След имунизацията: Как се чувстват първите ваксинирани?

Във Великобритания стартираха с най-възрастните
2 яну 2021 09:35, Петя Славова
195
След имунизацията: Как се чувстват първите ваксинирани?
Снимка: БГНЕС

Новата 2021-ва година започна под знака на ваксината срещу COVID-19. Докато у нас имунизацията тече паралелно с дебата "за" и "против", други страни вече натрупаха известен опит. Великобритания първа в света използва ваксината на Pfizer  и BioNTech. А британското контраразузнаване МИ-5 посъветва да не се огласяват предварително местата за ваксиниране, за да се избегне саботаж от противници на процеса.

В Обединеното кралство ваксинацията започна от най-възрастните. 91-годишната Джийн Лей е сред първите ваксинирани. До 84-годишна възраст е работила като консултант в магазин. Сега живее сама, но дъщеря й Сандра често идва да я вижда по време на пандемията. Идва с нея и до центъра за ваксинация. А самата Сандра пази топъл спомен за България от времето, в което пътуванията не бяха опасност.

Още по темата

"Прекарах две много щастливи седмици в Банско през 2012 г. Беше фантастично", спомня си Сандра, цитирана от Нова тв.  Тя обаче вече не пътува, за да пази майка си. Досега за защита двете са разчитали на изолацията.

"Плета много. Решавам своята кръстословица всеки ден и като цяло гледам да съм заета. Когато дъщеря ми ме посещава, ме извежда на разходка. Липсва ми това, че не мога да се кача на автобуса и да отида до центъра на града, но трябва да се спазват правилата и точно това правя, защото не искам да бъда в тежест на никого", споделя Джийн.

От тук насетне ще разчитат вместо на изолация, на ваксинация, през която възрастната жена е минала току-що.

"Усещаш само, когато иглата влиза и след това лек натиск, когато вкарват самата течност в тялото. Това е единственото нещо. Аз се ваксинирам всяка година, за да се предпазя от грип през зимата заради възрастта си и винаги съм била добре", разказва Джийн за процеса на ваксинацията.

За да няма хаос, във Великобритания са разработени много строги графици за работа. Хората получават съобщения къде и в колко часа да се появяват за инжекция.

"Обадиха ми се по телефона миналата седмица, за да кажат, че имам запазен час за ваксинация днес и попитаха дали бих дошла. Казах, да, моля и това беше. Ще получа втората доза след три седмици, за да се засили ефектът от ваксината", заяви Джийн.

Голяма част от познатите на Джийн също имат намерение да се ваксинират. Според нея конспиративните теории, че ваксинирането е опит за контрол на гражданите са далеч от истината: "Всичко е открито. Щеше да има сериозни проблеми, ако нямахме ваксината. Иначе нямаше да останат много хора. Да се надяваме, че ще се отървем от вирус по някое време следващата година, ако всички правят това, което трябва и се ваксинират. Просто да са внимателни и да се опитват да не предават болестта, ако са заразени", съветва възрастната дама.

Според Британското правителство повече от половин милион граждани са ваксинирани след началото на кампанията на 8 декември. А до януари за доставка са планирани общо 5 млн. дози, които ще стигнат за предпазване на два милиона и половина души. Това са най-уязвимите възрастни хора над 80 г. и медици на първа линия. Сред тях е и Любомир Кунторов, който е клиничен фармацевт в COVID отделение.

"В Англия приоритетно се ваксинират старите хора. Започнаха със старчески домове и хора с високорисков статус. Те получиха писмо да си стоят вкъщи, подписано от Борис Джоунсън. Миналия петък бяха направени към 500 000 такива ваксинации. От тази седмица започват ваксинациите във всички болници", заяви Любомир Кунторов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До До БауНяма да е скоро, защото не инвестирахме в създаването като другите държави. Само това, че сме от EU ни спасява. (до някъде)
78
4
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До ИСТИНАТА Е...За СЕГА нямат. Хвана се за думите му и ще ги влачиш месеци.....
77
2
 
3
 
! Отговори
До Бау преди 3 години
Кога ГЕРБ ще осигурят доставката на 5те милиона дози, за които вече са платили с парите от нашите данъци, за да може да се ваксинират 70% процента.
76
1
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е... преди 3 години
Как ще спрем "вируса да се разпространява", когато ГЛАВЕН УЧЕН НА СЗО каза, че "няма информация която и да е от ваксините да спира вируса да се разпространява"?? Ти въобще имаш ли мисловна дейност?"I don't believe we have the evidence on any of the vaccines to be confident that it's going to prevent people from actually getting the infection and therefore being able to pass it on, says WHO Chief Scientist Soumya Swaminathan
75
4
 
17
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Как може да купуваме и да прилагаме ваксини, за които собствениците са отказали да подпишат гаранция и да носят отговорност!???Аз когато ходя да работя, давам винаги 5 години гаранция и ако се издъня, винаги се връщам и си поемам за моя сметка разходите!пълно безумие да се доверявате на едни скалъпени и неизпитани ваксини, за които никой няма да носи отговорност, нито производителя, нито държавата и лекарите!Умната селяни прости!Агент Итън Закуракис!ЦРУ!!!
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИСТИНАТАНе и отговаряй и не влизай в спор, не виждаш ли че тя е с регистриран профил, на такива им се плаща да провокират, да задават въпроси, да пускат тънки иронии и обиди за да размиват темата. Кой нормален човек ще се регистрира тук.
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 65До 73 те и смартфоните и таблетите първо ги показаха преди много години в един фантастичен филм...!!! Сега са реалност!!!
72
8
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До ИСТИНАТАза това искат да ваксинират 70%. Не можеш ли да го разбереш? Опитваме се да спрем вируса да се разпространява ... Елементарно е. Тези, които правят ръб пречат това да се случи.
71
3
 
3
 
! Отговори
До 65 преди 3 години
Така е по принцип но чипът се имплантира в мозъка и в гръбначният стълб.С излъчването на микроимпулси директно се намесва в работата на главният мозък .Това е страхотна технология която ще ни даде възможност да можем да избираме какво се случва с нас-кога и колко да спим дали да сме гладни,щастливи или нещастни и най-важното веднъж получена някаква информация ще бъде на разположение десетки години без абсолютно никакви загуби.Ще можеш да пилотираш самолет и да конструираш такъв например.
70
4
 
2
 
! Отговори
До Бау преди 3 години
Аз съм 39 годишен мъж без връзки в ГЕРБ. Искам да се вакдинирам. Къде и кога ще мога да го направя?
69
2
 
12
 
! Отговори
търпение преди 3 години
Ще се разчуе как се чувстват след 1-2 до 5 години.
68
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имунитета от ваксината е много спорен, и със сигурност по-краткотраен от естествения.
67
2
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Кажи, БАУ, кое от твърденията ми не отговаря изцяло на информацията, която имаме до момента? Всяко от написаните неща е официално съобщено от върховното ви божество -СЗО. Защо аз излязох виновен за нещо?
66
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината действа еднакво както на евреи, така и на другите. Щом в Израел над 200 души с се разболяли с ковид-19 непосредствено след ваксиниране, това може да се случи навсякъде, но медиите нищо едва ли ще го съобщят.
65
7
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До ИСТИНАТА Е...заради такива като теб, ще си слагаме няколко пъти ваксина. Дано си доволен от това какъв ръб си ... Ще седим със съсипана икономика заради ***....
64
2
 
4
 
! Отговори
До 65 преди 3 години
Това от кой филм е
63
9
 
7
 
! Отговори
Чернобил оцелял преди 3 години
Когато избухна Чернобил не ни казаха а отидохме с училище на екскурзия в Козлодуй.Валя много дъжд радиоактивен,ядохме марули големи като храсти,беше Великден.На една съученичка майка и даваше да пие йод,но криеше защо.После всичко се разбра.Оказа се че до момента нищо ми няма,имам голям син напълно здрав,а по всички изчисления би трябвало да светят в тъмното с тази натрупана радиация...Е не светят!Защо си мислите че една ваксина е по опасна от Чернобил за вас и поколението ви!?
62
8
 
14
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е... преди 3 години
Не разбрахте ли най-после?!. Нито ще спрем с маските като се ваксинираме, нито ще свърши пандемията. След 6 месеца - всичко се повтаря, имунитета от ваксините ще трае точно толкова, колкото и от преболедуване -няколко месеца. Просто поредна грипна ваксина. Всяка година се слага. За този вирус, изглежда, че ще се слага по два пъти годишно, ще видим. А мерките остават. СЗО каза, че никоя ваксина не предотвратява разпространението. МЕЧТАЙТЕ СИ! И тичайте за боцкане!
61
7
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ей какъв е този прозрачен чип и как издържа на толкова ниска температура?!Стига пр.остотии,за сега няма друго спасение освем ваксини те, мислете хора.
60
7
 
10
 
! Отговори
Странично наблюдение преди 3 години
По темата са дежурни два платени проваксърски чиновника. Как сте, момчета и момичета? Приятна и успешна работа!