Колко дълго ще останат учениците в клас? Зависело и от тестовете

Малките ученици не допринесли за разпространение на вируса
Обновена: 11 фев 2021 11:30 | 11 фев 2021 11:06, Веселина Йорданова
79
Колко дълго ще останат учениците в клас? Зависело и от тестовете
Снимка: БГНЕС

Колкото може по-дълго да се провежда присъствено обучение в образователната система е стремежът на здравните власти, обясни министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Още по темата
Антигенните тестове са това, с което си представяхме, че можем да го постигнем, обясни той.

Вече стана ясно обаче, че по-голяма част от родителите са против децата им да бъдат тествани.

Целта е, когато има положителен тест, съответният ученик или педагог да бъде поставен под карантина и да не заразява останалите.

Инвазивен е начинът на вземане, не е приятен, но не е нещо, което при правилно манипулиране, да доведе до здравен риск, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

На брифинга беше уточнено, че тестването не касае детските градини, а само училищата.

650 хил. деца и ученици са в училище и няма как това да не бъде част от разпространение на веригите на коронавируса. Колкото са по-малки, толкова по-малко пренасят вируса, обясни пък министърът на образованието Красимир Вълчев.

Данните от януари показват, че предучилищният и началният етап сравнително малко допринесоха за увеличаване на заразата. Поехме риск с по-големите ученици, казахме, че образованието е приоритет, посочи Вълчев. Той обаче подчерта, че ако заболеваемостта се увиличи, този график ще се промени.

Към момента сред учителите 57 са положителните случаи, а сред непедагогическия персонал - 14 при направени около 28 хил. теста.

При заболеваемост от 200 на 100 хил. мерките ще се променят, даде да се разбере здравният министър Костадин Ангелов. Това е прагът, с който здравната система може да се справи. За заповедта за забрана на износ на лекарства и кислород за ЕС, той подчерта, че приоритет са българските граждани и след това останалите.

Около 360 хил. дози от трите ваксини, одобрени до момента, очакваме до края на месеца. В началото на март се очаква да завърши трета фаза на ваксиниране и да започне четвърта, която е за имунизация на хората над 65 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
16
 
! Отговори
gochev преди 3 години
Да направят поръчка и доставят в Бг от руската ваксина Спутник V и да се приключва най-после с цялата тази ковид бъркотия!
45
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакайте малко, кой ви дава право да искате тези тестове да се провеждат в училище ?Няма закон, който да ви позволява това
44
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, автора на анкетата ми сложил минус.Край нямаха тези калинки!
43
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова некадърно направена анкета виждам за първи път...всеки, който поиска може да си даде вота...никаква идентификация на родител, липса на информация....възможни отговори да или не....Даже не беше смешно, а притеснително ниско ниво на изпълнение!
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахахахахаа смешници
41
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вече стана ясно обаче, че по-голяма част от родителите са против децата им да бъдат тествани."Станало ви е ясно чак сега, защото всички в този жалък щаб сте неадекватни клоуни без връзка с реалността. Чудно кога ли ще ви стане ясно, че огромна част от населението не иска да се ваксинира? Когато започнете да изхвърляте изветрелите ваксини в големи количества ли?
40
5
 
20
 
! Отговори
След дъжд качулка преди 3 години
Тези неща трябваше да се разяснят на нас, родителите, преди да ни пришпорите да отговаряме на анкета с "да" или "не" в рамките на едно денонощие. Сега не се чудете, че е такъв резултатът. В нашето училище има над 800 деца и една медицинска сестра. Тя ли ще вземе и отчете 800 проби?!?
39
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цифрите, които се казаха за болните в Кюстендил нямат нищо общо с действителността. Тази лъж им беше нужна за да въведат маските на открито. Сега тук, утре в цялата страна,
38
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата да учат дистанционно, спрете се с тези тестове!!
37
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Инвазивен е начинът на вземане, не е приятен, но не е нещо, което при правилно манипулиране, да доведе до здравен риск, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев."Кунчев, нали знаеш къде трябва да си завреш инвазивният метод?
36
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От къде сте сигурни, учителите са се заразили точно в час, не в магазина след работа?
35
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не сте посмели да посегнете на децата бе мъ.рши такива!
34
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като са решили да ни затварят, ще го направят. напълно излишно е да бъркат в носовете на децата ни.
33
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поздравления за екипа на Dnes.bg. В момента, в който забележат, че под някоя тема започне да се споменава името на Трифонов и то с позитивизъм, веднага преместват въпросната тема надълбоко в новините, за да спрат хората да виждат и коментират. Хитро. След малко и тази тема ще потъне бързо. Само спомене, че харесвате Слави или че ще гласувате за него...
32
9
 
11
 
! Отговори
ОСТАВЕТЕ ГИ !!! преди 3 години
ПО-БЪРЗО ДА СЕ ЗАРАЗЯТ И ПРЕБОЛЕДУВАТ И ДА СЕ ПРИКЛЮЧИ С ТЕЗИ ВРЕДНИ МЕРКИ НА ОГРАНИЧЕНИЯ.
31
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще стане година откак на децата се вменяват вини, разпространявали вируса, че той е навсякъде, ако не беше така как са го хванали, вие съвсем за ***.лоумни ни взехте
30
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя как лъже, че тестването не касаело детските градини! В детската градина на детето бяха пуснали анкета ЗА и ПРОТИВ тестовете на децата...
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Колкото са по-малки, толкова по-малко пренасят вируса, обясни пък министърът на образованието Красимир Вълчев."Това е щото нямат сила горките да носят. А културистите - колкото повече мускули има, толкова повече виро3 носи, щото е як и мъкне като магаре... *** и логика, къде ви намериха?!? Произволно да бяхме посочили хора за вашите постове, на лотария - сякаш по-добри щяхме да имаме!
28
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не пипайте децата,че ще хванете котката за опашката.
27
3
 
16
 
! Отговори
Марко Поло преди 3 години
Не ви ли е срам да Спират и училището на децата какво искате то е ясно какво искате водите са от максимата глупав народ лесно се управлява но няма да е още много дълго така Убедена съм