Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията

Ще се свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай
20 окт 2020 22:15, Елка Василева
201
Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Китай беше първата държава, засегната от коронавируса. Но след месеци на тежки рестрикции и сериозен икономически спад страната отново е в подем.

Китай първи беше засегнат от коронавируса. Локдауните и сериозните рестрикции, които Пекин въведе, за да ограничи разпространението на COVID-19, удариха тежко търговията в страната.

За първи път от началото на официалната статистика през 1992 г. втората по големина икономика в света отчете спад от 6,8% през първото тримесечие. След избухването на епидемията от коронавирус в Ухан на практика цялата страна беше затворена. Стотици милиони хора нямаха друг избор, освен да спазят строга карантина в продължение на седмици.

Тези строги мерки очевидно са се отплатили не само от епидемиологична, но и от икономическа гледна точка, пише Дойче веле. От месеци в Китай почти не са регистрирани нови случаи на заразени. Според официалните данни от Пекин на ден има не повече от 20 позитивни тестове, които обикновено се откриват само при влизащите в страната. Пристигайки в Китай, те така или иначе трябва да останат в карантина в специално обособени за целта хотели в продължение на две седмици. По този начин рискът от разпространение се предотвратява.

Китайската икономика отново е в подем

Китайската икономика отново набира скорост. След ръст от 3,2 процента през второто тримесечие през третото тримесечие той достигна 4,9 процента, съобщи в понеделник статистическата служба в Пекин. Представеното число е малко по-ниско, отколкото анализаторите прогнозираха. Те очакваха увеличение от 5,5 процента. Резултатът обаче позволява на Китай да компенсира спада през пролетта.

Още по темата

Според официалните данни икономиката на Китай е нараснала с 0,7 процента през първите девет месеца на годината, съобщава "Шпигел". Хората на Запад с учудване виждат как в Ухан отново се организират партита с десетки хиляди участници и че в Китай са извършени над 600 милиона пътувания по време на празниците в началото на октомври.

Китайската статистическа служба обяви, че други показатели също са показали подобрения през третото тримесечие: промишленото производство се е увеличило с 5,8%, а продажбите на дребно са отчели ръст от 0,9% в сравнение с предходната година.

Данните за външната търговия миналата седмица отново задминаха очакванията. Въпреки че много от търговските партньори на Китай се борят с вируса, износът е нараснал с 9,9% през септември в сравнение с предходната година, а вносът е скочил с 13,2%.

Пекин се доближава до Вашингтон

Икономистите очакват Китай да бъде единствената голяма икономика тази година, която да завърши годината с положителен растеж. В настоящата си прогноза Международният валутен фонд (МВФ) изчислява, че Китай ще излезе като победител в световната надпревара за икономическо възстановяване.

Според МВФ китайският брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 1,9 процента тази година, с 0,9 процентни пункта повече от прогнозата за юни. През 2021 г. валутният фонд очаква ръст от 8,2%.

За сравнение: За Германия тази година се очаква спад от 6,0%, последван от увеличение с 4,2%. Според прогнозата американската икономика ще се свие с 4,3% през 2020 г. и след това ще нарасне с 3,1% през следващата година. В краткосрочен план пандемията от коронавирус ще свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай.

Страхът от следваща вълна остава

Въпреки че възстановяването изглежда добре на хартия, Китай също се бори с различни проблеми. Както и в други страни, пандемията засегна силно бедните слоеве от населението. Средният месечен доход на работниците мигранти е спаднал с почти 7 процента през второто тримесечие в сравнение с предходната година, според изчисленията на Световната банка. Милиони хора са загубили работата си. Безработицата е 5,4 процента, съобщава "Файненшъл Таймс". В САЩ тя е 7,9%.

Сериозна са и опасенията, че пандемията ще се завърне. Страхът на правителството от нова мащабна епидемия беше демонстриран ясно през последните няколко дни в крайбрежния град Циндао. След като в болница се появи локално огнище на COVID-19, властите веднага подложиха повече от 100 000 служители на тестове. В рамките на четири дни цялото население от почти десет милиона души също беше тествано. В крайна сметка стана ясно, че огнището на 13 инфекции е ограничено до болницата и не е разпространено сред широката общественост. С подобни масови тестове и локални локдауни Китай успя да задържи под контрол и други локални огнища, например в Пекин и на границата с Мианмар.
 


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
4
 
! Отговори
! преди 3 месеца
До Анонимен

Другарю комунист гледайте телевизия ЗАПАДНА а не само рашански и чаийенсйи предавания.
98
5
 
5
 
! Отговори
ЛаптопитеНаБайдън преди 3 месеца
Всички сте Р0бе на Комунистически Китай, р0бе!
97
11
 
9
 
! Отговори
WTF преди 3 месеца
Стига печатахте официалната статистика обявена от едно комунистическо правителство, все едно е инстина! Много бързо забравихте какво беше в БГ преди 30 години, когато всичко беше една голяма лъжа. Китай са абсолютни лъжци! Излъгаха за тежеста на заболяването, пробваха се да запушат устата на лекарите си, строиха измислени болници пред цял свят да видят, а вие още им вярвате?!? При тях е пълно с болни, но се правят на интересни и ги крият или просто ги обявяват за нормален грип.
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ! 95
за 50 долара на час казваш , стандартно работно време - отива към 9 000 долара на месец . 108 000 долара на година . Коя професия имаш предвид и в кой щат , кой град .

За 2019-та реалността е много различна
Статистиката казва - около 50% от американците получават малко над 34 000 долара на година , при праг на бедност за САЩ от почти 31 000 долара годишно .
Тоест голяма част трудещите се в САЩ са работещи-бедни
А 32% са получавали под 20 000 долара на година
95
4
 
4
 
! Отговори
Natural Born Slaves преди 3 месеца
Като знам как нашенските слуги и чуждопоклонници вееха знамена по манифестациите и как пееха руски песньовки до пресипване по времето на бай Тошо и как СЪЩИТЕ ТИЯ, останали без господар след 10 ноември как изведнАж се обявиха за репресирани и се наддупиха на американците ПО НАВИК да им слугуват и хвалят по медиите.СЪС СИГУРНОСТ ако Китай, недай си боже стане първа сила в света как нашенските ганювци до скоро плюли Китай ще да учат китайски и ще целуват жълти зад**ци щото това умеят най-добре.
94
3
 
3
 
! Отговори
Маде ин Цхина 2025 преди 3 месеца
Нашето Супер-Био-Оръжие работи на 100% отлично!!
93
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кого ли не хвалиха нашите русофили - Русия, Турция, Иран, Беларус, Северна Корея... Щом почнаха да хвалят Китай, значи падението им е пълно.
92
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами в подем ще са китайците, защото постъпиха разумно - за кратко време с голями усилия спряха вируса, а в почти целия останал свят не се и опитват да го спрат и това се отразява негативно на икономиката.
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На края ще останат само САЩ и Китай .Другите ще изчезнем .Едните произвеждат всичко ,а другите печатат парите в които се продава всичко. Траябва нещо да се промени .
90
4
 
5
 
! Отговори
до 79 преди 3 месеца
Имаше интересен случай в Китай едно село се изселват в близкия град остава само един ученик в селото , заради него и докато не си вземе образованието цяло училище работи всъщност само трима служители.Все пак Китай както Япония имат 100 % грамотност и не правят компромис с никой в това отношение ,така че е нормално това за там, няма заради един ученик да си развалят статистиката за милиардното население.
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Явно епидемията може да бъде спряна. Защо и в Европа, вкл. и в България даже и не се опитаха да я спрат?
88
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мечтата на комунистите е да се сношават с мумията на Ленин и костите на Троцки, китайския калмук синдзи дедагознамнататъккакъвбеше да ги снима с китайска лицензна камера
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 36
Знаеш ,че този избор не е направен доброволно
А под натиск, изнудване , заплахи и кой знае какво още от една " демократична" държава позната като терорист н1 в света
Правилно предположи - за САЩ става дума
86
8
 
5
 
! Отговори
! преди 3 месеца
Глупости, САЩ е световния икономически лидер. Поредната статия натякваща ни че в комунистически Китай е по добре от капиталистическа и демократична страна като САЩ! Истината е че в Китай хората работят за по шепа отиз на ден а американеца за $50 на час. Другари комунисти истината боли но е така.
85
4
 
3
 
! Отговори
За 90 преди 3 месеца
Ядяхте кебапчето на правешкияЦървул, джендърчета нежни

И му се кефехте и викахте - да живей

Мдаа
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 87

Горките рускини, ще останат без работа.
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ленин се е вмирисал яко в музея си. смятай каква зловонна смрад е
дебилa е бил болен яко от сифилис и е имал около 20% мозък заради болеста на извратягите
*** се кланят на сифилистичен извратяга който е работил на 1/5 от капацитета си
82
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По времето на лошият социализъм нямаше банани и затова ядяхме кебапчета.
81
4
 
4
 
! Отговори
Чайниците преди 3 месеца
Съсипаха света с вируса си

И сега се хвалят

Ми рано е да празнуват

Най опасните убийци са англо-саксоните

Срещу тях чайниците нямат шанс
80
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дневната норма за транжиране на телешко трупно месо в Германия е 360 тона на смяна за 12 часа при 9 евро на час плюс безплатно жилище - апартаментите в Хановер са с по три стаи, като във всяка има по 6 легла на 2 етажа - българите живеят по 12 души в стая. С обща баня и една тоалетна. Иначе сирийците и афганистанците - бежанци са със специален статут, настанени са в самостоятелни фамилни къщички в предградията, Германия им плаща на човек по 600 евро на месец и по още 180 евро за всяко дете.