Великобритания се връща към нормалния живот от 21 юни

Джонсън не изключи трети локдаун и имунизационни паспорти
23 фев 2021 08:34, Елка Василева
15
Великобритания се връща към нормалния живот от 21 юни
Снимка: архив, БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън обяви в Камарата на общините обещаната от него "пътна карта" за излизане от втория тежък локдаун, наложен в началото на декември заради COVID-19. Въпреки масовата имунизация във Великобритания облекчаването на ограниченията ще е предпазливо и постепенно и ще става на четири фази с надежди към края на юни страната да започне да се завръща към нормален начин на живот, предаде БНР.

Отговаряйки на въпроси на специална пресконференция, Джонсън обаче не можа да изключи напълно вероятността от трети локдаун и вероятността за издаване на имунизационни паспорти.

Още по темата

Борис Джонсън уточни още в началото, че датите, които ще спомене, са само ориентировъчни, защото не датите са важни, а данните за това дали са изпълнени четирите условия за вдигане на локдауна, които са:
1. Масовото ваксиниране да продължава да върви по план.

2. Доказателства, че ваксините значително намаляват броя на починалите с COVID-19 или нуждаещите се от лечение в болница.

3. Нивата на заразявания да не предизвикват претоварване на болниците.

4. Новите щамове на вируса да не променят фундаментално риска от вдигане на ограниченията.

Мерките ще бъдат облекчавани в четири фази.

Първата фаза започва с отварянето на училищата на 8 март, включващо всички активности на открито в извънучебно време. Двама души от различни домакинства ще могат да се срещат на открито.

От 29 март ще бъде позволено събирането на открито до 6 души или две домакинства. Могат да бъдат упражнявани редица спортове като тенис, голф, футбол.

Началото на втората фаза е 12 април, когато отварят „второстепенните“ магазини, фризьорските салони, градините на пъбовете, зоопарковете, библиотеки, музеи, басейни и фитнес зали.

Третата фаза с начало 17 май премахва правилото за събиране на до 6 души, хората ще могат да си ходят на гости, пъбовете и ресторантите ще могат да приемат ограничен брой посетители на закрито. До 10 000 души могат да бъдат допускани по стадионите.

И последната четвърта фаза от 21 юни предвижда премахване на ограниченията за социални контакти, отваряне на всички останали сектори на икономиката.

„Тази пролет и това лято ще бъдат много по-различни от предишната година“, каза в заключение Борис Джонсън.

Оптимист както винаги, Джонсън обаче бе и много внимателен в отговорите си. Той отново заяви, че очакванията са излизането от локдауна да бъде един необратим процес и задаващите се пролет и лято да бъдат сезони на надеждата, но не можа да даде 100 процента гаранция, че няма да има трети локдаун.

Историята показва, че Джонсън често прави щедри обещания, които след това не изпълнява и това тревожи много хора, дори и тези, които го подкрепят.

Преди време премиерът заяви, че издаването на имунизационни паспорти изобщо не е на дневен ред, но на пресконференцията каза, че това е вероятно да стане, що се отнася до пътуванията в чужбина, докато за вътрешно ползване това е много по-сложен въпрос.

Борис Джонсън все пак уточни, че не всички въпроси са напълно изяснени и тепърва в хода на вдигането на локдауна след внимателни прегледи и анализи ще последва и много по-точна и изчерпателна информация по всички проблеми.

Като цяло оптимизмът на премиера бе туширан от неговите главни съветници по въпросите на медицината и на науката, които бяха редом до него на пресконференцията. Те предупредиха, че въпреки големия успех с масовото ваксиниране смъртността от COVID-19 не може да се прекрати напълно, че вирусът може да бъде край нас още няколко зими и че може да се наложи носене на маски и през следващата зима.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трай, коньо за зелена ливада...
14
2
 
1
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Много разпиляно взимаха решенията досега и все със закъснение... Вчера каза какъв е планът, но избегна да потвърди предишните твърдения, че няма да има "имунизационни паспорт" и даде надежди нахората, че след четири месеца всичко ще е по старо му... Дано не е поредният път на фалшиви обещания. Иначе в момент тече третият локдаун, така че той не отрече категорично възможността за четвърти... Дано скоро се пооправи положението по целият свят!
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя наясно ли е изобщо със ситуацията. Отварят най големите заразоносители първи... и заведения на открито само, щот времето в англия позволява това. ***. Кажи направо че гледате как да унищожите голяма част от човечеството бавно и мъчително.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ганьоСамичко си, фашистче, а като са самички фашистчетата, нали знаеш какво става с тях?
11
12
 
3
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
Точно така. И ***, който вечно се обуначва от конспиративни теории и не иска да се ваксинира, да не може да пътува никъде, след като няма имунизационен паспорт.
10
5
 
11
 
! Отговори
Англофил преди 3 години
Този прецака Лондон като кмет, пусна скапаната идея за Брексит на ***, сега цака цяла Англия като премиер, трябва да бъде изхвърлен и съден като незаконния му брат отвъд океана Тръмпета!
9
5
 
20
 
! Отговори
Генерал Зима преди 3 години
Приказки за наивници.Ваксинирайте се и се връщаме към нормалното. Въпросът е, кой и защо го направи ненормално?
8
7
 
30
 
! Отговори
1984 преди 3 години
Всички се смеят за слагането на чип, но не виждам каква е разликата, ако ще ни трябват имунизационни паспорти в ежедневието. За един вирус видяхме толкова гестаповщина, колкото през социализма не сме виждали.
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това означава ли, че жените им ще станат малко по-хубави или ще са същите урунгели?
6
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джонсон е по-голямото зло
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тези ще се върщат към "нормалното" :) Само дето това, към което ще се връщат, ние в момента го имаме.
4
6
 
23
 
! Отговори
към средата на май преди 3 години
ще обявят с фанфари, че има нов рязък ръст на случаите и се налага трети локдаун. Хич не се лъжете - тея от глобалното правителство са като питбули и като захапят хватката е мъртва.
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страхливци!Бойко вече ни връща свободата и слага край на омаскаряването!И с ваксини за 50х ще ваксинира 5млн!
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Овце!
1
5
 
16
 
! Отговори
ВЕЧНИ МЕРКИ преди 3 години
"Условия за вдигане на локдауна, които са:1. Масовото ваксиниране да продължава да върви по план.4. Новите щамове на вируса да не променят фундаментално риска от вдигане на ограниченията."...значи няма да дигат лукдаона и през юни.