Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията

Ще се свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай
20 окт 2020 22:15, Елка Василева
201
Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Китай беше първата държава, засегната от коронавируса. Но след месеци на тежки рестрикции и сериозен икономически спад страната отново е в подем.

Китай първи беше засегнат от коронавируса. Локдауните и сериозните рестрикции, които Пекин въведе, за да ограничи разпространението на COVID-19, удариха тежко търговията в страната.

За първи път от началото на официалната статистика през 1992 г. втората по големина икономика в света отчете спад от 6,8% през първото тримесечие. След избухването на епидемията от коронавирус в Ухан на практика цялата страна беше затворена. Стотици милиони хора нямаха друг избор, освен да спазят строга карантина в продължение на седмици.

Тези строги мерки очевидно са се отплатили не само от епидемиологична, но и от икономическа гледна точка, пише Дойче веле. От месеци в Китай почти не са регистрирани нови случаи на заразени. Според официалните данни от Пекин на ден има не повече от 20 позитивни тестове, които обикновено се откриват само при влизащите в страната. Пристигайки в Китай, те така или иначе трябва да останат в карантина в специално обособени за целта хотели в продължение на две седмици. По този начин рискът от разпространение се предотвратява.

Китайската икономика отново е в подем

Китайската икономика отново набира скорост. След ръст от 3,2 процента през второто тримесечие през третото тримесечие той достигна 4,9 процента, съобщи в понеделник статистическата служба в Пекин. Представеното число е малко по-ниско, отколкото анализаторите прогнозираха. Те очакваха увеличение от 5,5 процента. Резултатът обаче позволява на Китай да компенсира спада през пролетта.

Още по темата

Според официалните данни икономиката на Китай е нараснала с 0,7 процента през първите девет месеца на годината, съобщава "Шпигел". Хората на Запад с учудване виждат как в Ухан отново се организират партита с десетки хиляди участници и че в Китай са извършени над 600 милиона пътувания по време на празниците в началото на октомври.

Китайската статистическа служба обяви, че други показатели също са показали подобрения през третото тримесечие: промишленото производство се е увеличило с 5,8%, а продажбите на дребно са отчели ръст от 0,9% в сравнение с предходната година.

Данните за външната търговия миналата седмица отново задминаха очакванията. Въпреки че много от търговските партньори на Китай се борят с вируса, износът е нараснал с 9,9% през септември в сравнение с предходната година, а вносът е скочил с 13,2%.

Пекин се доближава до Вашингтон

Икономистите очакват Китай да бъде единствената голяма икономика тази година, която да завърши годината с положителен растеж. В настоящата си прогноза Международният валутен фонд (МВФ) изчислява, че Китай ще излезе като победител в световната надпревара за икономическо възстановяване.

Според МВФ китайският брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 1,9 процента тази година, с 0,9 процентни пункта повече от прогнозата за юни. През 2021 г. валутният фонд очаква ръст от 8,2%.

За сравнение: За Германия тази година се очаква спад от 6,0%, последван от увеличение с 4,2%. Според прогнозата американската икономика ще се свие с 4,3% през 2020 г. и след това ще нарасне с 3,1% през следващата година. В краткосрочен план пандемията от коронавирус ще свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай.

Страхът от следваща вълна остава

Въпреки че възстановяването изглежда добре на хартия, Китай също се бори с различни проблеми. Както и в други страни, пандемията засегна силно бедните слоеве от населението. Средният месечен доход на работниците мигранти е спаднал с почти 7 процента през второто тримесечие в сравнение с предходната година, според изчисленията на Световната банка. Милиони хора са загубили работата си. Безработицата е 5,4 процента, съобщава "Файненшъл Таймс". В САЩ тя е 7,9%.

Сериозна са и опасенията, че пандемията ще се завърне. Страхът на правителството от нова мащабна епидемия беше демонстриран ясно през последните няколко дни в крайбрежния град Циндао. След като в болница се появи локално огнище на COVID-19, властите веднага подложиха повече от 100 000 служители на тестове. В рамките на четири дни цялото население от почти десет милиона души също беше тествано. В крайна сметка стана ясно, че огнището на 13 инфекции е ограничено до болницата и не е разпространено сред широката общественост. С подобни масови тестове и локални локдауни Китай успя да задържи под контрол и други локални огнища, например в Пекин и на границата с Мианмар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тинейджърите в САЩ прибягват до проституция, тъй като не могат да си позволят да си купят храна. Това става ясно от изследване, което показва ширещ се глад в най-богатата страна в света, пише "Гардиън". Изследването е направено от базирания във Вашингтон Urban Institute. Отбелязва се, че момичетата продават телата си" или предлагат "секс за пари" като стратегия, за да свържат двата края.
72
2
 
3
 
! Отговори
Боли ме хуя преди 3 години
За Китай раССия и пр азиатска изметт
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, дори мармота вече живее в Русия и мечтае за Китай.
70
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
- закрити 1200 училища в последните 30 години- последната една година над 100 хил. българи са емигрирали- раждаемост по-ниска от времето на Втората Световна- най-бедната страна в ЕС - 2.4 милиона живеят под прага за бедността- най-корумпираната и най-обезлюдената страна в Европа- първо място по смъртност в в света- над 2,7 милиона работещи бедни- над 2 милиона пенсионери, едва оцеляващи с пенсия от 200 лева
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еднократната парична помощ при раждане на второ дете до 616 хиляди рубли (близо 18 000 лв.). При това решението ще се прилага със задна дата от 1 януари 2020 г. И една добра новина за много рускини еднократна помощ вече ще се дава и за първо дете тя ще е в размер на 466 хиляди рубли (над 13 000 лв.).
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 62Кои сме ние? Ти защо пишеш на български? Аре марш в ИзСраел!
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избиването на цивилно население по време на война е квалифицирано като геноцид и военно престъпление от Женевската конвенциа. САЩ бомбардираха България и избиха хиляди цивилни българи без да атакуват военни цели или обекти - преднамерно избиваха цивилни българи. САЩ са военнопрестъпници.
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такаааа...Китай е велик, България измира, САЩ са зле, Европа загива, Русия е номер едно. Мисля, че за голям шлем от претоплени опорки липсва само ГМО-то :)
65
4
 
6
 
! Отговори
Разликата преди 3 години
По времето на лошият социализъм българите не можеха свободно да ровят в кофите за *** за да се нахранят.А сега по времето на добрата демокрация всеки е свободен да рови в кофите за *** и да яде колкото си иска.
64
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато момиче се роди в китай го давят в мивката защото не може да работи за западните си господари. Правителството на Китай изби милиони в Ухан за да ги накара да се ваксинират и да си правят опити с тях. Китайския президент е бил с ерекция през цялото време
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква хубава звучна българска дума локдаун. Не знаех че сме имали такава.
62
3
 
1
 
! Отговори
Тъпи пръчки, преди 3 години
Едно време правехте минети на Блядистанци по желание Сега на американци духате по принуда А като гледам се каните да духате и на чайниците Балкански *** сте а не народОтврат!
61
2
 
3
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
И сега значи да почвам да уча китайски,че Европа е фалирала!Наврмето и китайско момиче мина през живота ми,свали ме със свинско с картофи,ама беше пресолила манджата!Страхотна вечер на Бон Джоуви,ама нямах 3000 долара за билет до Ланжой!
60
3
 
6
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 3 години
Бъдещето е тяхно! Няма САЩ, ЕС, Русия. Това е положението.
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ пускаха в Българи играчки бомби за да осакатяват децата.
58
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бълггария обяви война само на хартия, а САЩ избиха няколко хиляди цивилни българи жени и деца без да атакуват военни обекти.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 60А колко рускини направиха аборти за това време?
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой напада Виетнам края на 70-те години и яде унизителен бой?
55
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като сте богата държава защо сте първи по смъртност в света?
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 50 - дядо ми е един от бомбандираните но има причина - БГ им обявява война - ти какво очакваш? Торта??