Oxfam: При пандемията забогатяват най-богатите

Кризата с коронавируса задълбочава неравенството
25 яну 2021 22:39, Петя Славова
13
Oxfam: При пандемията забогатяват най-богатите
Снимка: БГНЕС

Кризата с коронавируса в света задълбочава неравенството, като най-богатите бързо стават по-богати, докато на най-бедните в света вероятно ще отнеме десетилетия, за да се възстановят. Това заявиха от групата за борба с бедността Oxfam.

В доклад, озаглавен "Вирусът на неравенството", групата предупреди, че пандемията е първият случай от воденето на статистики за бедността, който доказва, че неравенството е нараснало почти във всяка страна по едно и също време.

"Онези 1000 най-богати хора на планетата възстановиха загубите си от COVID-19 за по-малко от девет месеца, но може да отнеме повече от десетилетие, за да се възстановят най-бедните в света", се казва в доклада на Oxfam.
Организацията подчерта също така факта, че въздействието на вируса се усеща неравномерно: етническите малцинства в някои държави умират с по-високи темпове, а жените са свръхпредставени в секторите на икономиката, които са най-силно засегнати от пандемията.

Публикуването на доклада съвпада с началото на първото важно виртуално икономическо събитие за годината – Световният икономически форум в Давос. На него в продължение на седмица световните лидери ще избират иновативни и смели решения за спиране на пандемията и стимулиране на стабилното възстановяване на икономиките през следващата година.

Oxfam твърди в доклада си, че по-справедливите икономики са ключът към бързото икономическо възстановяване от пандемията.

Изчислено е, че временният данък върху свръхпечалбите, реализирани от 32-те най-могъщи глобални корпорации, които са спечелили най-много по време на пандемията, би могъл да събере 104 млрд. долара през 2020 г. – сума, която според организацията е достатъчна, за да осигури обезщетения за безработица за всички временно загубили препитанието си работници и финансова подкрепа за всички деца и възрастни хора в страните с ниски и средни доходи.

"Крайното неравенство не е неизбежно, то е избор на политики", каза Габриела Бухер, изпълнителен директор на Oxfam International.

"Борбата с неравенството трябва да бъде в основата на усилията за икономическо спасяване и възстановяване с инвестиции в обществени услуги, финансирани от данъчна система, където най-богатите лица и корпорации плащат справедливия си по-висок дял", заяви Бухер


13
Още по темата: Oxfamкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във всяка криза, забогатяват най-богатите. Или ги предвиждат кризите, или ги създават.
10
1
 
1
 
! Отговори
Специалистът преди 1 месец
Аз нямам проблем, защото съм един от 1000-та най-богати, да му мислят тези без квалификация.
9
0
 
3
 
! Отговори
Извънредни мярки преди 1 месец
Като обявяваш извънредно положение и нарушаваш права, си плащаш. Ако се правиш на интересен и не желаеш да го направиш, си плащаш по друг начин, със счупена кратуна примерно. Като затягаш прекалено някои работи, много вероятно е да се скъсат и да те изплющят.
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма пандемия.Има внушения манипулация подчинение и създаване на нов световен ред.А вирусът се изплозва като причина.
7
6
 
15
 
! Отговори
Не! преди 1 месец
Целият цирк е за посрещането на четвъртата индустриална революция + плюс да изчистим въздуха за елитите, че много им цапаме...
6
3
 
5
 
! Отговори
ШабосОтДавос преди 1 месец
каквото решат в Давос, там се кланят на Имератор ЖиЗинПин!
5
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До едно ереме ще е така, още си я карат по инерция, та затова.
От сащ бърза неомарксизмът. Т. нат. демокрация е опротивяла дори на първенците ѝ и те ще са първите отрекли се и пребоядисали се. зИ чослрфните ще бъдат първи, и първите подледни... да видят добре ли е. Тоя път не е майтап бе, Уили. Питай Зорба.
4
0
 
16
 
! Отговори
некой преди 1 месец
Написаното не е съвсем коректно - "Онези 1000 най-богати хора на планетата възстановиха загубите си от COVID-19 за по-малко от девет месеца"

Истината е че не са си възстановили загубите - а че са забогатели ДВОЙНО за това време!
3
7
 
6
 
! Отговори
Дядо от село преди 1 месец
И без пандемия,пак забогатяват най богатите.. Където е текло,пак ще тече..
2
4
 
7
 
! Отговори
Глобалните Комунисти преди 1 месец
от OXFAM са прави, забогатявам Глобалистите Юдеи-Семити, а Гоим-Пролетариите са на ръка на изтреблението, нещо като Холокост за Гоим!
1
2
 
14
 
! Отговори
По Кашел Мардохай преди 1 месец
Пари - пандемия - пари прим !