Борисов: Инвестираме във всички разработки на ваксини

Страната ни участва в пълното портфолио от 7 ваксини
27
Борисов: Инвестираме във всички разработки на ваксини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу COVID-19.

Това беше потвърдено на днешното извънредно заседание на Министерския съвет, на което правителството прие решение за участие на страната ни в преговори за закупуване на поредния договор по темата - този с компанията "Johnson".

Още по темата
В рамките на заседанието министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че България участва във всички видове разработки като инвеститор, както абсолютно всички други европейски държави членки на ЕС – дисциплинирано, изпълнявайки указанията на ЕК.

"За да имаме готовност по най-бързия начин, яви ли се ваксина, да можем да я придобием, да я приложим. Затова днес реагираме светкавично", категоричен беше Борисов. По думите му сумите, които се отделят за целта, са наистина изключително високи, не само за България, но и за всички държави-членки, но най-важното е страната ни да има готовност за бърза реакция.

Решението на кабинета е следствие на заявеното от страната ни солидарно участие в инициирания от Европейската комисия фонд за борба с COVID-19, чрез който да бъде подпомогнат научноизследователският сектор за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19.

България, наред с останалите държави членки на ЕС, стана донор във фонда и участва в този изключително сложен, динамичен и скъп процес. Целта е българските граждани да имат равен достъп до ваксина, когато тя бъде открита, с гаранции за качество, безопасност и ефикасност, като ваксината се предвижда да се поставя само по желание.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че към настоящия момент има 7 ваксини в напреднала фаза на разработка, като от тях всяка страна има квота за определени количества дози. За България определената квота надхвърля нуждите и е на стойност близо 380 милиона лева. Ако към стойността на ваксините се добавят и останалите разходи за логистика и за съхранение, разходите се предвижда да надхвърлят половин милиард лева.

"Страната ще има изключително голям брой ваксини – 12-13 милиона ваксини", посочи министър Ангелов. Министърът на финансите Кирил Ананиев потвърди позицията на правителството, че по темата е необходима и санкцията на Народното събрание, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Нямаме друг полезен ход, освен да се включим солидарно с всички европейски страни. Добре е да имаме различни набори от ваксини. Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена. Но явно така е измислен механизмът, по който се работи в ЕС", заяви от своя страна председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също изрази опасение, че страната ни ще получи прекалено голямо количество ваксини, които няма да можем да използваме. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб Тодор Кантарджиев изтъкна, че на този етап ваксината изглежда единственият изход от пандемията и е важно страната ни да разполага с различните видове ваксини - както антигенни, така и "живи" ваксини, които са приложими и за различни контингенти от хора.

 


27
Още от Общество
Въпреки забраната: Музика и викове след полунощ от заведение в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Инвестицията най вероятно ще бъде корабни количества хора, по-вероятно хора-затворници на които юначки през дупки и кожи че им ръгат антиковидни ваксини използвайки вибратори, пирони от строителни обекти , шивашки игли и спинцовки. така ще има статистика как ваксината се понася от пидерийки, строителни, работници, шивачки, и медицински персонал. . . ж а пациентите бавно и бавно на 8-мия час от качването в линейката ще издъхват.

честито
23
0
 
0
 
! Отговори
да гу знаите преди 3 седмици
3-та. С В е пред портите бъдете бдителни
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Диктатора Борисов. купува 16 милиона ваксини за 8 милиона население. Контрол. Вечно управление. ГЕРБ=БКП
21
0
 
0
 
! Отговори
Шопо преди 3 седмици
Инвестираш в ЧЕКМЕДЖЕТО!Там инвестираш !!!
20
0
 
0
 
! Отговори
Буце преди 3 седмици
Абе буце с всеки изминал ден ни правиш от прости на по прости.в живота всичко се връща.не можеш да заместиш др.живков.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Баце има и австралийска ваксина срещу COVID-19 купи и от нея, колекцията да е пълна.
18
0
 
2
 
! Отговори
бъдете бдителни преди 3 седмици
3-та С В е пред порти,да гу знаите
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Слушай кат си зад волана на жипката ни е по спокойно, най много да я смелиш. Но като договаряш некакви неща бибитко настръхваме от ужас, все едно хорор 5D от най страшните гледаме. Тоя ще ни докара инсулти махайте го.
16
0
 
1
 
! Отговори
По добре, преди 3 седмици
повече , отколкото да не стигнат, ако осъанаъ ще ваксинираме бесарабските българи и македонците с български паспорти
15
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ша ни мушкат по 5,6 и повече ваксини, ще ги плащаме година две.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бойко бегом към Барса малко да си починем от тебе ! Ти ни разказа играта не знаем на кой свят сме вече !
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най вече инвестиране в шкафчета
12
3
 
1
 
! Отговори
Като е скъпо преди 3 седмици
Да се откажат от единия катер. Не че другият е особено нужен.
11
2
 
8
 
! Отговори
Помнещ преди 3 седмици
Не си ни " сладък" вече д-р Борисов! Колкото пъти те видим от протестите на сам.Си ни като претоплена манджа вече!!И те имаме вече за служебен премиер! Да ти минава времето и си до там! ОСТАВКА МУТРИ!
10
2
 
4
 
! Отговори
Дядо от село преди 3 седмици
Тези ваксини явно са поръчани,по времето когато Баце го беше страх. Затова са толкова различни и толкова много.За всеки случай.. Как сме я подкарали, докато дойдат, няма да имаме вече нужда от тях.Ама ще си ги платим, и ще се бие в гърдите колко много дадох за ваксините..
9
2
 
4
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 седмици
Пари на вятъра

Докато дойдат тия ваксини, всички ще сме прекарали грипчето и вече няма да имаме нужда от ваксини
8
1
 
6
 
! Отговори
понго преди 3 седмици
Борисов отново лъже. Страната участва в общата поръчка на ЕС за ваксини и нищо не е поръчал лично той. За справка - другите европейски държави договарят и индивидуално доставка на ваксини извън общата на ЕС. За Борисов обаче това е нова лесна възможност да си присвои успехи, без да са негова заслуга
7
1
 
8
 
! Отговори
Авертас преди 3 седмици
А на българските учени, които са признати в цял свят, колко пари дадохте за разработките им в партньорство с институ Пастьор? Или не сте чули за високия престиж на българските ваксини по света?
6
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
айде пак бръщолевиници!!!

как "участваме" бе?..КАК?

-Ами като ФИНАНСИРАМЕ ЧУЖДИ МЕРАЦИ!!!!!

После,като издокарат нещо що-годе приемливо,ще ни ГО ПРОДАВАТ НА ОБЩО ОСНОВАНИЕ,нищо,че сме им плащали за това!

..е аз неам повече сили..Поне за тая вечер.

Махам се преди да ми се е прищяло да се обеся от тъпотиите и ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА на тоя.

..Вие се позабавлявайте,явно простотиите ви забавляват..
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ха.ха.ха.ха.хаааааааааааааааааааааааааааааааааааа