следя още от самото начало когато всичко беше на форумите 4chan. не знам кой изнася тази информация обаче вече многократно се доказаха като надежден източник и дори предсказа доста събития. най интересното е че дори отре източникът да изчезне или да се окаже фалшив, движението на тълпата ще продължи защото самите хора вече започнаха разследвания.
37
5
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Късно е либе за пропагандна китка ,човечеството се събужда за истината и това е красиво !
36
1
 
5
 
! Отговори
Така ли преди 3 години
Президентът Доналд Тръмп води война с тайно общество на педофили сатанисти. А от другата страна са онези хора, които не вярват, че коронавирусът съществува, не вярват, че е толкова фатален, нито пък на статистиките.
35
1
 
7
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Хахахаха, евах ти ташaка сте останалите да живеете на територията. Тотална щета :)
34
7
 
14
 
! Отговори
uf преди 3 години
От кога самата истина се нарича конспирация? Какво конспиративно има в наблюдението, че т.нар. вирус явно не е заразен след като за половин година не може да зарази и 1% от света!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
32 а действа си, просто едни " ***" сменят други... Народа го е казал: Където е текло, пак ще тече"
32
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко е "конспирация" кои са създателите на ФЕД, Световната банка и централна европейска банка..и от кои фамилии идват те? Какви са тези случайности.... истината никога не достига до масите, за това на търсещите я, се слага името "конспиратори"
31
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пичове, пропагандата вече не действа, хората се събудиха и скоро всички ще си го получите, мошенници мръсни!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До В САЩ Е СТРАШНО !!!В такъв случай и турците трябва да коленичат пред народите от Балканския полуостров, заради турското робство.
29
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На журналиста Алекс Джоунс никой нищо няма да му направи, защото той е ционистки, еврейски . Абсолютно никога в нито едно негово предаване или шоу не е казана и една критична дума за евреите, Израел, Ционизма, или конспирацията Холокост.
28
7
 
12
 
! Отговори
В САЩ Е СТРАШНО !!! преди 3 години
стотоци спонсоритани от юдо-масонските фондации тролски фирми тръбят от всички соцялни и масс медии психопатската си теория за т.н. хибриден расизъмспоред тези психопати всички бели трябва да коленичат пред цветнокожите, както направи кметицата на Сиятъл и да молят за прошка, защото белите по подразбиоране са расисти ето това са идеите на новия юдо-масонски глобален ред !!!
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименМен ме притеснява да не направят нещо на журналиста Алекс Джоунс,не знам кой стои зад него,но първи започна да прави сбор и разбор на тези факти,които наричат "конспирации".Може и да има конспирации между истинските случаи,за размазване на истината,кой знае
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Човек e така като гледам не сме само ние. В Лондон имапе протест, в Берлин, в Израел, в Италия, в Холандия. Вече си личи, колко сте обективни, предатели
25
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конспирацията е реалност. Иначе медийната машина нямаше да си прави труда ди ви убеждава в обратното. Те са уплашени, а цензурата им и омаскаряването на критиците вече не помага.
24
12
 
9
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Статията напълно обяснява как все повече хора вярват на всевъзможни конспирации и защо. Коментарите дотук също доказват това. Не случайно сме нацията, която в най- голям процента от хората в ЕС отхвърлят обективната истина и поддържат всевъзможни, понякога налудничави, теории. Според изследване от юли 2020г....
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПовръща ми се от нацисти,влез в Тубата и виж истински кадри,заснети по време на първата и втората световна война,виж кой е и Ото Хан(нацист изтровил половин Европа и един от организаторите на Октомврийската революция и убийствата в Русия) или погледни кадри от нацистките концалагери или доктор Менгеле и т.н.Нацизма е създаден,за да убие и смаже Европа и я постави на колене завинаги,да избие и голяма част от населението на Европа,трябва да си психично болен,за да харесваш Хитлер!
22
2
 
10
 
! Отговори
Пунда Мента преди 3 години
Спасението е да излезеш от Дигиталните мрежи. Неслучайно налагат всичко да бъде дигитално. Само крият че зад всяка дигитална джаджа стои аналогов процес. Но така знанието се концентрира в един център. Потребителите са сведени до манипулатори на *** скрийн по предоставени картинки.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пита се в задачата,защо ако някой иска да съкрати населението,не опита първо от себе си и близките си как се съкращава населението? Нека да даде пример със себе си,как става тоя номер!В България имаме обратния процес - намаляване на населението и нямаме нужда от намаление,а от увеличение на българското население.
20
4
 
26
 
! Отговори
В САЩ е СТРАШНО !!! преди 3 години
достатъчно е да носиш шапка "MAGA" или да изразищш подкрепа за QAnon в соцялните медий или да критикуващ мародерите от ANTIFA и BLM и ще бъдеш УВОЛНЕН за расизъм !!!в соцялните медий дебнат стотици тролски фирми, които ще поискат от работодателя ти да те уволни за расизъмтова което става в САЩ е по-страшно и от комунистическия терор !юдо-масонския глобализъм е най-страшното зло за цялата история на човечеството !!!