Тайните през първите пет дни на огнището в Ухан, които доведоха до пандемията

Китай е имал шанс да се справи, но го е пропуснал
Обновена: 28 яну 2021 20:37 | 28 яну 2021 20:12, Нели Христова
47
Тайните през първите пет дни на огнището в Ухан, които доведоха до пандемията
Снимка: БГНЕС

Преди година китайското правителство постави под пълен локдаун град Ухан. Няколко седмици преди това властите твърдяха, че огнището е под контрол - само няколко десетки случая, свързани с Мокрия пазар. Но всъщност вирусът се е разпространил в целия град и из цял Китай.

Още по темата

Това е историята на първите пет критични дни в началото на пандемията.

Към 30 декември няколко души вече са приети в болници в централния град Ухан, след като се разболяват от "мистериозна респираторна болест". Първият известен случай е мъж на около 70 години, който се е разболял на 1 декември. Много от тях бяха свързани с пазара на живи животни - Huanan Seafood Market, а лекарите вече са започнали да подозират, че това не е обикновена пневмония.

Проби от белите дробове на заразените са изпратени на компании за генетично секвениране, за да идентифицират причината за заболяването, а предварителните резултати показват нов коронавирус, подобен на SARS. Местните здравни власти и Центърът за контрол на заболяванията в страната (CDC) вече са уведомени, но обществеността все още не знае нищо.

Въпреки че по това време никой не го е знаел, между 2300 и 4000 души вероятно вече са били заразени, според скорошен модел от MOBS Lab. И не само - огнището се е удвоявало по размер на всеки няколко дни. Епидемиолозите казват, че в този ранен период в началото на епидемията всеки ден и дори всеки час е от решаващо значение.

30 декември 2019: Предупреждението за настъпващия вирус

Около 16:00 часа на 30 декември на ръководителя на спешното отделение в централната болница Ухан бяха връчени резултатите от тест, извършен чрез секвениране на лабораторията Capital Bio Medicals в Пекин. Докато чете доклада я облива студена пот - най-отгоре стоят тревожните думи SARS CORONAVIRUS. Тя ги огражда в ярко червено и ги публикува доклада за колегите си в китайския сайт за съобщения WeChat.

В рамките на час и половина зърнестият образ с големия червен кръг достигна до лекар в офталмологичното отделение на болницата -  Ли Венлианг. Той го сподели със своята група колеги, като добави предупреждението: "Не разпространявайте съобщението извън тази група. Накарайте семейството и близките си да вземат предпазни мерки."

Когато SARS се разпространява в Южен Китай в края на 2002 и 2003 г., Пекин прикрива огнището, настоявайки, че всичко е под контрол. Именно това позволява на вируса да се разпространи по целия свят. Отговорът на Пекин предизвика международна критика и - тревожно за режим, дълбоко загрижен за стабилността - гняв и протести в Китай. Между 2002 и 2004 г. тежкият остър респираторен синдром зарази над 8000 души и да убие почти 800 по целия свят.

През следващите часове снимки на съобщението на Ли се разпространиха широко онлайн. В цял Китай милиони хора започнаха да говорят за новия SARS. По-късно ще се окаже, че секвенсорите са допуснали грешка - това не е SARS, а нов коронавирус, който е много подобен на него. Но това беше критичен момент. Новините за възможното огнище бяха вече в пространството.

Здравната комисия на Ухан вече беше наясно, че в болниците в града се случва нещо. Същия ден пристигат служители от Националната здравна комисия в Пекин и белодробни проби бяха изпратени в поне пет държавни лаборатории в Ухан и Пекин, за да секвенират вируса.

През това време съобщенията за завръщането на SARS летят из китайските социални мрежи, а здравната комисия на Ухан изпрати две заповеди до болниците -  те трябва да докладват за всички случаи директно на здравната комисия и не трябва да оповестяват нищо публично без разрешение. В рамките на 12 минути тези заръки също бяха качени в онлайн пространството.

Можеше да минат дни, преди бърборенето в социалните мрежи в Китай да достигне до останалия свят, ако не беше ветеранът епидемиолог Марджори Полак. Заместник-редакторът на ProMed-mail, организация, която изпраща сигнали за огнища на болести по целия свят, получил имейл от контакт в Тайван, в който пита дали знае нещо за слуховете за SARS в мрежата.

През февруари 2003 г. ProMed е първият сайт, който съобщава новината за SARS. На 30 декември 2019 г. Полак изпитва дежавю. "Реакцията ми беше: "В беда сме", каза тя пред BBC. Три часа по-късно тя беше приключила с писането на спешен пост, изискващ повече информация за новото огнище. Той е изпратен до приблизително 80 000 абонати на ProMed в последната минута преди полунощ.

31 декември: Предложения за помощ

Когато новината започна да се разпространява, професор Джордж Гао, генерален директор на Китайския център за контрол на заболяванията *CDC), получава предложения за помощ от контакти по целия свят.

Китай обнови инфраструктурата си за инфекциозни болести след SARS през 2019 г. Гао обещава, че огромната система за онлайн наблюдение на Китай ще бъде в състояние да предотврати следващото подобно огнище. Двама от учените, които са се свързали с него, си спомнят, че ръководителят на CDC не изглеждал разтревожен.

"Изпратих наистина дълъг текст до Джордж Гао, предлагайки да изпратим екип и да направим всичко, за да ги подкрепим", каза д-р Питър Дасак, президент на базираната в Ню Йорк група за изследователски инфекции EcoHealth Alliance. Но отговор, който получил, било кратко съобщение, което му пожелава честита Нова година.

Епидемиологът Ян Липкин от Колумбийския университет в Ню Йорк също се опитва да се свърже с Гао. Точно когато е на празнична вечеря по случай Нова година, Гао отвъръща на обаждането му. Подробностите, които Липкин разкрива за техния разговор, предлагат нови данни за това, което водещите китайски служители са били готови да кажат в този критичен момент.

"Той беше идентифицирал вируса. Това беше нов коронавирус. Според него той не беше силно заразен. Това всъщност не резонираше с мен, защото бях чул, че много, много хора са били заразени. Не мисля, че е бил двуличен, мисля, че просто е сгрешил", обяснява Липкин.

Липкин казва, че смята, че Гао е трябвало да публикува подробностите за вируса, които вече са били ясни. "Моето мнение е, че трябваше да ги съобщят. Това е твърде важно, за да се колебаят властите." Гао, който отказва да говори пред BBC, казва пред държавните медии, че подробностите са били публикувани възможно най-скоро и че той никога не е казвал публично, че не е имало предаване от човек на човек.

Същия ден здравната комисия на Ухан публикува съобщение за пресата, в което се посочва, че са установени 27 случая на вирусна пневмония, но че няма ясни доказателства за предаване от човек на човек.

Ще минат още 12 дни, преди Китай да сподели генетичния код на вируса с международната общност. И до днес Китай твърди, че "винаги е действал открито, прозрачно и отговорно и... своевременно".

1 януари 2020: Международно разочарование

Международното законодателство предвижда в рамките на 24 часа да се докладва на Световната здравна организация за нови огнища на инфекциозни заболявания. Но на 1 януари СЗО все още не беше получила официално уведомление за огнището в Ухан. Предишния ден служители там бяха забелязали публикациите и съобщенията на ProMed, така че се свързаха с Националната здравна комисия на Китай.

"Трябваие да бъде докладвано", казва професор Лорънс Гостин, директор на Сътрудническия център на СЗО за националното и глобалното здравно право в университета Джорджтаун във Вашингтон и член на списъка от експерти на Международните здравни норми. "Липсата на ясен отчет е нарушение на Международните здравни правила."

Д-р Мария Ван Керхов, епидемиолог на СЗО, която ще стане технически ръководител на агенцията COVID-19, се присъедини към първия от многото спешни конферентни разговори посред нощ на 1 януари. "Първоначално имахме предположенията, че това може да е нов коронавирус. За нас не беше въпрос дали се случва предаване от човек на човек, а какъв е обхватът му и къде се случва."

Минават два дни, преди Китай да отговори на СЗО. Но това, което разкриват за вируса е неясно -  засега има 44 случая на вирусна пневмония с неизвестна причина.

Китай твърди, че е общувал редовно със СЗО от 3 януари. Но записите от вътрешни срещи на СЗО, получени от агенцията Асошиейтед прес, някои от които бяха споделени с PBS Frontline и BBC, показват различна картина, разкривайки разочарованието, което висшите служители на СЗО изпитват през следващата седмица. "Няма доказателства за предаване от човек на човек не е достатъчно. Трябва да видим данните", се чува да казва Майк Райън, ръководител на програмата за спешни случаи.

От СЗО се изискваше законно да разпространи информацията, предоставена от Китай. Въпреки че подозираха, че вируса се предава от човек на човек, СЗО не можа да потвърди това още три седмици. "Тези опасения не са нещо, което някога са казвали публично. Вместо това те отстъпиха пред Китай", казва Дейк Канг от AP. "В крайна сметка впечатлението, което останалият свят получи, беше точно това, което китайските власти искаха - че всичко е под контрол. Което, разбира се, не беше така."

2 януари: Лекарите трябва да замълчат

Броят на хората, заразени с вируса, се удвояваше на всеки няколко дни и все повече хора влизаха в болниците на Ухан. Но вместо да позволят на лекарите да споделят своите притеснения публично - държавните медии започнаха кампания, която ефективно се опитваше да ги заглуши.

На 2 януари Китайската централна телевизия пусна материал за лекарите, които първи разпространяват новината за огнището четири дни по-рано. Лекарите, посочени само като "разпространители на слухове" и "потребители на интернет", бяха задържани за разпит от Бюрото за обществена сигурност в Ухан. Един от тях беше Ли Венлианг, очен лекар, чието предупреждение обиколи цялото онлайн пространство. Той подписа признание. През февруари лекарят почина от COVID-19, което предизвика гнева на хората в Китай.

Китайското правителство е на мнение, че това не е доказателство, че се е опитвало да потисне новините за огнището и че лекарите като Ли са били призовани да не разпространяват непотвърдена информация. Но въздействието на формирането на общественото мнение беше критично. Защото, макар да ставаше очевидно за лекарите, че всъщност има предаване на вируса от човек на човек, те бяха възпрепятствани да обявят това публично.

Здравен работник от болницата на Ли, казва, че през следващите няколко дни е имало "има толкова много хора, които са имали треска. Всичко беше извън контрол. Започнахме да се паникьосваме. Но от болницата ни казаха, че не ни е позволено да говори с никого.Китайското правителство ни каза, че "е необходим строг научен процес, за да се определи дали новият вирус може да се предава от човек на човек".

Властите ще продължат да поддържат теорията, че вирусът не се предава от човек на човек още 18 дни.

3 януари: Тайното съобщение

Лабораториите в цялата страна се надпреварваха да картографират пълната генетична последователност на вируса. Сред учените, които работеха по това, беше и известният вирусолог в Шанхай, професор Джан Йонджън.

След като работи два дни подред, той получи пълния генетичен код на вируса. Резултатите му разкриват, че той е подобен на SARS и следователно вероятно се предава от човек на човек.  На 5 януари офисът на Джанг пише до Националната здравна комисия и съветва да се вземат предпазни мерки на обществените места.

"В този ден той работи, за да се опита да получи информация възможно най-скоро, за да може останалата част от света да види какво е това и да започнем диагностиката", казва изследователският партньор на Джанг, професор Едуард Холмс, еволюционер вирусолог в Университета в Сидни.

Но Джанг не успява да направи публични своите открития. На 3 януари Националната здравна комисия изпраща тайно съобщение до лабораториите, забраняващ на неупълномощени учени да работят върху вируса и да разкриват информацията на обществеността.

"Това, което известието ефективно направи, казва Дейк Канг от AP, е да заглуши отделни учени и лаборатории да разкриват информация за този вирус и потенциално да позволят да се разпространи информация за него във външния свят и да алармира хората". Нито една от лабораториите не прави публично достояние генетичната последователност на вируса. Китай продължава да поддържа тезата за вирусна пневмония, без ясни доказателства за предаване от човек на човек.

Ще минат шест дни, преди Китай да обяви, че новият вирус е коронавирус и дори тогава властите няма да споделят никакви генетични последователности, за да позволят на други страни да разработят тестове и да започнат да проследяват разпространението на вируса.

Три дни по-късно, на 11 януари, Джанг решава, че е време да си сложи край на това. Докато се качваше на самолет между Пекин и Шанхай, той упълномощи Холмс да освободи генетичния код на вируса.Той заплати лична цена - лабораторията му беше затворена на следващия ден за "коригиране". На следващия ден държавните учени пуснаха получените от тях последователности. Международната научна общност пристъпи в действие и набор от инструменти за диагностичен тест беше публично достъпени до 13 януари.

Въпреки доказателствата от учени и лекари, Китай няма да потвърди, че е имало предаване от човек на човек до 20 януари.

В началото на всяко възникващо огнище на заболяването, казва експертът по здравно право Лорънс Гостин, всичко винаги е хаотично. "Винаги е било много трудно да се контролира този вирус, още от първия ден. Но докато международната общност разбере, че, той е преносим от човек на човек, мисля, че котката вече беше излязла от торбата. Той вече се беше разпространил. Имахме шанс да го спрем, но го изпуснахме."

Както казва Уанг Линфа, вирусолог за прилепи в Медицинското училище Duke-Nus в Сингапур: "20 януари е разделителната линия, преди това китайците можеха да се справят много по-добре. След това останалата част от света трябваше да бъде по-внимателна и да се справи по-добре."

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не се затворят всички чужди заводи в Китай и не се върнат там където са били преди 50 години нищо няма да се оправи.Китайците така и за 50 години никакаво качествено производство не нямат.Само *** произвеждат,а сега и тоя вирус ни натресоха!За бога братя нищо китайско не купувайте!
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Две седмици трябваха на КПСС да признае за чернобилският инцидент.И то защото в съседни страни бе засечена стотици пъти по високи нива на радиация и след анализи стана ясно,че източникът е ядрен реактор.Колко ли време ще трябва на ККП да си признае за Уханският инцидент отнел до тук живота на над два милиона човека?И защо пред нито едни китайско посолство в света няма протести?Гражданите протестират срещу мерките,а не срещу източника-Китай.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36 - глупости
36
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде пак ако не е русия ще е китай всеки божи ден материалета за това колко са лоши китайците и руснацитебългарите са най добри щото са вече робиа сайта е като филиал на посолството на краваршингтонинформациите че вируса е засечен много по рано в европа от самите европейци нищо не струват пред пропагндата- италианците го казаха
35
3
 
4
 
! Отговори
Другари,..! преди 3 години
Китайската Партия вече е започнала да прави анални тестове на гражданите, а ние както винаги отново изоставаме ! Предлагам да пратим екип от верни партийци за обмяна на опит !
34
4
 
23
 
! Отговори
светът днес преди 3 години
"Погледнете докъде се докарахме. Всичко е обърнато с главата надолу, черното е бяло. Лекарите съсипват здравето ни, правистите унищожават правосъдието, психиатрите убиват умовете ни, учените убиват истината, медиите убиват информацията, религията убива вярата и духовността, правителствата убиват свободата ни" - Майкъл Елнър
33
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РусофилЕтЕ, четете ли? За това, че сега сте още по-бедни отогорност носят китайските ви другари: същите по мислене като вас. Харесва ли ви?
32
8
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
теории може да се пишат за щяло и нещяло1. Китайците и не само те много добре знаят какво е корона вирус2. SARS-1 го ликвидираха за 3 месеца с азотен окис, маски и традиционна медицина3. С една некадърна демонстрация за справяне задействаха плановете на акулите4. вие си носете маските и се боцкайте за благопулучието на "медицината"
31
3
 
11
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Стига писа глупости!Знаел,не знаел,целия свят не беше подготвен за тази пандемия,нито Европа,нито САЩ,нито никъде.Само някои държави от Близкия изток ,като Тайван,Нова Зенландия,Виетнам,минаха по леко,защото имат опит и вечe изградена методика след SARS.Така или иначе света трябва да се промени,много неща да се променят,както и СЗО.При късно съобщаване и това което последва,трябва да се наложат санкции.И подготовка за нови пандемии,повече диагностика ,изследвания на вируси,те са вече първенците
30
10
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До *** под наем"За който не разбра - в патентното ведомство на САЩ има регистрирани патенти, както за този корона вирус, който ни удари (с пълната РНК структура), така и протеините, които допълнително са добавени. Всеки от тях има патент, вижда се и по години/месеци кое кога е добавено към оригиналния вирус.US10130701B2 - корона вирусаWO2004092360A2 - протеина за респираторни заболяванияWO2005049814A2 - протеина за пневмония.Има добавени още цели 16 протеина (4 от HIV и т.н.). "И кво?!
29
13
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Френски журналисти бяха разкрили още м. март 2020г. , че МОСАД части са пуснали този изкуствено създаден вирус в Иран - за да поразят големия мюсюлмански враг на Израел (Иран), но всичко от разследването им бе много бързо потулено. Само бивши руски военни в ю-туб споменаха за това разследване...
28
7
 
12
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
оронавируса е изненада! Ще видим! Следва продължение! Каквото и да говорят - става дума за пари, печалби, власт, влияние, пазари...!
27
9
 
10
 
! Отговори
журналя под наем преди 3 години
Очевидно дедото е развързал кесията, щом претоплят манджата за Ухан.Установено бе от истински разследващи журналисти (а не като нашите) още кога е планиран вирусът, къде е създаден, че първите жертви са през август 2019 в Щатите, че е разпространен чрез военните учения месец по-късно и пр. Вече се знае и чия е собствеността на лабораторията, кой печели от ваксината... всичко се знае!
26
5
 
7
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Нa вceки 10-15 гoдини ce прaвят/oргaнизирaт cвeтoвни кризи c кaкъвтo и дa e пoвoд! Ceгa e кoрoнaвируc! По време на криза големи маси от хора в глобалния свят стават излишни. В период на тежка икономическа криза масите трябва да се контролират. 2008-9 година пак имаше кризa! Ако не се правят кризи ще има световна война, но големите ги е страх от война! Преките и непреките поразии ще са такива, че в следващата война, ако изобщо има такава и е между човеци - оръжията ще са камъни и тояги! Моите скромни знания ми казват, че кризата с пукането на балона трябваше да е по-късно към 2024-5 година, а к
25
8
 
15
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Фaкт e, чe ce cпрeтнa хубaвa cвeтoвнa кризa! Щe рaзбeрeм пo нaтaтък мoжe би зaщo!?Тoвa, чe вируca прecкoчил нa хoрaтa oт прилeп, пaнгoлин, змия... дeтo китaйцитe cи ги ядaт oт 1000 гoдини и нe e прecкoчил, тa чaк в днeшнo врeмe e зa тия дeтo кoнcумирaт дoмaтитe c кoлчeтaтa!
24
7
 
13
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
до 23.Какви "комунисти" те гонят бре другарю "демократ"? Спомнящ си за истинските комунисти а? А що не виждаш сегашните? Бившето Комунистче и сегашен "демократ" Клатещ народа на Днешна РБ народ? Др Борисов имам в предвид? Бивша мутра след 1989 г след като се "уволни" от ПОЖАРНАТА! Когато се задейства бизнеса на групировките мутри "в застраховането и охранителен". Ипон се появи тогава помниш ли? Па той самият беше пазач на Тато и Симеон Мадритският крадец.Забрави ли?-:) Е има и помнещи го още!
23
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото Испанският грип е тръгнал от Испания , толкова и Уханският е тръгнал от Ухан .САЩ да не се правят на ударени ,а да си признават Без да искат или нарочно го пуснаха
22
12
 
10
 
! Отговори
Даскала преди 3 години
Бре , бре , стига с ния пропагандни писания и публикации!Къде е Китай , къде сме ние страните от Евросоца!От лафа как ще ги стигне американците , май ще го обърнем как ще ги гоним китайците!
21
5
 
10
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Има определени правила, по които се пишат такива текстове. Моля пишете в едно глаголно време - тук е подходящо сегашно историческо. По мое време - аз съм на 38 г. неграмотните в 57-мо основно пишеха по сходен начин. Определено интересна тематика, но изпълнението е много дървено.
20
9
 
13
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
Eто, това са комунистите, както и нашите, особено през 1986 г.