Пробивът на Pfizer е чудесен, но няма да се върнем към нормалното преди Коледа

Компаниите правят всичко възможно ваксината да е одобрена преди края на ноември
10 ное 2020 19:05, Нели Христова
116
Пробивът на Pfizer е чудесен, но няма да се върнем към нормалното преди Коледа
Снимка: БГНЕС

Вчера Pfizer и BioNTech обявиха новината, която цял свят чакаше - ваксината им е повече от 90% ефективна срещу COVID-19. Но можем ли вече да въздъхнем от облекчение, че краят на пандемията е близо? Да, новините са добри, но за жалост има още много път, който да се извърви, преди медикаментът да стигне до нас и да се върнем обратно към нормалния си начин на живот.

Още по темата

Данните, които публикуваха вчера от Pfizer и BioNTech са от предварителния анализ на резултатите от фаза 3 на клиничните изследвания. Все още има нужда от повече информация за това колко е безопасна и ефективна ваксината, а след това регулаторите трябва да бъдат убедени, че тя отговаря на стандартите за качество, преди да я дадат масово на хората.

"Преди да се въодушевим прекалено много, трябва да сме напълно сигурни в безопасността на ваксината", казва доктор Софи Харман от университета "Куин Мери" пред BBC. "И въреки че говорим уверено за нея, не мисля, че ще се върнем към нормалния живот преди Коледа."

Но компаниите зад ваксината са категорични, че ще направят всичко възможно тя да бъде одобрена колкото се може по-рано. Те ще кандидатстват за "спешно одобрение", за да могат да използват медикамента преди края на ноември.

"Правим най-доброто, което можем. Работим ден и нощ. Часовникът никога не спира в нашите лаборатории и офиси, така че може да се справим в този кратък срок ", казва казва Микаел Долстен, главен научен директор на Pfizer.

Ваксината ще трябва да се приеме на две дози между които има период от две седмици. Но има един голям проблем - съхранението на тези дози. Както при всички останали ваксини, които се разработват срещу COVID-10, и тази трябва да се държи на изключително студено. Тя се съхранява на -80 градуса. Ала двете компании са убедени, че ще могат да произведат и доставят 50 млн. дози до края на 2020 г. и 1,3 млрд. дози до края на 2021 година.

Това не е единствената ваксина срещу COVID-19, която се разработва. Близо дузина вече са във фаза 3 на клиничните си изселдвания, което означава, че можем да имаме още добри новини съвсем скоро.

"Има такава тенденция, че когато се развълнуваме за тези ваксини, си мислим, че те ще направят чудо и всичко ще се оправи. Но те не могат да заменят проследяването на контактите, тестването на хора със симптоми и промяната на навиците ни, за да спрем пандемията. Новините са чудесни и обнадеждаващи, но нека не се разсейваме и продължим да се борим в тази криза", казва доктор Софи Харман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
14
 
! Отговори
Едва ли преди 3 години
По принцип световните олигарси не искат да се върнем към нормалното, политиците също!Не искам да бъда песимист, но едва ли някога ще стане нормално, след ковида ще има друго, от сега ни подготвят с нови вируси!
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се помолим на Бил Гейтс да спре пандемията. Той е чипирал вируса и може да го деактивира с натискане на един бутон на лаптопа.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европеецът: Безопасна ли е ваксината? Колко индийци и бразилци умряха при тестовете?
52
1
 
3
 
! Отговори
49 ти преди 3 години
Въх, по мазол ли та настъпих?Ковид нещо не е точно грип. И може да си слагаш по други съображения, различни от трева логика каквито искаш ваксини. Ефективност от 90 % за социално значимо заболяване е стъпка напред, но ваксините с които до този момент за преброени подобни по социална значимост болести, са в зоната на 99,8хх%
51
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил Гейтс Ви поздравява с началото на "чипирането" на оФцете.Къде Ви е лекарството против Ковид 19???
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В началото на епидемията тръбяха ,че да се направи ваксина трябват 18-24 месеца минимум . А докато се изчистят всички неща - към 5 години отиват . Независимо - дали китайски , руски , американски , европейски са ваксините , няма как за толкова кратко време да се направят
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно всеки ден да пускат статии за онова експериментално лекарство , с което лекуваха Тръмп . Няма смисъл . Нито е достъпно , нито нищо .
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като се съхраняват при минус 90 градуса , възникват следните въпроси ? Как ще се разпространява след производството им ? Как ще ги транспортират от САЩ към други континенти ? После как ще ги разпределят по болници или медицински центрове ? Дори най-модерните болници в САЩ и ЕВропа казват ,че не разполагат с възможности за съхраняването на ваксините . Тоест , ако не се реши този проблем , от ваксината ще се възползват много малко хора . В този си вид е неефективна
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе и вашата работа е като на руските Спутници-1,2,3,4,5.....,ама нали трябва да се шуми!В близките три-пет години няма да има ефикасна и масова ваксина срещу тая гад!
46
7
 
4
 
! Отговори
до 47 преди 3 години
Ти какъв си да даващ подобни експертни изявления какво е провал и какво не. Остави хората по лабораториите да си вършат работата, гледай си овцете. Само за информация сезонната грипна ваксина е с по-малко по 50 процента успевяемост. Одобри ли се ваксина отивайте всички на имунизация не се правете на Че Гевара, защото като заразите утре майка си и баща си ще ви се реве. Повечето тук се правят на интересни но излезе ли ваксината ще се имунизират без проблем, мaймуни такивa.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тези 90% ефективност си е провал. Отделно с тази температура на съхранение също прекаляват. Надскочили са се по посока модерни технологии, и резултата е скъпо и неефективно.
44
8
 
9
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До 41Спокойно, Тръмп спечели тези избори. Ако Тръмп излезе от белия дом, аз ще се ваксинирам, ще приема която религия ми наредят и ще се преселя на Марс.Йосиф Байдън и неомарксистите му скоро ще плащат милиони за да се крият в Китай, както дружката им Гейтс.
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна няма Коледа, така че не се коркайте. Коледа не е безогледно харчене на пари и неконтролируемо ядене и пиене, като си мислят 99% от хората. Направо я отпишете Коледа за следващите 4 години.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам антитела за кво да се ваксинирам?!?
41
2
 
13
 
! Отговори
123 преди 3 години
Каква Коледа, до другата зима няма да се нормализираме...
40
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един сериозен процент от населениещо ще се ваксинира.... само комунопитеците няма да го направят, те по принцип са си злобни хора.
39
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди няколко дена глoбaлиcтите нагласиха изборите в САЩ и вече 3-4 дена по-късно имаме "ваксина"! Жалко, само Тръмп щеше да върне света към нормалното, но просто сам нямаше как да ги победи тези. Всичко вече е загубено. Скоро и чип, каишка и т.н.
38
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми не знам, 90% ефективност е малко афиф работа. Гледай БЦЖ-то на *** беше с 99.999999% ефективност или казано иначе: не действаше при 1 на 10 милиона. А тука няма да действа при 1 от 10... разликата е около милион пъти само. Хаххаха
37
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости на търкалета. Точно 30 лекаря познавам, които ще ми разпишат че са ми сложили ваксината срещу някой лев, и точно пет, които ще го направят безплатно, защото те самите са антиваксъри
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още не е съсипана икономиката - какъвто е и плана. Та тая Коледа е ясно, че няма да е. Другата е под въпрос