Как Китай подчини коронавируса, който продължава да сее хаос в Европа?

ЕС не е готов да въведе мерки, каквито има в Азия
23 окт 2020 22:15, Нели Христова
133
Как Китай подчини коронавируса, който продължава да сее хаос в Европа?
Снимка: БГНЕС

Докато в някои държави ограниченията се връщат заради втората вълна на коронавируса, а Европа е на прага на една ужасна и смъртоностна зима, Китай бележи успех след успех.

В понеделник страната отчете положителен икономически растеж за второ поредно тримесечие, подчертавайки колко бързо се възстановява втората по големина икономика в света. Това се случи след очевидно успешен експеримент с разрешаване на масови вътрешни пътувания, тъй като милиони хора пътуваха из Китай за националния празник Златна седмица.

За мнозина в Европа подходът на Китай към коронавируса се характеризира с първоначалните драконови мерки, които бяха взети в Ухан, като 76-дневната блокада в Ухан, където за първи път се появи вирусът. Но всъщност други части от страната никога не са виждали толкова строги ограничения, дори и по време на ранните етапи на пандемията, когато подобно блокиране бе въведено из градове в цял Китай.

Успехът на Китай в контрола над коронавируса не е толкова плод на тези ранни драконови мерки - макар че те са били използвани ефективно за спиране на регионалните обостряния на заразата. Успехът се дължи на това как страната се справя с нещата, след като хората могат да се движат отново. Това, което позволи на правителството да реагира бързо и да контролира местните епидемии е способността на Китай да проследява контактните случаите в цялата страна, когато има предположение за нов клъстер от инфекции.

В тази практика се включва сложна система за издаване на здравен код за проследяване на движенията на хората. За влизането в много бизнеси е необходима зелен здравен код и съответстващ QR код. Тези мерки позволиха на регионалните правителства да блокират определена област или да проведат масови тестове, когато е необходимо. Именно това се случи наскоро в град Циндао в североизточен Китай, където над 10 милиона души бяха тествани за около седмица, след като бе съобщено за 12 нови случая на заразени с COVID-19.

Между провинциите и регионите границите, които преди са били почти невидими, сега се наблюдават повече, така че общественият транспорт може да бъде ограничен или напълно спрян в случай на огнище. Влизането в Китай от чужбина също е силно ограничено, като при пристигането се налагат строги карантинни мерки.

Ограничаването на разпространението на коронавируса е подпомогнато и постоянното носене на маски и придържането към правилата за обществена хигиена, които са строго контролирани от китайските власти.

Отчасти този по-продуктивен отговор на вируса в Китай - и на други места в цяла Азия, включително Хонконг, Тайван, Южна Корея и Япония - се дължи на различната реакция населението в сравнение с това в Европа . Източна Азия вече е преминала през една други респираторни епидемии, като SARS през 2003 година. Споменът за него все още е силен, а това прави използването на маски и други предпазни средства нещо съвсем нормално.

В някои части на Европа и други западни страни, особено в САЩ, носенето на маски остава спорен въпрос дори сега, месеци след като е доказано, че са ефективни.

За разлика от други страни, азиатските правителства имаха епидемични планове за справяне с потенциални огнища и не трябваше да спорят, за да започнат с действията. И докато Китай бе критикуван за първоначалното си справяне с епидемията в Ухан - цензуриране на новините и омаловажаване на неговата сериозност - след като беше признат за национална заплаха, отговорът срещу COVID-19  беше бърз и решителен, за разлика от колебанията, наблюдавани в Европа и САЩ дори когато потенциалът за глобална пандемия беше разбран.

Китай остана в повишена готовност, дори и след като обстановката се нормализира и бе способен да реагира бързо на нови клъстери и да проследява и проследява всеки потенциално заразен чрез QR кодове, приложения и разтегнатото (и често силно натрапчиво) наблюдение на страната. Подобни усилия са положени в Южна Корея, Хонконг и други части на Азия.

Но проследяването в голяма част от Европа остава затруднено, а в много страни липсва възможност за провеждане на масови тестове. Там, където се провежда тестване, полезността на резултатите често се пропилява, тъй като все още липсва инфраструктура за проследяване и поставяне под карантина на регионални клъстери. Европейските граници остават до голяма степен отворени - въпреки че блокът има право да затвори своите обикновено отворени граници в името на общественото здраве.

Световната здравна организация (СЗО) отбеляза още през февруари, че "голяма част от глобалната общност все още не е готова да приложи мерките, които са били използвани за ограничаване на COVID-19 в Китай".

"Основно за тези мерки е изключително проактивното наблюдение за незабавно откриване на случаи, много бърза диагностика и незабавна изолация на случаите, стриктно проследяване и карантина на близките контакти и изключително висока степен на разбиране и приемане на тези мерки от населението“, се казва в доклада.

За съжаление, през междинните месеци, дори когато реакцията на Китай се оказа ефективна, а подобни модели показаха успех в Южна Корея, Япония, Хонконг и други части на Азия, отдавна изложени на вируса - Европа продължава да изостава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оказа се че капитализма и демокрацията са едни недоносчета.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТеоТова е едно много тъжно мнение на ретард
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв коронавирус?
39
2
 
11
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
как китайците подчиниха коронавируса ? Ами, много просто , по комунистически - няма човек,няма вирус ! Партийният вожд е казал : "Всеки новозаразен - куршум ! " Хайде *** се заразявай !
38
3
 
8
 
! Отговори
В КИТАЙ преди 3 години
НЕМА ВИРУС, ЩОТО ВОЖДА Е КАЗАЛ ДА НЕМА.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медицината толкава много напредна че, затвориха хората по домовете за да ги предпазят от един нищо и никакъв вирус
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, че нещо...но е вееме Тръмп да заповяда масирана термоядрена атака над Китай. Така хем ще си отмъстим, че стотици години наред тия мършояди ни захранват с всякакви изродски зарази, хем Америка пак ще е първа икономическа сила, хем населението на света ще спадне драстично...3 в 1...
35
9
 
6
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Истината е една - дисциплина. Източните народи я имат. За това се справят. Има и цензура и нещата не се казват напълно за да е спокойно населението. За липса на дисциплина те наказват, а ако нямаш късмет и ти издадат присъда за назидание можеш да станеш звездата на стадиона пред публика на дистанция един от друг два метра. Та цензура, дисциплина и контрол - може да не са чак толкова креативни, но са работливи и царе в копирането. За това и просперират.
34
3
 
9
 
! Отговори
F-16 преди 3 години
Като дойдат някъде 2035-204г новите модерни 60 годишни американски F-16 ще фръкнем с тях в Китай и ще принудим китайците да отговарят за това че пуснаха ковида!
33
2
 
10
 
! Отговори
в очакване на война преди 3 години
Канада затвори границата си със САЩ (под предлог вируса разбира се).
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай трябва да отговаря пред Света за това, че не можа да овладее вирус който сама създаде!При Чернобил дър т комунист претовари ядрената централа, защото не разбираше отговорността пред човечеството и пусна радиация в цяла Европа.
31
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия притежава най-модерните видове оръжия, които в пъти превъзхождат по сила, мощност, скорост, точност всички съществуващи днес (оръжия), и които могат да унищожат всяка цел във всяка точка на планетата. Никой в света в момента няма такива оръжия.
30
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай е успешна, развиваща се икономика, докато Западът е неуспешна и влошаваща се. Китайската народна република се базира на индустриалния капитализъм. Западът се базира на търговско-банков капитализъм.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай инвестира капитал си в индустриални предприятия, оборудване и полезна инфраструктура. Западът инвестира във финансови инструменти.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците търсят увеличаване на индустриалната и земеделска продукция за да задоволяват нуждите на хората. Доларовата империя краде богатството на нациите за да създава спекулантска печалба.
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайската система създава реален капитал - реални блага и стоки. Западната система унищожава капитал и създава от него спекулативни борсови акции.
26
2
 
14
 
! Отговори
.. преди 3 години
Китай да плати на целия свят за вируса който тръгна от тях
25
4
 
6
 
! Отговори
нЕкой преди 3 години
Няма нормален човек, който да вярва на диктаторска пропаганда колко са добре и колко са здрави. Без значение дали е от Китай или от Раша.
24
3
 
3
 
! Отговори
Истината е преди 3 години
че само БезБожни Комунисти разработват био-орижие и го използват срещу хора! Света не трябва никога да забравя, но паметта на хората е кратка!!
23
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До АнонименТвърдението,че китайската система няма финансови сривове е невярно!Има ги,като някои от тях са вследствие на масирани външни атаки.Все пак причините са като при западните държави-прегряване на борсите и надценяване на активите.ОБАЧЕ коренно различно е справянето с проблема.Докато на Запад правителствата наливат пари в закъсали фирми/банки,в Китай държавата ги изкупува на безценица когато се сринат,оздравява ги И ОТНОВО ги приватизира!Загубите остават за сметка на акционерите.