Колко дълго ще останат учениците в клас? Зависело и от тестовете

Малките ученици не допринесли за разпространение на вируса
Обновена: 11 фев 2021 11:30 | 11 фев 2021 11:06, Веселина Йорданова
79
Колко дълго ще останат учениците в клас? Зависело и от тестовете
Снимка: БГНЕС

Колкото може по-дълго да се провежда присъствено обучение в образователната система е стремежът на здравните власти, обясни министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Още по темата
Антигенните тестове са това, с което си представяхме, че можем да го постигнем, обясни той.

Вече стана ясно обаче, че по-голяма част от родителите са против децата им да бъдат тествани.

Целта е, когато има положителен тест, съответният ученик или педагог да бъде поставен под карантина и да не заразява останалите.

Инвазивен е начинът на вземане, не е приятен, но не е нещо, което при правилно манипулиране, да доведе до здравен риск, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

На брифинга беше уточнено, че тестването не касае детските градини, а само училищата.

650 хил. деца и ученици са в училище и няма как това да не бъде част от разпространение на веригите на коронавируса. Колкото са по-малки, толкова по-малко пренасят вируса, обясни пък министърът на образованието Красимир Вълчев.

Данните от януари показват, че предучилищният и началният етап сравнително малко допринесоха за увеличаване на заразата. Поехме риск с по-големите ученици, казахме, че образованието е приоритет, посочи Вълчев. Той обаче подчерта, че ако заболеваемостта се увиличи, този график ще се промени.

Към момента сред учителите 57 са положителните случаи, а сред непедагогическия персонал - 14 при направени около 28 хил. теста.

При заболеваемост от 200 на 100 хил. мерките ще се променят, даде да се разбере здравният министър Костадин Ангелов. Това е прагът, с който здравната система може да се справи. За заповедта за забрана на износ на лекарства и кислород за ЕС, той подчерта, че приоритет са българските граждани и след това останалите.

Около 360 хил. дози от трите ваксини, одобрени до момента, очакваме до края на месеца. В началото на март се очаква да завърши трета фаза на ваксиниране и да започне четвърта, която е за имунизация на хората над 65 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма тестване, няма присъствено. Боляло, а в моловете и на по цигарка не боли. Стига с тези примадони, ученик 5-6 клас, че и по-големите боляло.
65
2
 
4
 
! Отговори
Брадвата преди 3 години
До АнонименКупили са неточни тестове на едро, трябва да ги изхабят. Пак аз и ти плащаме за глупости и за натъкмени резултати.
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наясно сме всички, че никой родил не се е съгласил да направят тест на детето му, така че още от сега ги пуснете
63
2
 
15
 
! Отговори
Спокойно преди 3 години
Ситуацията вече е изтървана, резултата - в края на месеца. А присъствено ще видите отново през май:)
62
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престанали да мислят за учениците, образованието и здравето.Гонят само политически цели и предизборни програми да се бият в гърдите и да се хвалят като велики постижения по време епидемия НЕ спряхме уж образованието и ще побъркаме децата с експерименти и изпити и дори ненужните матури, които травмират психически децата и пречупват тяхното бъдещо професионално развитие.
61
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гражданско образован, защо не се ваксинираш? М? Не се офлянквай! Вземи и се кастрирай за всеки случай, спаси земята!
60
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходете в Кауфланд и Лидл, там няма зараза
59
35
 
22
 
! Отговори
Гражданско образован преди 3 години
Не зная доколко е вярно, че учениците от начален етап не разпространяват вируса. Начален учител съм, имах болни ученици, разболях се и аз, при това със сериозна симптоматика. От 30 начални учители в училището, в което преподавам, се разболяхме 12.Само двама колеги - безсимптомно. Другите - както си му е редът. Затова родителите да не се офлянкват, а децата им - немедлено на тест. И дисциплина в изолирането. Спазване на мерките!!!! Иначе скоро няма да се спасим от този нагъл нашественик КОВИД 19.
58
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антигените тестове дават много голям % на фалшиво отрицателни резултати. По света се използват, когато има ясно изразена симптоматика, а не за отсяване на носителите.Не си научиха урока от есента.
57
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересното е че, не предлагат безплатно маски за стотинки, но ваксини и тестове за милиони предлагат.Когато ти предлагат нещо много скъпо безплатно, значи стоката си тиЕврейска поговорка
56
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, а защо не може да си плята за тест на дете и да донеса резултата в училище?)))Нали не допускате че никой няма да се сети за това което вие сте решили да правите?
55
1
 
4
 
! Отговори
до 55 преди 3 години
Направи превод на английски, че нищо не ти се разбира.
54
10
 
7
 
! Отговори
някой преди 3 години
Аре сега па децата са ви виновни на вас!Тествайте училищния персонал - нали казвате, че има положителни тестове?Това според вашата изкривена логика значи че трябва да затваряте целите училища където са заразните учители, не е ли така?Просто тези с положителните проби да не ходят на училище и само толкова!Бъркането в нoca е най-малкият проблем!На мен са ми правили гастроскопия без упойка, та една клечка с памук ли няма да изтърпя!!!
53
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
начи една наша фирмичка е купила едни антигенни тестове и сега трябва на някого да ги пробутаме за да преберем печалбата и къде къде на децата, ей пари са това, само спъвате добре замеслената далавера
52
3
 
38
 
! Отговори
Клоуна преди 3 години
Не се притеснявайте за децата и тестовете идва световна хиперинфлация (т.е глад и мизерия ). Капитализма се срутва пред очите ни , накрая ще се оправдаят с вируса.
51
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, на границита за влизащи в страната не иска антигенен тест, за да намира болни да ги слага под карантина, но децата му виновни и иска да им рови в носовете, за "да опази здравето ни"Ако на някоя училка, дъщеря й се върне от чужбина, където е готвачка или чистачка, няма нищо против, аз също съм готвач, и донесе ковид, после ще се окаже,че синът ми е виновен.Така ли? Не докосвайте децата!!!
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ot 11 nepalnoletni vulgarski hora, edin nepalnoleten vulgarin kato praska virusi i sluhove ...;-))) ko stava....miteto pishe li pishe...parvo pishe...posle misli...;-)))
49
6
 
7
 
! Отговори
до ?! преди 3 години
защо са развъдник за това в Германия последни ги затвориха, аре не чети само блъщолевенията на бг журналистите, те ще напишан всичко което им се каже
48
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цирк Цирк Цирк Цирк..
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Антигенните тестове са това, с което си представяхме, че можем да го постигнем, обясни той."Имаше един израз за правенето на сметки и кръчмаря.