Бизнесът със заведенията скочи: Осигурете ни 80% от заплатите!

Какво иска браншът, ако предложенията за затваряне се приемат?
Обновена: 23 ное 2020 22:21 | 23 ное 2020 22:15, Веселина Йорданова
302
Бизнесът със заведенията скочи: Осигурете ни 80% от заплатите!
Снимка: БГНЕС

Да се осигурят 80% от заплатите на служителите в заведенията, иска ресторантьорският бранш след предложенията на здравния министър за затваряне от петък.

В писмо до премиера бизнесът иска още мораториум върху кредити на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.

Още по темата
Освен това спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020 г.

"Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в който бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени - ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъла услуги", искат още от бранша.

Ресторантьорите предлагат разсрочване на такси смет и опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна  собственост за периода, в който са затворени със заповед.

Смятаме, че евентуални решения, които може да се състоят в затваряне само и единствено на заведенията за хранене и развлечения, няма да доведат до желания ефект. Доказателство за това е, че месец, след като нощните клубове са лишени от правото на труд, ефект няма, дори напротив, посочват от бранша.

От там искат разяснения при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново, защото несигурността се отразява изключително негативно на заетите в него.

Ресторантьорите заявяват и че са готови да защитават правата си с всички позволени от закона средства. Убедени сме, че множество други сектори мислят като нас и ще ни подкрепят, което най-вероятно ще доведе до масово, неконтролируемо и нежелано струпване на хора, пише в писмото до властите.

С оглед на предложеното затваряне на заведенията за хранене и развлечения, настояваме Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят - помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н.

Считаме, че това е изключително важно, за да получат спокойствие за предстоящите тежки месеци хилядите служители, заети в нашия сектор, казват още те.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
21
 
! Отговори
Крум преди 3 години
Ако държавата си е на мястото да каже който е съкратен отива на борсата. Понеже е пандемия ще стой там колкото се наложи и ще получава малко над минималния доход. Връщането на кредити са замразява се замразява за срока, в който е на борсата + 1 месец. Пандемия е всеки трябва да приеме, че нещо няма да се случи. Знам, че ще има хора които да кажат Я пък този Б....К що не вземе да се ..... Но истината е, че никога не може да удовлетвориш всички хора.
202
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рискове на професията. Фалирай и затваряй. Липсват на пазара картофи, да ходят и да садят!
201
2
 
29
 
! Отговори
:D преди 3 години
Хайде сега "вождът" да се появи по телевизията и да каже отново: Ми като не им харесва да управляват ресторант, да ходят да садят картофи бе! Или това се отнасяше само за студентите по медицина, май...
200
11
 
5
 
! Отговори
BB преди 3 години
Не само на бизнеса а всеки трябва да получи някаква парична помощ без условия всички сме засегнати от тази ситуация
199
4
 
18
 
! Отговори
. преди 3 години
"Гробарят" отново се показа по телевизията и започна да говори нелепости. Почти всички в сферата на ресторантьорството ги осигуряват на минимална работна заплата. Какво ще каже "гробарят" по този въпрос? Или просто ще замълчи тактично?
198
0
 
40
 
! Отговори
сс преди 3 години
Т.е. аз с моите данъци да платя на заведенията заплатите.
197
0
 
37
 
! Отговори
Гредоред преди 3 години
Балкан турис умря, ама ръководителите му още са живи и правят "бизнес", а не обслужват хора! Дори в кравефермите и свинефермите обслужването е на по-високо ниво и по-добра храна, отколкото повечето ресторанти, особено по курортите! Време е вече да загинат всички, които плащаха минимални заплати (и осигуровки) готвеха замразените полуфабрикати и сервираха помии на клиентите си на жестоки надценки. Ми *** бе, не ме боли парахода за вас!
196
13
 
12
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ТОЙ БИБИТКО ЗА ТОВА Е ПРОТИВ ЛОКДАУН. ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ДАВА ПАРИ. А ВСИЧКО ВЕЧЕ Е УСВОЕНО. ПРИ ПОЧТИ ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА ОТ КЪДЕ ПАРИ. РАЗБЕРЕ ТЕ ПОЧТИ ВСИЧКИ ЩЕ СЕ СТРЕШНАТ СЪС ВИРУСА. ПО УПЛАШИНИТЕ ДА СТОЯТ У ДОМА И ДА ЧАКАТ ВАКСИНАТА.
195
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много сте нагли.....къде бяха работниците в тоя бизнес когато получаваха пари под масата дълги години наред и бяха осигурявани на минималната заплата? Защо тогава не ревахте? Да фалирате и това е. То бива наглост, бива ама......
194
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много сте нагли.....къде бяха работниците в тоя бизнес когато получаваха пари под масата дълги години наред и бяха осигурявани на минималната заплата? Защо тогава не работиха? Да фалирате и това е. То бива наглост, бива ама......
193
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
без ресторанти и кафенета може
192
8
 
5
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СИ КАЖЕМ ИСТИНАТА - УБИЙЦИ, УБИЙЦИ, УБИЙЦИ!!!!
191
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма ли кой да им каже на тия че икономиката се крепи на поизводствои ако го няма даже и да им дадат пари няма какво да се купи ако не се произведеда получели 80 процента ами нтия хора дето нямат ресторанти и хотели аимат само по едно жилище те какво ще получат - хем имат хем алчни
190
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо - всеки *** отворил бутка или кафене с 5 маси , или всяка пикла махнала пощенските кутии във входа и сложила два фризьорски стола е бизнес ...брей.и второ кой ти каза , че ще имаш успешен "бизнес" и някой е длъжен се грижи за теб .Фалирай !!!
189
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо - всеки *** отворил бутка или кафене с 5 маси , или всяка пикла махнала пощенските кутии във входа и сложила два фризьорски стола е бизнес ...брей.и второ кой ти каза , че ще имаш успешен "бизнес" и някой е длъжен се грижи за теб .Фалирай !!!
188
0
 
27
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
по 200 умрели на ден. Тия дето умират в къщи не ги броят дори. Числата тепърва ще се покачват независимо дали ще ни заключат. Така е в бизнеса - има рискове! Като ги затворят са затворени и точка!
187
1
 
43
 
! Отговори
66 преди 3 години
Ми всеки бизнес е рисков.Колкото повече пари си заложил толкова повече рискуваш.То по тая логика какво да кажат другите производства ,магазини и пр.Има си ред.Борса,преквалификация и производство.
186
1
 
41
 
! Отговори
Питам преди 3 години
Тези 80 процента от кои заплати искат ,от официално обявените или ,от пликчетата под масата .Намалиха им данъците , а те алчни ,алчни нагли решиха ,че държавата ще умре без тях ?Персоналът им да се прибира от където е дошъл и по селата и градовете има работа за тях.
185
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който то мързи намира оправдание. Който не го мързи намира начин. Като ви умре "бизнеса" има трудова борса, помощи за безработни, програми за преквалификация. Защо трябва да плащаме за идно и също нещо по два пъти?
184
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се осигурят 80% от заплатите на служителите в заведенията, иска ресторантьорският бранш---------------Ти дай "суха пара" на ресторантьорска мутра, пък после чакай той да плати заплати на работницитеВсе едно "от умрял - писмо"!