За Нова година: 1 млн. празни легла и над 40 000 неработещи ресторанти

Коментар на Ричард Алибегов от БАЗ и доц. Румен Драганов
30 дек 2020 16:30, Анисия Иванова
125

От БАЗ и СЗБ реагираха остро на идеята заведенията в хотелите да работят до 00:30 часа в новогодишната нощ. Последва реакция и от здравния министър Костадин Ангелов, който не прие предложението на министъра на туризма Марияна Николова и отказа мерките да бъдат разхлабени за част от бранша.

"Не мога да си представя, че искането на министъра на туризма е сериозно. Не разбирам с какво нашите заведения са по-опасни от тези в хотела", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на "България сутрин".

По думите му са очаквали да се вземат по-строги мерки, щом не са им разрешили да отворят след 21 декември. Сега ресторантьорите се опасяват, че след 31 януари може да се случи същото и заведенията да не бъдат отворени.

"Защо не се затвориха нехранителните магазини и да се оставят само жизненоважните неща? Ние нямаме обяснение. Нямаме и яснота какво отваря след 31 януари", подчерта Алибегов.

Според него ще има неконтролируемо празнуване на Нова година и е възможно в средата на януари да имаме нов бум на заразени. Алибегов посочи още, че няма как да се възползват от мярката 60/40, когато заведенията са затворени и не работят. А по думите му мярката 24 лева на ден за служителите е абсурдна.

Още по темата

"Бизнесът гледа със страх към 2021 г. - тя ще бъде неясна, започваме с неработен първи месец. Искаме да отворим на 1 февруари и повече да не ни затварят", алармира той.

"Целта е да се намалят случаите на разпространяване на заразата и бизнесът да започне да работи. Икономическата загуба е тази, която притиска обществото много по-силно, отколкото развитието на пандемията. В България не сме получили компенсация, нямаме яснота какви пари ще получим", коментира доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че на 31 декември и 1 януари у нас ще има 1 млн. празни легла и над 40 000 ресторанта, които няма да работят. По думите му Националният оперативен щаб принуждава населението да бъде затворено в малки и тесни помещения.

"Младите хора нямат собствен дом, живеят със своите родители. Имаме 1 млн. празни легла в хотелите и принуждаваме хората да се съберат в малки пространства. По отношение на икономиката хората са в изключително тежко състояние. Корабът потъва. Искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването какви пари ще получат хората на Нова година - тези, които са лишени от заплащане", настоя доц. Драганов.

Според него е необходимо създаването на икономически щаб. Министрите не виждат, че младите хора имат нужда да бъдат заедно, смята той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само на 28 март може да се решат проблемите. Партиите от типа ф16 убиват България.
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо Ричи е сложил маси пред заведението си? Нчера имаше доста дами, които хапваха и пийваха там.
34
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пткакто затвориха кръчмите и пратиха децата в къщи заразените започнахя са спадат. Вече и хората в болници намаляват. Какво реват тези! Ако трбва няма да работят цяла година. Не са толкова важни скапаните кръчми незнайно защо нарече и ресторанти. Едно време на село им викаха хоремаг. хахах
33
4
 
11
 
! Отговори
Хахахаха преди 3 години
*** няма 2 лева в джоба, ама иска да иде на ресторант. Няма Ковид, няма карантина за дивия селски чалгарин. Естествено, там ще го прецакат и ще го нахранят с помия, защото такова е нивото на всичко в България. Тъжна картинка.
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Нова година: 1 млн. празни легла и над 40 000 неработещи ресторанти-----------1 млн. празни легла и над 40 000 неработещи ресторанти у най-бедната държава от ЕС?????Е, не!!!!!Поне половината от тези "Обекти" са за "Пране" на пари от наркотици, хазарт, сводничество и проституция!
31
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що живеят владите при родителите си?Вижте как са хората в Европа. Като се изучи и се отделя. Още на 18г. са навън. А тука в България станали по на 55години и до майките си да са.Ама не за друго,а да им сучат пенсийките на горките хорица. Станали баби и дядовци - ама да са на калабалък до техните.Щото лесно е- ще кибичат по ресторанти и заведения. Ще обикалят по почивки.А за къща пари не ги интересанти.Чакат пенсонерите да им плащат тока.Мизерници.Дават си парите на ресторанти щото да са г.ъзари.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Ма, гледам те теб, набил си се и ти у София.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Епа никой не те бие през ръцете, че да ходиш там...Както е казал Арменеца на Евреина - Пазар голям, избирай.
28
6
 
10
 
! Отговори
Дидо преди 3 години
До МитевХоденето на ресторант е по желание! Ако не искаш и те е страх, не ходи!
27
2
 
24
 
! Отговори
се тая преди 3 години
се тая ми е. Фалирайте. Които оцелеят поне ще правят качествена услуга.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега пък искат ИКОНОМИЧЕСКИ ЩАБ.Утре ще поискат некви други щабове и станахме Щаб Държава.Ама те така са си свикнали от едно време с Щаб квартири на ДС.Питайте за имената на съветниците на Румен Пауър Пойнта!Всички имат агентурни имена.Като се започне от Майкстора начело на кервана е Александър Маринов.Не случайно е Майстора.Най-близо до Радев,но е последн.човек говорил с Васил Илиев боса на ВИС и то минути преди разстрела му пред хотел москва в София.Съветниците са триглавата ламя.Щаб на щаба
25
2
 
27
 
! Отговори
Зорлията преди 3 години
Брей какъв зор да се отварят ресторантите, та да могат познати и непознати да се съберат на "големи" пространства, да се веселят и купонясват до ранни зори, да обменят заразата до насита. А че след това ще настъпят закономерните последици - какво го интересува Ричито? Важно е ресторантът му да носи приходи в неговия джоб. Такъв момент за изпускане ли е? К'во го интересува, че някакви си хора ще се разболяват и *** - те са торта върху която вирее ресторантьорския ме бизнес.
24
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като искате да отворите- ваксинираййте се и агитирайте хората да се ваксинират. Иначе- няма да стане!
23
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя цялата държава вече се изпразни от съдържание вие ми говорите за някакви си празни легла!?В България има около 600 села без нито един жител! Още толкова където живеят по 2-3 баби. Някой от областни градове вече намаляха почти наполовина. Държавата ни се обезлюдява като на война. Още преди ковид кризата вече бяхме на 3 място в света по смъртност.
22
1
 
26
 
! Отговори
иванова преди 3 години
странно защо когато лапаха печалбите никакви не се чуваха, сега голям вой....е какво като фалирате, само до вас ли е, никъде по света държавата не спасява нечий бизнес, аз защо да искам с нашите данъци да си спасявате бизнеса
21
2
 
15
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Има един Тошо Тухлата ресторантьор във Елит 2 на Сл.бряг.В неговия ресторант ядат и пият на корем, прокурори, висши полицаи и все началници.Безумни печалби има, да, но данъчните не го пипат.Защо ли ?!
20
2
 
29
 
! Отговори
Митев преди 3 години
Да отворим кръчми, ханове и т. н. /модерно наричани ресторанти и хотели/, да си напълнят гушите! Зер - Ден година храни.А, че после ще се изпоразболеят няколко хиляди и доста ще умрат-голяма работа! Важното е кръчмата и ханът да устискат!!!
19
4
 
30
 
! Отговори
българин преди 3 години
А бе хора.Не сме се родили нито по кръчмите или ресторантите.Това че няма да работят тази година за празниците.Не значи че светът и живота е свършил нали?!-:) След1989 г когато отвориха границите.10 сетина години по късно.Българина хукна като гламъв из чуждите държави и степи.И където и да се настанеше за временно или постоянно.Той си беше и остана Имигрант!Тук даже и въздуха си е български!Ами дайте да обърнем внимание на семейството си и роднините си!Забравихме сякаш род и родина!И в къщи еОК
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"По думите му Националният оперативен щаб принуждава населението да бъде затворено в малки и тесни помещения."хахахаха Цирка е пълен.Цирка в България фалира заради такива като този :D изядохте хляба на цирка.
17
0
 
12
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Хотел Рич, тоже Велинград