Сред 5 евространи: Най-малко искаме да се ваксинираме у нас

Най-ниско обаче е нивото на паника у нас, показва проучване
Обновена: 25 фев 2021 17:03 | 25 фев 2021 17:00, Веселина Йорданова
100
Сред 5 евространи: Най-малко искаме да се ваксинираме у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Индексът на паника от коронавируса варира в диапазон от 55% за България до 66% за Словакия, като България единствена отбелязва стойност под 60% от всики изследвани страни.

Освен у нас, проектът разглежда нагласите в още 4 европейски страни - Чехия, Словакия, Полша и Унгария, във връзка с пандемията. Последното събиране на данни е било в периода 19-22 февруари. Общо респондентите са над 100 хил. души.

Индексът измерва най-ниските нива в България от началото на годината в сравнение с останалите страни. В Словакия, Чехия и Полша има леко покачване от два пункта от предишната вълна, а в Унгария нивото остава същото - близо 61%.

Индексът на готовност за ваксинация следи подредбата на страните по отношение на желанието на гражданите им да се ваксинират. Най-голям интерес към ваксинация изразяват словаците - 52%, следвани от поляците и чехите с по 50%. По-малко склонни да се ваксинират са унгарците - 48% и категорично най-малко желаещи са българите - 35%.

Все още се наблюдава тенденцията мъжете да изразяват по-голямо желание да се ваксинират срещу COVID-19 в сравнение с жените.

Индексът на въздействие, който измерва как пандемичната обстановка се отразява върху ежедневието на хората, отбелязва най-висока стойност в Словакия от 68%, а тя е и най-високата от началото на годината от всички страни. Унгария отбелязва 65%, Полша - 62%, а Чехия и България - 61%.

Като направим сравнение с предходната вълна, която се проведе в периода 29 януари - 1 февруари, Индексът на доверие в държавния апарат отбелязва покачване с 1 до 2 пункта в Полша и Унгария, но нивата в тези две страни остават сравнително ниски - около 43%.

От друга страна е регистриран спад от 3 пункта в България, 4 - в Чехия и 7 - в Словакия, като измерените стойности специално за Чехия и Словакия са най-ниските от всички изследвани държави от началото на проекта (март 2020 г.) - съответно 35% в Чехия и 33% в Словакия. Така според изследователите разбираме, че доверието сред гражданите на местно ниво не е особено голямо. България попада около средата с 38%.

Националната пандемична аларма, която следи нагласите и настроенията в обществото по отношение на развитието на пандемията, предоставя резултати от последното събиране на данни (19-22 февруари 2021 г.). В тази вълна присъства нов индекс - "Индекс на готовност за ваксинация“ срещу COVID-19.

Български национален панел е част от мрежата на Европейските национални панели и чрез настоящия проект отразява ефекта на пандемията в България. Същият проект се извършва в още 4 европейски страни (Чехия, Словакия, Полша и Унгария), като по този начин се разглеждат нагласите на европейците спрямо създалата се ситуация в резултат на COVID-19.

Проектът измерва промените в нагласите и настроенията чрез 5 индекса: степен на готовност за ваксинация срещу COVID-19 („Индекс на готовност за ваксинация“), степен на доверие в държавата и държавните институции („Индекс на доверие в държавния апарат”), степен на страх („Индекс на паниката“), реалното въздействие на текущата ситуация върху хората („Индекс на въздействието“) и личния опит на хората с COVID-19 („Индекс на личния опит със заболяването“). Подробните резултати са достъпни на уебсайта www.nationalpandemicalarm.eu

Изследването "Национална пандемична аларама" (www.nationalpandemicalarm.eu) се осъществява от Европейските национални панели - дъщерно дружество на изследователските агенции Nielsen Admosphere, NMS Market Research и STEM/MARK. То обединява националните панели на Вишеградската четворка и България, които общо надхвърлят 100 000 на брой респонденти.


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
5
 
3
 
! Отговори
до 91 от славянин преди 1 месец
''Народът го е яд че правителството му забранява да купонясва и затова за отмъщение не иска да се ваксинира. Ако правителството не беше осигурило ваксини народът масово щеше да търси да си ги купи от съседни държави на двойни и тройни цени. Та това си е наличният "човешки материал" у нас''

Затова пък добитъкът масово ще се ваксинира, за да се напишка от гордост, че ще бъде потупан по рамото и похвален заради послушанието си към собствениците си! А може и по парче пица да получа за награда!
93
4
 
1
 
! Отговори
Slowhand преди 1 месец
До Анонимен

Колега, не се излагай моля те с тези констатации, че ще се просълзя от умиление.
Никога няма да мога да разбера, каква е тази носталгия по Съветска Русия. Държава в която са половината природни богатства на земята, но ги държат шепа олигарси, а хората живеят в нищета, пият като смоци и умират без време..., управлявана от комплексиран лилипут, в която за изразяване на позиция влизаш зад решетките...
92
2
 
5
 
! Отговори
до 86 от славянин преди 1 месец
Може би французите са с антизападно мислене, общаци, проститутки и сервитьорки с основно образование, понеже по-голямата част от тях не искат да се ваксинират!?
91
5
 
2
 
! Отговори
Ивайло Г преди 1 месец
Народът го е яд че правителството му забранява да купонясва и затова за отмъщение не иска да се ваксинира. Ако правителството не беше осигурило ваксини народът масово щеше да търси да си ги купи от съседни държави на двойни и тройни цени. Та това си е наличният "човешки материал" у нас
90
3
 
3
 
! Отговори
славянин преди 1 месец
Пишете в гугъла ''Долорес Кейхил'' и ще разберете някои неща специално за новите мРНК ваксини на ''Пфайзер/Бионтек'' и ''Модерна''! А след като разберете тези неща, ако още искате се ваксинирайте с тях, но после се сърдете на себе си!
89
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не са ваксини!
Експериментална генномодифицираща терапия.
88
4
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 1 месец
Никой нормален няма да се ваксинира. Ваксината не е създадена, за да ви пази. Сещайте се...
87
2
 
5
 
! Отговори
Браво на Русия! преди 1 месец
Само СПУТНИК V
86
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повече от нормално. Колкото по-беден, толкова по-голяма като процент ниска класа- сервитьори, шофьори, общаци и всякакъв слугинаж. Те са първи в листата против ваксините, защото в такситата и пред панелките в Люлин ясно се казва, че ваксините убиват. Следователно и ние сме първи по простотия. Логично е. Извинявайте, ама каква ме масовката работещи у нас?! Касиерки в супермаркети и складови работници със средна заплата има няма 2000лв.. Всеки с добра заплата и западно мислене ще се ваксинира.
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Неразбрал
Абе човек ли си , гербераст ли си - наистина ли си мислиш ,че някой вярва на тия европодлоги ? Аз един не познавам ,който се е засилил да се ваксинира.
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що ли не ви вярваме герберастки и евролъжци.
83
1
 
11
 
! Отговори
Помнещ преди 1 месец
До 75 И още нещо да ти споделя,което няма да прочетеш никъде за " лошия социализъм"!На 3 май 1988 г.Влязох в болница .Лекарката беше около 60 годишна.Преслуша ме със слушалки и каза.Имсш двустранно бронхи пневмония и си за болница! Ако откажеш,подписваш декларация и си тръгваш! Останах разбира се!-:) Стоях 11 дни.Тръгнах си без да подпиша нещо и заплатя и 1 стотинка!!! Не минах и на рентген даже! Дали са били кадърни лекарите тогава? Как мислиш? Не вярвате в нищо днес! А на това което ви се каже
82
9
 
3
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 месец
Най-пародоксалното е,че същите 50%,които не желаят са се ваксинират,мърморят че няма ред при ваксиниране....
81
1
 
8
 
! Отговори
славянин преди 1 месец
''Индекс на паниката'' - явно това е била от главните цели на глобалното активно мероприятие ''епидемия/пандемия от коронавирус''!? Може ли някой да ми обясни защо трябва да се ваксинирам при положение че 32 години живея без ваксини, 26 без каквато и да е фармахимия, ''индексът на паниката'' ми е нула, цяла година ''страшния и страшнозаразен'' вирус така и не успя да ме свали, а при ваксинацията пак можеш да си останеш вирусоносител и заразител!?
80
1
 
8
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Умен народ, силна държава.
79
1
 
9
 
! Отговори
Помнещ преди 1 месец
До 75 Наистина ти личи че си млад човек! Не ми обяснявай моля те за тогава!-:) видях го лично! Ти само си " чувал" за тогава!-:) Днес здравната реформа след 1989 г.Се превърна в Печалбарство бе Дечо! Сега схващаш ли защо днес Плащаш за всичко щом стъпиш в поликлиника или болница? Дори и да си " здравно осигурен"?Лекарите днес вземат от всеки Колкото МОГАТ и пожелаят!!!
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойно, Johnson&Johnson пускат "ваксина", която кастрира с една доза.
77
4
 
5
 
! Отговори
Помнещ преди 1 месец
И да попитам само.Какво значи 1 ва и 2 Ра " доза"? Тогава се биеше веднъж ваксината и забравяш!
76
4
 
9
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Истеричната кампания за ваксиниране си казва думата. Амбициите на т.лупа и шайка също. Знайни и незнайни, спецове и лаици призовават да се ваксинираме, а на хора с различно мнение почти не се дава думата. Скоро противниците на тази ваксина ще бъдат заклеймени като врагове на народа и л.уди.
75
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Помнещ - тези неща са тотална лъжа - соца беше ад и кошмар и на никой не му е пукало за здравето на народа - самия факт че заводите бяха ултра замърсяващи, излъгаха за чернобил, автомобилите бяха без въздушна възглавница и накрая децата го облъчваха с кварцова лампа в училище и дишаха озон който е канцероген и т.н. е достатъчно показателен...стига евтина БСП пропаганда - не ви ща соца и това е!