Как ще имунизираме 7,7 млрд. души по целия свят срещу COVID-19?

Логистиката ще представлява проблем
Обновена: 11 ное 2020 23:02 | 11 ное 2020 23:00, Нели Христова
157
Как ще имунизираме  7,7 млрд. души по целия свят срещу COVID-19?
Снимка: Pixabay

Как ще имунизираме всички 7,7 млрд. души на света, след като получим ваксина срещу COVID-19?

Производители по цял свят вече започват масово да произвеждат стотици милиони дози от най-обещаващите ваксини, които ще ни предпазят от коронавируса. След като излязат от завода, те някак трябва да достигнат до обществото.

"Тази ваксина трябва да бъде замразена, а това ще бъде голямо предизвикателство за някои страни", казва  Адама Савадого от UNICEF пред BBC. "Второто предизвикателство ще е да локализираме възрастните хора, тъй като трябва да ваксинираме първо тях. И третото предизвикателство e - 2 млн. дози ще бъдат доставени на различните държави, но какво ще правим с използваните спринцовки?"

Но нека приемем, че ваксината е готова, а сложната логистика вече е измислена. Кой обаче ще приеме ваксината пръв?

"Никой не е в безопасност докато всички не са в безопасност", казва директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Тъй като са наясно, че търсенето на успешните ваксини ще е по-голямо, отколкото възможността за доставка, три от най-големите здравни организации създадоха нова система, наречена Covax.

Тя трябва да се погрижи, че навсякъде по света първи ваксината ще получат онези, които имат най-голяма нужда от нея. Системата цели да достави два милиарда дози, за да защити 1 млрд. души през следващата година. Приоритет са медиците, здравните работници и хората над 65 години.

Но въпреки Covax, повечето богати страни правят странични сделки директно с фармацевтичните компании. Великобритания, например, е сключила договори за доставка на 300 млн. дози от 6 ваксини. САЩ също се надява, че ще има над 300 млн. дози от ваксините до януари 2021 г.

Но всичко това е хазарт.

Според СЗО за да бъде успешна една ваксина, тя трябва да е поне на 50% ефективна. Ще ни е нужна и повече от една, за да преборим пандемията. И въпреки че има някои обещаващи прототипи, все още не знаем напълно колко ефективни са те и колко дълго трае имунитетът им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
12
 
! Отговори
Чичо Сам преди 3 години
Много сте малко само 7 млрд човека имаме 30 трлн да връщаме - пресни, зелени гущери. Явно вируса ще мутира поне няколко пъти дорде се ваксинирате правилно. И помнете яко ще се мре.
77
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След масовото ваксиниране ще се раздават дистанционни. Всеки евреин ще получи по едно. Всяко едно ще контролира по 100,000 човека през 5G. Дали ще живеете или ще умрете, зависи от това дали евреина е на кеф. Ще трябва добре да му слугувате за да не ви изключи всичките. Готините мацки са с предимство. Трябва да отварят краката по всяко време на денонощието. Останалите ще робуват 24 / 7.
76
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато напишат, че няма да има за бедните държави, разбирайте, че ще ваксинират първо и само белите хора. После ще станем по- лесни за превземане. Няма значение от кой, о р к и много.
75
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джо Байдън и БЛМ ще ви ваксинират лесно, даже и песен ще пеете. Който е овца и на принципа щото и другите тъй правят да не му мисли много.
74
3
 
8
 
! Отговори
до 85 преди 3 години
Между другото във въпросната ваксина присъства вещество наречено Луцифераза, което се използва като маркер (знак)
73
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правим доцент Мангъров шеф на СЗО и няма да ни трябват никакви ваксини. Ще минем и без логистика.
72
2
 
10
 
! Отговори
до 57 преди 3 години
А какво да кажат 100 000-те хиляди деца, на които им наби пентаксим, произведен във фабрика без лиценз? Бивало и да не ги разхождат по съдилища! Катили прости!
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците ги вадим от сметката защото те се оправят и без ваксина и остават 6 милиарда. Логистиката олеква с 25%.
70
1
 
11
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
До Анонимен "а защо трябва да са за всичките 7,7 млрд, достатъчно е само за рисковите групи, около 1/5 до 1/6 от населението"Как така защо??? Защото парите вече са обещани и разпределени!
69
2
 
14
 
! Отговори
Откровение Йоан преди 3 години
16. И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им;17. за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име.18. Тук е нужно мъдрост; който е разумен, нека сметне числото на звяра, защото е число на човек; а числото му е шестстотин шестдесет и шест.
68
1
 
2
 
! Отговори
до 74 преди 3 години
Само дето плацебото им не е истинско плацебо физиологичен разтвор, а използват "безопасна" ваксина против менингит. Защо ли?
67
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия имало 400 починали дневно. Ами в България има около 100.Само че Русия има 20 пъти по голямо население от Бг. Ако смъртността им беше като в Бг, би трябвало да имат по 2000 починали. Така че смъртността им е 5 пъти по-ниска от българската. И то преди да са почнали да имунизират. Прости сметки, които само *** не искат да направят, защото ще останат без тролските си надници
66
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКакви 13 души? Починалите стигнаха....И в Китай. Там също започнаха да тестват без да ги питат. Затворили са няколко жилищни района и са инжектирали пенсионерите насила.
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 51Боеспособните брато, боеспособните. Отиде ви качествения материал (доколкото го е имало)Паднахте в капана на Буш и сега трябва да чакате много поколения. Както е било и при Тервел. Истината боли.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63Какви 13 души? Починалите стигнаха 53 и спряха да съобщават. Това е същата ваксина която идва, в Корея им казаха, че е грипна за да я тестват.
63
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека бъдат 7.699.999 млрд.Аз ще пропусна.
62
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свидетели сте на апокалипсиса. Това събитие е от библейско значение, а за него са говорили всички известни и неизвестни предсказатели. Ако някой не се е събудил и още сънува, че има вирус и ваксината ще го спаси - сега е момента. После ще е късно.
61
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Няма проблем. ЕС ще плати за 7 милиарда човека ваксини на производителите, а после ще плаща на хората в африка да си ги поставят. Желаещи ще има.А въпросът със спринцовките е смишно-де6илен. Също като съвременното общество.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7.7 милиарда ли са станали :( ужас, сякаш бе вчера, когато прехвърлиха седем.. за какво да ги имунизираме, не са ли прекалено много вече?!
59
0
 
2
 
! Отговори
до 48 от славянин преди 3 години
А защо са ви сложили всички тези ваксини, по ваше собствено желание ли!? Ако е по ваше желание, вие сама сте си виновна!