Лекар: Тютюнопушенето не ни предпазва от COVID-19

Астматиците са по-малко уязвими на коронавирусната инфекция
25 сеп 2020 09:19, Нели Христова
14
Лекар: Тютюнопушенето не ни предпазва от COVID-19
Снимка: БГНЕС

"Спрете пушенето! Пазете белия си дроб!, посъветва д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести пред БНТ. Днес, в Световния ден на белия дроб, лекарката подчерта личната отговорност на всеки от нас да пази респираторното си здраве като ограничи максимално токсичните вещества, които вдишва. Тя призова хората да не се поддават на научно недоказани данни, които ни заливат в последно време от социалните мрежи, като "Пушете, за да не боледувате от COVID-19".

"Това са недоказани данни и науката тепърва ще ги доказва. Но това, което знаем със сигурност е, че цигареният дим вреди", категорична бе д-р Ангелова.

Преди всичко да се въздържаме от тютюнопушене, тъй като то причинява над 25 заболявания. Пасивното пушене е равносилно на активното пушене. Затова пушачите трябва да бъдат отговорни към здравето на заобикалящите ги, призова пулмологът.

Що се отнася до опасността от COVID-19, д-р Ангелова наблегна на нуждата да се носят маски и специално подчерта, че в медицинските кабинети те са задължителни. По думите ѝ носенето на маски намалява с 1.5% риска от заразяване с коронавируса.

Д-р Ангелова очерта някои особености при лечението на COVID пневмонията, като задължителната компютърна томография. Подчерта, че след излекуване от коронавируса, възстановяването на белия дроб продължава до 2 месеца, време, в което пациентите са под лекарско наблюдение.

От думите на лекарката стана ясно, че астматиците, според последни проучвания, са по-малко уязвими на коронавирусната инфекция, поради редовната терапия, която им се налага. За тях, както и за всички хора с тежки хронични заболявания, д-р Ангелова препоръчва редовно вземане на предписаните им от специалист лекарства. Ако спазваме противоепидемичните мерки, намаляваме и опасността от традиционните грипни инфекции, категорична беше тя.


14
Още от ЕС
Все повече болни от коронавирус в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С процента нещо са в грешка. Може би 1.5 пъти.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тютюнопушенето полезно ли е за вируса?

Тютюнопушенето е вредно също за коронавируса.

Коронавирусът става пасивен пушач и получава заболяванията на пушача.
12
3
 
0
 
! Отговори
АЗ НЕ ПУША преди 3 седмици
АЗ НЕ ПУША
11
5
 
1
 
! Отговори
психари бсп преди 3 седмици
психотерапевт за тютюнджите лъжепатриоти,бсп лоши хора
10
4
 
1
 
! Отговори
всичко добро преди 3 седмици
противогази раздавайте не маски гадове мръсни бсп
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредното нищоприказване. А и изкърти мифки твърдението, че маските намаляват риска с 1.5 %. Тоест никак.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе не знам дали тютюнопушенето предпазва от COVID-19,ама е неоспорим факт,че хората които пушат много по рядко се разболяват от тая гад!
Само 7% от болните са били пушачи,при пушещи около 32% от населението във Франция,изследването е направено от института "Louis Pasteur"
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И това ми било лекар.
6
6
 
2
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 3 седмици
Тютюнопушенето предпазва от COVID-19 точно колкото и носенето на маска.
5
5
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 3 седмици
do tapi i zlobni pisateli zavista e na tezi koito pisat statiite a ne tezi deto pushat ako ne sa zavislivi i zlobni nyma da pishat i komentirat nee lesno da si umen chovek
4
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Аз

Никога не съм пушил и съм заклет враг на пушенето. Това е епидемия от зловреден навик, който се опитват да го направят мода.
3
7
 
5
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
Ти пък спри пушенето, може да ти дойде акъла.
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Az

Ще пукнеш от злоба и завист, по полека.
1
8
 
10
 
! Отговори
Az преди 3 седмици
Само гласуването за бкт и герб ви предпазва, то убива мозъчни клетки (ако са останали) и индивида се чуства асфалтиран, с 13та пенсия и коледна добавка 50лв. За държавните катаджии и други *** 30% увеличение преди избори.