Ще спаси ли ваксината света от коронавируса?

Много въпроси остават без отговор, предупредиха експерти
14 ное 2020 14:15, Петя Славова
145
Ще спаси ли ваксината света от коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Седмицата започна с голяма новина и то добра. Разработена е ваксина срещу COVID-19, която е с 90% ефективност. Това показват първоначалните резултати от изследванията на две международни фармацевтични компании. Те обявиха победа във войната срещу вируса.

Още по темата

Експерти на световно ниво приветстваха постижението, но предупредиха,че още много въпроси остават без отговор, съобщава Нова тв. Как реагираха учените на откритието, какво представлява ваксината и кога може да стигне до нас – след тези въпроси тръгна Виктория Бояджиева.

За света девети ноември 2020-та ще остане в историята като една от малкото дати в тази година, които дадоха повод за празник и надежда. Това е денят, в който Филзер и Байонтех обявиха: "Изследваната от нас ваксина може да предотврати зарзяване с COVID-19. Това е голяма победа за човечеството!".

"Надеждите на милиарди хора, милиони бизнеси и стотици правителства падат на нашите плещи. Сега, мисля, че можем да им кажем с надежда: Виждаме светлината в края на тунела", заяви Aлберт Бурла – главен изпълнителен директор на "Pfizer".

След като стана ясно, че данните от изследванията върху  43 500 доброволци от шест различни страни не показват сериозни странични ефекти, не закъсня и реакцията на Световната здравна организация. "Светът е свидетел на безпрецедентни научни иновации и сътрудничество за прекратяване на пандемията!%, казаха оттам.

Експертите определиха първите успешни данни от клиничния тест като преломен момент във войната с COVID-19. "Първоначалната ми реакция, разбира се, беше – ето, светлина в края на тунела, малко добри новини, нещо, което да ни накара да се усмихнем, защото случаите на COVID се разрастват така бързо. Въпреки това обаче, сега са все още ранните дни на ваксината", казва д-р Уилям Шафнър - експерт по инфекциозни болести в Медицинското училище на Университета "Вандербилт" в Нешвил, Тенеси.

Все пак учените казват, че още е рано да се говори за победа. Не и преди да се отговори на някои ключови въпроса.

Според проф. Ива Христова ефективността, която сега е 90%, вероятно ще намалее при по-мащабното използване на ваксината, но на този етап е сред най-впечатляващите научи постижения. По думите й при тази ваксина се използва специфичен подход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
наказвай и унищожавай корупцията и мутращината
46
7
 
4
 
! Отговори
БСП мутри преди 3 години
Лошото е, че мутрите от БСП пак се уреждат - като Нинова във ВМА !
45
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РЕПУБЛИКАНЦИ И ДЕМОКРАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ!
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутренската корупция и нрави трябва да бъдат унищожени без остатък!
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бий, бий, бий мутрите корупция
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДЕМОКРАЦИЯТА УБИВА МУТРОВИРУСА
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми да го спаси, да го спаси, колко да го спаси? Както не се създава траен имунитет, ще трябва по три пъти годишно да го спасява.
40
9
 
5
 
! Отговори
Зависи преди 3 години
Ако е като руската ваксина , дето не се ползва, а само е за пропаганда няма да спаси света !Ако е като американската , която почва да се ползва от декември - да !
39
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МУТРОВИРУСА СЕ ЛЕКУВА С АМЕРИКАНСКИ ЛЕКАРСТВА!
38
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статистиката показва, че от ковид-19 досега умряха по света двойно повече хора отколкото от свинския грип! Поне още половин година заразата ще взима жертви, а може и да се окаже, че ваксините не са чак такава панацея!
37
2
 
21
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ПРЪЦ преди 3 години
ОТИДОХ ДО МАГАЗИНА ,КАТО ЗАБРАВИХ ,ЧЕ ПУСКАТ САМО ПЕНСИИ ОТ 13 ДО16 ЧАСА...ЕСТЕСТВЕНО НЕ МЕ ПУСНАХА...СЕГА ВЕЧЕ СЪМ ТВЪРДО РЕШИЛ ДА ПУСНА ЕДИН ГЛАС НА ИЗБОРИТЕ СРЕЩУ ТИКВИТЕ...НЕ ИМ ПУКА ЗА МЕРКИТЕ СРЕЩУ ВИРУСА,А ГЛЕДАТ ДА СЕ ПОДМАЖАТ НА ПЕНСИИТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ...НАГЛА И КРАДЛИВА ШАЙКА..
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, защото антителата в кръвта намаляват за няколко месеца, а едва ли ще се намери някой, който за такъв срок да произведе и финансира ваксинирането на цялата планета. Дори и да се случи няма гаранция, че няма да си извадим замразеното вирусче от някой фризер, както вече се е случвало. Ваксината се поставя, за да не се разболееш от нещо, до момента, в който няма лекарство, ще трябва да се научим да живеем за постоянно с този вирус. Който оцелее, оцелее. Успех на всички!
35
8
 
6
 
! Отговори
Извънредно положение преди 3 години
Ей ***, тая вечер ше има ли вастаньия? Питам за един преател от чужбина! Чул за ковид партитата на фигуранта и черепа и искал да дойде на живо да ги снима, не вервал че има толкова прости хора на света.
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Израел също умират доста.. явно не са богоизбрани а като всички останали хора.
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименспоред медицинската статистика
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господарите не изключват възможността да сменят събралият вече много негативи Борисов и ГЕРБ с капиталистката-социалистка Нинове и праверния натовец Радев, колкото и Борисов и ГЕРБ да се стараят да служат вярно.
31
8
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
ДА ИЗПРАТИМ БСП В НАГОРНИ КАРАБАХ ДА ИМ НАКАРАБАХАТ ПО ЕДНА АРМЕНО-АЗЕРСКО-РУСКО-ТУРСКА ВАКСИНА СРЕЩУ БЕЗПЛОДИЕ
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От демократичната ваксина на САЩ, ЕС и НАТО която ни я бият вече 30 години България загуби 2 милиона които си отидоха преждевременно. Днес България е първа в света по най-висока смъртност на населението.
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТРАНДЖАТАЗа коя ваксина говориш точно? И защо пишеш с главни букви? Трудно се за четене!
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До гостСпорисш с бyлгарин (бастардизираната форма на българин). Не си давай зор.