Спасена ли е шведската икономика след спорната стратегия срещу COVID-19?

Според топ-банкерите на скандинавската страната разхлабените мерки са правилни
137
Спасена ли е шведската икономика след спорната стратегия срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Главният изпълнителен директор на най-голямата банка в Швеция неслучайно похвали стратегията на шведското правителство в отговор на пандемията от коронавирус, поне що се отнася до ефекта й върху частния сектор, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

Карина Акерстром, главен изпълнителен директор на Svenska Handelsbanken, заяви, че $начинът, по който шведското правителство се справя с пандемията, засега е добър"

"Бяхме по-отворени", коментира Акерстром след публикуването на резултатите от третото тримесечие. "Мисля, че можем да видим как колелата започват да се движат напред. Стратегията на Швеция е добра, ако става дума за бизнеса и икономиката".

В борбата с коронавируса Швеция никога не е налагала локдауни. Това решение може помогна на икономоката й, но със цената на многобройни човешки животи. Фитнес зали, училища, ресторанти и магазини са остават отворени, а предпазните маски за лица почти не се използват от по-голямата част от населението. Стратегията беше приета за изключително противоречива от здравните власти на скандинавската страна, което принуди правителството  да назначи комисия, която да разследва дали Швеция е избрала правилния противопандемичен подход.

Но след третото тримесечие е видно, че шведският бизнес и банките, които го кредитират, се намират в по-добра форма спрямо опасенията на мнозина през март.

Според повечето прогнози шведският БВП през тази година ще се свие само наполовина спрямо този на еврозоната. Последната оценка на Riksbank прогнозира свиване от 3,6% за 2020 г., последвано от растеж от 3,7% през 2021 г.

В същото време смъртността на Covid в Швеция възлиза на 58 на 100 000 души, която е поставя сред най-високите в Скандинавия. Още повече, съществуват и малко признаци, които да предполагат, че страната е близо до постигане на колективен имунитет, каквато цел беше поставена.

В четвъртък шведските здравни власти издадоха нов набор от препоръки (без ограничения), призоваващи хората в редица области, включително столицата, да избягват магазини, музеи и ресторанти, след като беше отчетен рекорден ръст на броя на заразените с Covid. В някои райони извън столицата е препоръчително да се избягва пътуване с обществен транспорт.

Шведският държавен епидемиолог Андерс Тегнел заяви, че пандемията вероятно ще продължи с години, което означава, че е твърде рано да се прецени кой модел е най-добър в дългосрочен план. Здравната система на Швеция все още не е под натиск, като хоспитализираните пациенти от петък заемат 57 от общо 525-те легла за интензивно лечение. При необходимост ще бъдат ангажирани военните сили, включително и мобилни полеви болници.

Училища

По думите на Йенс Хенриксон, главен изпълнителен директор на Swedbank, Швеция е направила някои "неща по-добре от други", и но има и "места, където правителството е сгрешило". Въпреки всичко има едно решение, което според Хенриксон, се откроява като най-правилното.

"Може би най-важното нещо, което направихме в Швеция, е да не затворим училищата", поясни Хенриксон. По този начин родителите се съсредоточиха върху работата си, независимо дали го правят от вкъщи или на работното си място.

Акерстром от Svenska Handelsbanken посочи, че ключов извод от коронакризата в Швеция е това колко гладко е продължил начина на живот, дори и повечето хора да работят дистанционно.

"Честно казано, в началото всички се чудехме как ще свърши това. Но като погледна назад, мисля, че развръзката е добра. И ефективността все още е висока, като тенденцията за дистанционна работа ще се увеличава", коментира Акерстром.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Омръзна ми да говорят глупости за Швеция. Да нямаше официален локдаун и нямаше официарно излизане от локдаун Просто от началото те са в "препоръчан локдаун" .Той включва всички мерки , но дисциплинираните шведи си ги спазват доброволно . За разлика от другите нации те не успяха и да излязат в чужбина тази година.
91
8
 
7
 
! Отговори
tcvetcho преди 3 години
До НекъфПочиналите в Швеция към днешна дата 02.11.20г са 5938, а починалите в Дания са 723.Бъдете по-точен в цитиранията си.Дания е над 8 пъти с по-малко починали от Швеция, която е една от държавите с най-лошо съотношение-починали/ заразени в Света.
90
5
 
3
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
В Дания където имаше локдаун 3000 починали (и то без да е доказано, че са умрели от ковид-19) за първите 3 месеца, а във Швеция 4000 !!!
89
4
 
15
 
! Отговори
9889 преди 3 години
И какво е спорното на Шведския начин за справяне с КОВИД? Очевидно те са вече с най-ниска заболеваемост. Ония там белгийци, франсета и всякакви дето се бяха покрили и не смееха да се покажат какво направиха? В момента в който се показаха и... пак се карантинират. Шведите си живеят живота. Нормално, това е начинът за справяне с една не особено опасна респираторна инфекция, а не криенето по мазетата и затваряне на всичко. Ама още време ще трябва на "веилките" европейски нации да стоплят!
88
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 3 години
Купувайте , работете , *** ! Богът е икономиката и неговия пророк е "бизнеса ! Ако се опъвате "държавата" ще ви принуди да компенситате загубите МУ . Другото е от дявола . А вие ? Вие сте консуматив ! Раби , роботи !
87
1
 
1
 
! Отговори
Все още жив преди 3 години
Първом запада ще се напечели а след туй ще не ще ще мине по пътя на китайците.
86
1
 
14
 
! Отговори
Сахар преди 3 години
Шведите поне имат икономика, която да спасяват...Тука икономиката е държавни поръчки и служители, европейски фондове (пак обществени поръчки), малко туризъм и call центрове за цвят.
85
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко си живят нормално хората в Швеция, щом погребаха шест хиляди, а може би и повече трупа; И в Швеция има оганичения, унивеситетите бяха затворени, много служители рабят дистанционно, много ресторанти са празни. Ето сега затвориха музеи, библиотеки, басейни,фитнеси и т.н. до 19 ноември. Има определени мерки, повечето са препоръчителни, а шведите са дисциплинари и ги спазват. При нас това е невъзможно, защото не сме шведи и затова не плачете за шведския експеримент. Франция и Англия затвориха. Това е фактът
84
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората си живеят нормално в Швеция и така трябва да бъде.Тези затваряния дойдоха от Китай,но там е друг строй и са много гъсто населени.Шведският модел е по-добър за света.Китайците да си се затварят щом са толкова много!Не сме овце да ни затварят в оборите!Колкото и да се затваря заразата пак тръгва като се отпуснат мерките.Неизбено е всички ще се заразим с една или друга скорост.Просто няма как да се спре този вирус.Грипните вируси как ги има и не сме се отървали от тях?Това е същото,няма как.
83
2
 
4
 
! Отговори
преди 3 години
"Още повече, съществуват и малко признаци, които да предполагат, че страната е близо до постигане на колективен имунитет" И кои са тези малко признаци ? Те признаците по принцип по количество ли се оценяват или по качество ?DW не ни информица.
82
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведската икономика има спад от 7 процента, безработицата е 8 процента. Загубата в хора е най-малко 6000 души, финасовите загуби са най-малко 8 млрд евро. Останалите европейски страни не могат да следват шведския експеримент - карантина в Англия, карантина в Франция, частична карантина в другите страни. Плюс това шведската статистика е много съмнителна - един ден дава 2600 заразени, после 500, после пак 1070 заразени и т.н. На едно място сочат 5964 починали, на друго - 5938, *** им вярвай
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Препоръки на властите в Стокхолм: "Въздържайте се от престой в помещения като магазини, молове, музеи, библиотеки, басейни, бани и фитнес зали (закрити от 1 до 19 ноември). Могат да се правят необходимите посещения в хранителни магазини и аптеки. Въздържайте се от участие в, например, срещи, концерти, представления, спортни тренировки, мачове и състезания. Избягвайте физически контакт с хора, различни от тези, с които живеете." Шведите отвръщат: слушам и изпълнявам
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"На никого не е била отказана медицинска помощ, просот за разлика от нашите бяха честни, че ако се препълнят болниците, ще започнат да подбира по възраст"Точно това правеха - подбираха, за да не се препълнят болниците. И, разбира се с благородни мотиви : "Ако настаним някой възрастен в болница, той може да се почуства объркан" :)
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - До анонимен 45Ако си мислиш, че в Швеция няма мерки - силно се лъжеш. Обаче там, а разлика от тук, тези мерки се изпълняват.
78
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 3 години
Разбира се нито икономиката, нито топ банкерите ги *** за измрелите пенсионери
77
5
 
10
 
! Отговори
С. преди 3 години
Шведската икономика може и да не е в идеално състояние, но всички останали силни европейски икономики ще отидат по дяволите. Не е нужно човек да е икономист за да види че със силно ограничен труд и предлагани услуги за сметка на десеторно увеличени разходи, няма как да стигнат надалеч. И внуците им сигурно ще изплащат този дълг.Никой не пита кой ще изплаща помощите, получавани от милионите безработни в Англия, Ирландия, Франция, Белгия и прочее. Парите не растат по дърветата.
76
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТАко се спрат парите за пострадалите икономики от Ковид, пандемията ще изчезне точно за един ден!в Русия що не изчезва бе пocepкo?
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 76. И двамата са на амфетки от трети клас.... не ги мисли те не са Джурналисте а просто драскаче. Кат мен....
74
0
 
1
 
! Отговори
nimportequi преди 3 години
До АнонименНе са само те и Китай, Русия, Сев. Корея...Но ако болниците им са препълнени няма как да го скрият.
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за журналист може да напише със цената..... а сигурно има и редактор..?