След имунизацията: Как се чувстват първите ваксинирани?

Във Великобритания стартираха с най-възрастните
2 яну 2021 09:35, Петя Славова
195
След имунизацията: Как се чувстват първите ваксинирани?
Снимка: БГНЕС

Новата 2021-ва година започна под знака на ваксината срещу COVID-19. Докато у нас имунизацията тече паралелно с дебата "за" и "против", други страни вече натрупаха известен опит. Великобритания първа в света използва ваксината на Pfizer  и BioNTech. А британското контраразузнаване МИ-5 посъветва да не се огласяват предварително местата за ваксиниране, за да се избегне саботаж от противници на процеса.

В Обединеното кралство ваксинацията започна от най-възрастните. 91-годишната Джийн Лей е сред първите ваксинирани. До 84-годишна възраст е работила като консултант в магазин. Сега живее сама, но дъщеря й Сандра често идва да я вижда по време на пандемията. Идва с нея и до центъра за ваксинация. А самата Сандра пази топъл спомен за България от времето, в което пътуванията не бяха опасност.

Още по темата

"Прекарах две много щастливи седмици в Банско през 2012 г. Беше фантастично", спомня си Сандра, цитирана от Нова тв.  Тя обаче вече не пътува, за да пази майка си. Досега за защита двете са разчитали на изолацията.

"Плета много. Решавам своята кръстословица всеки ден и като цяло гледам да съм заета. Когато дъщеря ми ме посещава, ме извежда на разходка. Липсва ми това, че не мога да се кача на автобуса и да отида до центъра на града, но трябва да се спазват правилата и точно това правя, защото не искам да бъда в тежест на никого", споделя Джийн.

От тук насетне ще разчитат вместо на изолация, на ваксинация, през която възрастната жена е минала току-що.

"Усещаш само, когато иглата влиза и след това лек натиск, когато вкарват самата течност в тялото. Това е единственото нещо. Аз се ваксинирам всяка година, за да се предпазя от грип през зимата заради възрастта си и винаги съм била добре", разказва Джийн за процеса на ваксинацията.

За да няма хаос, във Великобритания са разработени много строги графици за работа. Хората получават съобщения къде и в колко часа да се появяват за инжекция.

"Обадиха ми се по телефона миналата седмица, за да кажат, че имам запазен час за ваксинация днес и попитаха дали бих дошла. Казах, да, моля и това беше. Ще получа втората доза след три седмици, за да се засили ефектът от ваксината", заяви Джийн.

Голяма част от познатите на Джийн също имат намерение да се ваксинират. Според нея конспиративните теории, че ваксинирането е опит за контрол на гражданите са далеч от истината: "Всичко е открито. Щеше да има сериозни проблеми, ако нямахме ваксината. Иначе нямаше да останат много хора. Да се надяваме, че ще се отървем от вирус по някое време следващата година, ако всички правят това, което трябва и се ваксинират. Просто да са внимателни и да се опитват да не предават болестта, ако са заразени", съветва възрастната дама.

Според Британското правителство повече от половин милион граждани са ваксинирани след началото на кампанията на 8 декември. А до януари за доставка са планирани общо 5 млн. дози, които ще стигнат за предпазване на два милиона и половина души. Това са най-уязвимите възрастни хора над 80 г. и медици на първа линия. Сред тях е и Любомир Кунторов, който е клиничен фармацевт в COVID отделение.

"В Англия приоритетно се ваксинират старите хора. Започнаха със старчески домове и хора с високорисков статус. Те получиха писмо да си стоят вкъщи, подписано от Борис Джоунсън. Миналия петък бяха направени към 500 000 такива ваксинации. От тази седмица започват ваксинациите във всички болници", заяви Любомир Кунторов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
2
 
! Отговори
Аааа не преди 3 години
Яко си дава обхват антенката...
98
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този въпрос го задайте след няколко години, когато се разберат последствията.
97
13
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До До БауВъртиш сучеш и търсиш начин да обвиниш ГЕРБ :D Ако бяха инвестирали щяхте да ревнете "ЗАЩО?" Общо взето ситуацията беше патова. Нещата ще станат бавно 200 000 на месец се очакват. От февруари.
96
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' защото не инвестирахме в създаването (на ваксина) като другите държави ''...................ами защото след 70 години отрицателен подбор ... са останали единствено специалисти по Марксизъм-ЛенинизъмАнглия одобри собствена Оксфордска ваксина, със сигурност е по-добра от американската, Бойко да не се ослушва какво ще кажат началниците от Брюксел, ами да поръча докато е време
95
0
 
3
 
! Отговори
do 98 преди 3 години
Aма викаш антената толкоз стара, че обхвата не дойде...
94
3
 
17
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Нали е много добра ваксината и ще спаси човечеството, защо никой не дава гаранция и не носи отговорност!Първата работа , ако наистина някой иска да ме излъже и да ме ппрецака, е когато ми откаже да даде гаранция за извършена стока или услуга!Гаранцията, това е индикатор за добре свършена работа!!!Не ме интересува че е имало кратки срокове, а накрая някой ще гушне един трилион доларки коронарки!Агент Сара Роганес!ЦРУ!!!
93
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След Чернобил не е имало никакъв бум от ракови заболявания и няма нито един доказан случай на заболяване в следствие от аварията, въпреки редовните проверки и изследвания години наред. Вярно е, че много хора от спасителните екипи загинаха на място, радиацията беше овладяна. А от тази ваксина още при тестовете починаха много хора, ако не повече и от жертвите от Чернобил.
92
1
 
11
 
! Отговори
До Бау преди 3 години
Значи реално МАСОВАТА ваксинацията в България не е започнала и НЯМА да започне скоро защото няма нито необходимите бройки ваксини нито необходимата организация това да се случи. Така ли е Бау?
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като стерилизирани корнишони, как.
90
1
 
4
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
Сигурен съм че ваксинираните се чувстват прекрасно и вече нямат никакви грижи независимо от случващото се около тях. По цял ден са много щастливи и дори често заспиват с усмивка в очакване на следващият прекрасен ден.
89
3
 
9
 
! Отговори
Какво лошо преди 3 години
И аз се чипир... Ваксинирах! И през 5Gто въздейсвах на една млада комшийка (дето не ме поглждаше преди) и познайте сега кво ми прави на... антенката...
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майтапчийски и здравния министър имат прилив на енергия от витамините и минералите които им вкараха...
87
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината няма да помогне. Досега нито една ваксина не е помогнала, всяка година все нови ваксини, и все повече болни от грип, какво остава за тази набързо приготвена ваксина. Има само няколко ваксини изпитани от столетия които действат, всички други до сега се оказаха безполезни.
86
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И след Чернобил всички се чустваха добре...Но бумът на ракови заболявяние дойде след месеци.
85
2
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До До Баувсички си ги платиха. Има ред...
84
1
 
4
 
! Отговори
До Бау преди 3 години
Какво значи "няма да е скоро"? Ваксините вече са платени според Борисов.
83
5
 
17
 
! Отговори
a защо? преди 3 години
А защо при ваксиниране трябва да се подписва декларация, че си запознат със усложнениеята (без да са изброени) и декларираш съгласието си да те ваксинират, като при това вече никога не може съдиш някой или да имаш искове каквото и да се случи в близко и далечно бъдеще. Нали ваксината е безопасна, или?
82
2
 
9
 
! Отговори
komitataе в политика преди 3 години
теб ще разберат след известо време как се чустват особенно като пуснат нов щамп
81
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kak може да се чувства един кастриран човек, който още не го е разбрал?
80
2
 
11
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е... преди 3 години
...ЗАСЕГА не казват какво става. На час по лъжичка. Вече една година е така, загрейте го. До месец ще дойде следващата лъжичка - независимо от броя и процента ваксинирани, всички мерки остават. Още месец-два по-нататък - още една лъжичка информация - редовна реимунизация, ежегодно. Който има разум, вече е свързал очевидните, ясни сигнали. Само който има платен или личен интерес, се прави на хахо и пише оптимистични фантазии.