Кои са най-обещаващите разработвани ваксини срещу COVID-19?

6 ключови въпроса за ваксината на Pfizer и BioNTech
13 ное 2020 18:25, Ния Христова
13
Кои са най-обещаващите разработвани ваксини срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС
Надеждата че краят на коронавирусната пандемия е близо нарасна, след като Pfizer и BioNTech по-рано тази седмица обявиха, че ваксината, която разработват, е ефективна на 90%, пише The Guardian, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.
 
Към момента има още няколко ваксини, освен тази на Pfizer, които се разработват и са надеждни.
 
Ето и кои са те:
 
Очаква се междинни резултати на ваксината на Oxford University и AstraZeneca да станат ясни след седмици, а ако те са обещаващи, ограничени количества от ваксината могат да бъдат налични до края на 2020 г. Британската ваксина е векторна - тя използва вирус, който причинява настинка при шимпанзетата.
 
Междинни данни се очаква да станат ясни през ноември и за ваксината на Moderna. Главният изпълнителен директор на компанията Стефан Бансел обаче заяви, че е малко вероятно ваксината да е широкодостъпна през първата половина на 2021 г. Aмериканската компания използва сходен подход с този на Pfizer при разработката си, като разчита на генетичния код на вируса.
 
Ако Фаза 3 от проучванията на ваксината на Novavax, която включва 100 хиляди доброволци във Великобритания, е успешна, може да има налични дози от нея през втората половина на 2021 г. Ваксината на американската компания използва коронавирусен протеин или протеинов фрагмент, за да провокира имунен отговор.
 
Ваксината на Janssen Pharmaceuticals (част of Johnson&Johnson) също е в трата фаза на клиничните изпитвания. Очаква се тя да бъде налична през втората половина на следващата година, ако тестовете протекат добре. Американската компания също разработва векторна ваксина.
 
Ваксината на Valneva ще се произвежда в Шотландия и ще бъде налична през втората половина на 2021 г., ако данните за сигурност и ефективност го позволят. Компанията използва традиционен подход при създаването ѝ с неактивна версия на коронавируса.
 
Ваксината на Sinovac е в трета фаза на клиничните изпитвания в Бразилия, Индонезия и Турция. Междинните резултати се очакват през ноември, но Бразилия е замразила тестовете за момента заради странични ефекти. Китайската компания също разчита на традиционен подход, използвайки неактивна версия на вируса.
 
Цялата статия можете да прочетете ТУК

13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
theglobale преди 2 месеца
Ваксината ще е ген намеса, всички ще са гей. На бил гей дядо му е бил директор на ФЕД
8
2
 
1
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 2 месеца
Противошапная самая лучшая.
7
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 2 месеца
Като оставим мънкито настрана, от Бразилия казаха : "Първите резултати от клиничното проучване, проведено в Бразилия, доказват, че сред всички ваксини, тествани в страната, CoronaVac е най-безопасната, тази с най-добри и обещаващи нива"
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се ваксинира, който иска... Не вярвам, че могат да направят такава без странични, фатални ефекти.
5
1
 
9
 
! Отговори
Ту даго е преди 2 месеца
Едната със странични ефекти и спряна в Бразилия, ама "надеждна"!?!? Надеждна, че ще ни изстреби със сигурност ли?
На руската Спутник V- кое и е ненадеждното?
4
1
 
3
 
! Отговори
Само за информация преди 2 месеца
Преди малко министъра на здравеопазването в Германия издаде заповед дори заразен персонал на болниците да продължава да ходи на работа. Това под предлога да не се оставят пациентите без наблюдение. *** цирка
3
2
 
0
 
! Отговори
Nadaren Turcin преди 2 месеца
Nay poleznata vaksina e v men 22cm
Samo za fashisti !
2
6
 
2
 
! Отговори
Само за информация преди 2 месеца
Абсолютно всички в Китай се ваксинират.Никой не пише за китайската ваксина,ама аз бих нея си я сложил.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Забравихте руската с ефективност 92%. А когато намерят ваксина с ефективност 100%, руската вече ще е с 101% ефективност. Сам опраха ще им дишате на руснаците!