Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията

Ще се свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай
20 окт 2020 22:15, Елка Василева
201
Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Китай беше първата държава, засегната от коронавируса. Но след месеци на тежки рестрикции и сериозен икономически спад страната отново е в подем.

Китай първи беше засегнат от коронавируса. Локдауните и сериозните рестрикции, които Пекин въведе, за да ограничи разпространението на COVID-19, удариха тежко търговията в страната.

За първи път от началото на официалната статистика през 1992 г. втората по големина икономика в света отчете спад от 6,8% през първото тримесечие. След избухването на епидемията от коронавирус в Ухан на практика цялата страна беше затворена. Стотици милиони хора нямаха друг избор, освен да спазят строга карантина в продължение на седмици.

Тези строги мерки очевидно са се отплатили не само от епидемиологична, но и от икономическа гледна точка, пише Дойче веле. От месеци в Китай почти не са регистрирани нови случаи на заразени. Според официалните данни от Пекин на ден има не повече от 20 позитивни тестове, които обикновено се откриват само при влизащите в страната. Пристигайки в Китай, те така или иначе трябва да останат в карантина в специално обособени за целта хотели в продължение на две седмици. По този начин рискът от разпространение се предотвратява.

Китайската икономика отново е в подем

Китайската икономика отново набира скорост. След ръст от 3,2 процента през второто тримесечие през третото тримесечие той достигна 4,9 процента, съобщи в понеделник статистическата служба в Пекин. Представеното число е малко по-ниско, отколкото анализаторите прогнозираха. Те очакваха увеличение от 5,5 процента. Резултатът обаче позволява на Китай да компенсира спада през пролетта.

Още по темата

Според официалните данни икономиката на Китай е нараснала с 0,7 процента през първите девет месеца на годината, съобщава "Шпигел". Хората на Запад с учудване виждат как в Ухан отново се организират партита с десетки хиляди участници и че в Китай са извършени над 600 милиона пътувания по време на празниците в началото на октомври.

Китайската статистическа служба обяви, че други показатели също са показали подобрения през третото тримесечие: промишленото производство се е увеличило с 5,8%, а продажбите на дребно са отчели ръст от 0,9% в сравнение с предходната година.

Данните за външната търговия миналата седмица отново задминаха очакванията. Въпреки че много от търговските партньори на Китай се борят с вируса, износът е нараснал с 9,9% през септември в сравнение с предходната година, а вносът е скочил с 13,2%.

Пекин се доближава до Вашингтон

Икономистите очакват Китай да бъде единствената голяма икономика тази година, която да завърши годината с положителен растеж. В настоящата си прогноза Международният валутен фонд (МВФ) изчислява, че Китай ще излезе като победител в световната надпревара за икономическо възстановяване.

Според МВФ китайският брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 1,9 процента тази година, с 0,9 процентни пункта повече от прогнозата за юни. През 2021 г. валутният фонд очаква ръст от 8,2%.

За сравнение: За Германия тази година се очаква спад от 6,0%, последван от увеличение с 4,2%. Според прогнозата американската икономика ще се свие с 4,3% през 2020 г. и след това ще нарасне с 3,1% през следващата година. В краткосрочен план пандемията от коронавирус ще свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай.

Страхът от следваща вълна остава

Въпреки че възстановяването изглежда добре на хартия, Китай също се бори с различни проблеми. Както и в други страни, пандемията засегна силно бедните слоеве от населението. Средният месечен доход на работниците мигранти е спаднал с почти 7 процента през второто тримесечие в сравнение с предходната година, според изчисленията на Световната банка. Милиони хора са загубили работата си. Безработицата е 5,4 процента, съобщава "Файненшъл Таймс". В САЩ тя е 7,9%.

Сериозна са и опасенията, че пандемията ще се завърне. Страхът на правителството от нова мащабна епидемия беше демонстриран ясно през последните няколко дни в крайбрежния град Циндао. След като в болница се появи локално огнище на COVID-19, властите веднага подложиха повече от 100 000 служители на тестове. В рамките на четири дни цялото население от почти десет милиона души също беше тествано. В крайна сметка стана ясно, че огнището на 13 инфекции е ограничено до болницата и не е разпространено сред широката общественост. С подобни масови тестове и локални локдауни Китай успя да задържи под контрол и други локални огнища, например в Пекин и на границата с Мианмар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
3
 
! Отговори
Маде ин Цхина 2025 преди 3 години
Нашето Супер-Био-Оръжие работи на 100% отлично!!
92
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кого ли не хвалиха нашите русофили - Русия, Турция, Иран, Беларус, Северна Корея... Щом почнаха да хвалят Китай, значи падението им е пълно.
91
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами в подем ще са китайците, защото постъпиха разумно - за кратко време с голями усилия спряха вируса, а в почти целия останал свят не се и опитват да го спрат и това се отразява негативно на икономиката.
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На края ще останат само САЩ и Китай .Другите ще изчезнем .Едните произвеждат всичко ,а другите печатат парите в които се продава всичко. Траябва нещо да се промени .
89
4
 
5
 
! Отговори
до 79 преди 3 години
Имаше интересен случай в Китай едно село се изселват в близкия град остава само един ученик в селото , заради него и докато не си вземе образованието цяло училище работи всъщност само трима служители.Все пак Китай както Япония имат 100 % грамотност и не правят компромис с никой в това отношение ,така че е нормално това за там, няма заради един ученик да си развалят статистиката за милиардното население.
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно епидемията може да бъде спряна. Защо и в Европа, вкл. и в България даже и не се опитаха да я спрат?
87
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мечтата на комунистите е да се сношават с мумията на Ленин и костите на Троцки, китайския калмук синдзи дедагознамнататъккакъвбеше да ги снима с китайска лицензна камера
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36 Знаеш ,че този избор не е направен доброволно А под натиск, изнудване , заплахи и кой знае какво още от една " демократична" държава позната като терорист н1 в света Правилно предположи - за САЩ става дума
85
8
 
5
 
! Отговори
! преди 3 години
Глупости, САЩ е световния икономически лидер. Поредната статия натякваща ни че в комунистически Китай е по добре от капиталистическа и демократична страна като САЩ! Истината е че в Китай хората работят за по шепа отиз на ден а американеца за $50 на час. Другари комунисти истината боли но е така.
84
4
 
3
 
! Отговори
За 90 преди 3 години
Ядяхте кебапчето на правешкияЦървул, джендърчета нежниИ му се кефехте и викахте - да живейМдаа
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 87Горките рускини, ще останат без работа.
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ленин се е вмирисал яко в музея си. смятай каква зловонна смрад едебилa е бил болен яко от сифилис и е имал около 20% мозък заради болеста на извратягитеватниците се кланят на сифилистичен извратяга който е работил на 1/5 от капацитета си
81
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на лошият социализъм нямаше банани и затова ядяхме кебапчета.
80
4
 
4
 
! Отговори
Чайниците преди 3 години
Съсипаха света с вируса сиИ сега се хвалятМи рано е да празнуватНай опасните убийци са англо-саксоните Срещу тях чайниците нямат шанс
79
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дневната норма за транжиране на телешко трупно месо в Германия е 360 тона на смяна за 12 часа при 9 евро на час плюс безплатно жилище - апартаментите в Хановер са с по три стаи, като във всяка има по 6 легла на 2 етажа - българите живеят по 12 души в стая. С обща баня и една тоалетна. Иначе сирийците и афганистанците - бежанци са със специален статут, настанени са в самостоятелни фамилни къщички в предградията, Германия им плаща на човек по 600 евро на месец и по още 180 евро за всяко дете.
78
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според репортаж на германската държавна телевизия WDR, 90% от пpocтитутките в Германия идват от България.
77
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хазарския каганат - Русия е най- големия враг на България. Всички руснаци дуxaт на вкочанения ленин в мавзолея.
76
0
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Приятелю момичето имаше хубава кетеричка с особена козина!Абе какви времена бяха,мисля че не съм изложил страната!
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите на които не им откажат виза за САЩ работят оперейтинг мейтенънс офисъри на публик реструум чейнс за 7.25 долара на час което по фиксинга на БНБ е 12.45лв, а в Русия средната месечна заплата е 214 лева.
74
0
 
4
 
! Отговори
За 82 преди 3 години
А рускините духат яка даже за без при;))