Ще спаси ли ваксината света от коронавируса?

Много въпроси остават без отговор, предупредиха експерти
14 ное 2020 14:15, Петя Славова
145
Ще спаси ли ваксината света от коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Седмицата започна с голяма новина и то добра. Разработена е ваксина срещу COVID-19, която е с 90% ефективност. Това показват първоначалните резултати от изследванията на две международни фармацевтични компании. Те обявиха победа във войната срещу вируса.

Още по темата

Експерти на световно ниво приветстваха постижението, но предупредиха,че още много въпроси остават без отговор, съобщава Нова тв. Как реагираха учените на откритието, какво представлява ваксината и кога може да стигне до нас – след тези въпроси тръгна Виктория Бояджиева.

За света девети ноември 2020-та ще остане в историята като една от малкото дати в тази година, които дадоха повод за празник и надежда. Това е денят, в който Филзер и Байонтех обявиха: "Изследваната от нас ваксина може да предотврати зарзяване с COVID-19. Това е голяма победа за човечеството!".

"Надеждите на милиарди хора, милиони бизнеси и стотици правителства падат на нашите плещи. Сега, мисля, че можем да им кажем с надежда: Виждаме светлината в края на тунела", заяви Aлберт Бурла – главен изпълнителен директор на "Pfizer".

След като стана ясно, че данните от изследванията върху  43 500 доброволци от шест различни страни не показват сериозни странични ефекти, не закъсня и реакцията на Световната здравна организация. "Светът е свидетел на безпрецедентни научни иновации и сътрудничество за прекратяване на пандемията!%, казаха оттам.

Експертите определиха първите успешни данни от клиничния тест като преломен момент във войната с COVID-19. "Първоначалната ми реакция, разбира се, беше – ето, светлина в края на тунела, малко добри новини, нещо, което да ни накара да се усмихнем, защото случаите на COVID се разрастват така бързо. Въпреки това обаче, сега са все още ранните дни на ваксината", казва д-р Уилям Шафнър - експерт по инфекциозни болести в Медицинското училище на Университета "Вандербилт" в Нешвил, Тенеси.

Все пак учените казват, че още е рано да се говори за победа. Не и преди да се отговори на някои ключови въпроса.

Според проф. Ива Христова ефективността, която сега е 90%, вероятно ще намалее при по-мащабното използване на ваксината, но на този етап е сред най-впечатляващите научи постижения. По думите й при тази ваксина се използва специфичен подход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Цената и баце, ще бъде мноого висока именно заради транспорта на сух лед. Панял ? А съхранението и в дкц'тата ? Колко фризера на -80 трябват за да се съхранява в локалните поликлиники. А?
26
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ок, да бъде реалисти. В каква опаснтост е света, под което предполагам разбирате човешкияа вид, че да има нужда от спасяване?Че една година ще има по-висока смъртност сред застаряващото население? Та това беше нормата само допреди 40-50 години, бе хора. Нали не очаквахте, че магически няма да има болести?
25
3
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
РУСКАТА ВАКСИНА НИ Я БИЕХА 45 ГОДИНИ. И БЯХМЕ ЗДРАВИ КАТО ВАТЕНКИ НА РАБОТНИЦИ ОТ ПЪТНОТО.
24
11
 
2
 
! Отговори
До гост преди 3 години
Мноо си компетентен бе ! Я виж как отсече за ваксината на Пфайзер.Не те ли е срам да се излагаш така бе ? В ролята на какъв и от къде на къде ще твърдиш,че ваксината била едикаква си ! Той не знае какъв е цвета й,тръгнал да дава оценки за ефиктивността й ! Ей ,такива сте ,да се видите всички конспиратори и разни самозаблудили се гении !
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ххаха
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТРАНДЖАТАРАЗЛИКАТА МЕЖДУ СПОРТА И НАУКАТА...
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Корекция - Русия не е пускала ваксината за комерисално разпространение, но вече я прилага върху някой от есенциалните си работници, отделно имаше голяма доставка за болниаца в Йерусалим.
20
3
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
това недоразумение на файзер ще се бие в повечето случаи шмиросано, въпреки цената си за транспорт на сух лед и ще има същия ефект като смешните краварски тестове за антитела- отрицателен. Имам предвид, хората ще мислят че са ваксинирани, а няма да са. Както с тея смешни тестове, ще мислят че не са вирусоносители, но са.
19
2
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
След загубата на световното първенство младият борец успешно продължи напред с високо вдигната глава и стана треньор.След скъсването на държавния изпит младия ортопед успешно продължи напред с високо вдигната глава и започна работа в реномирана клиника, там успешно лекуваше своите пациенти които успешно продължаваха напред с крака....
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ще спаси ли ваксината света от коронавируса?"НЕ !Няма ваксина, няма лекарство.
17
3
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Тая ваксина на пфайзер е пълен фарс с мелодрама. Нещо като ремдесивир- мега скъп и два пъти по неефективен от Нафамостат. Експериментален,за разлика от Нафамостат, който се разпространява от доста дълго време в мрежата. Всички медии разпространиха, че китайската ваксина била спряна в Бразилия, ама малко (като Ройтерс за което евала) съобщиха, че се касае за самоубийство. Малко разпространиха и официални резултати от проучването в Бразилия, че Sinovac всъщност е най безопасната и обещаваща от вси
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до До 16A как изглежда картинката в САЩ? Как се справя САЩ с корона вируса?
15
5
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Не знам дали е отворен или затворен театъра всеки ден и какви са правилата.Тук също са отворени театрите с редуцирана публика.Картинката в Петербург съвсем не неизглеждаше " справена " ! Абсолютно същото е като тук.В болниците е хаос от към организация около останалите болни .Вечер дори можеш да засечеш военни,а полиция има навсякъде.Случаите растат ,а населението е в паника и откровено НЕ вярва на Путин и правителство.Допълнителни помощи НЯМА !!
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А как точно се справя САЩ с вируса?
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болшой е отворен от септември.
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марийнский в Петербург е отворене от месеци.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
* ДО 12
10
5
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Я поясни как точно се справи Русия с вируса !!!В четвъртък си дойдох от Петербург.Хайде,кажи ми,че това,което видях не е вярно !!!
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мисля, че светът има нужда от спасяване точно от коронавирус. Според статистиката, смъртността от коронавирус е колкото от други вируси. Не знам защо е тази паника. Обикновени предпазни мерки вършат работа. И пари да ми дават няма да се ваксинирам.
8
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия се справи с вируса и без ваксина. Ваксините увреждат имунната система, могат да се ползват от хора които и без топва са с много крехко здраве и един вирус може да буде фатален за тях, или от лекари които постоянно са изложени на риск от контакта си с болните. Здрав човек да се ваксинира е голяма грешка.