Сред 5 евространи: Най-малко искаме да се ваксинираме у нас

Най-ниско обаче е нивото на паника у нас, показва проучване
Обновена: 25 фев 2021 17:03 | 25 фев 2021 17:00, Веселина Йорданова
100
Сред 5 евространи: Най-малко искаме да се ваксинираме у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Индексът на паника от коронавируса варира в диапазон от 55% за България до 66% за Словакия, като България единствена отбелязва стойност под 60% от всики изследвани страни.

Освен у нас, проектът разглежда нагласите в още 4 европейски страни - Чехия, Словакия, Полша и Унгария, във връзка с пандемията. Последното събиране на данни е било в периода 19-22 февруари. Общо респондентите са над 100 хил. души.

Индексът измерва най-ниските нива в България от началото на годината в сравнение с останалите страни. В Словакия, Чехия и Полша има леко покачване от два пункта от предишната вълна, а в Унгария нивото остава същото - близо 61%.

Индексът на готовност за ваксинация следи подредбата на страните по отношение на желанието на гражданите им да се ваксинират. Най-голям интерес към ваксинация изразяват словаците - 52%, следвани от поляците и чехите с по 50%. По-малко склонни да се ваксинират са унгарците - 48% и категорично най-малко желаещи са българите - 35%.

Все още се наблюдава тенденцията мъжете да изразяват по-голямо желание да се ваксинират срещу COVID-19 в сравнение с жените.

Индексът на въздействие, който измерва как пандемичната обстановка се отразява върху ежедневието на хората, отбелязва най-висока стойност в Словакия от 68%, а тя е и най-високата от началото на годината от всички страни. Унгария отбелязва 65%, Полша - 62%, а Чехия и България - 61%.

Като направим сравнение с предходната вълна, която се проведе в периода 29 януари - 1 февруари, Индексът на доверие в държавния апарат отбелязва покачване с 1 до 2 пункта в Полша и Унгария, но нивата в тези две страни остават сравнително ниски - около 43%.

От друга страна е регистриран спад от 3 пункта в България, 4 - в Чехия и 7 - в Словакия, като измерените стойности специално за Чехия и Словакия са най-ниските от всички изследвани държави от началото на проекта (март 2020 г.) - съответно 35% в Чехия и 33% в Словакия. Така според изследователите разбираме, че доверието сред гражданите на местно ниво не е особено голямо. България попада около средата с 38%.

Националната пандемична аларма, която следи нагласите и настроенията в обществото по отношение на развитието на пандемията, предоставя резултати от последното събиране на данни (19-22 февруари 2021 г.). В тази вълна присъства нов индекс - "Индекс на готовност за ваксинация“ срещу COVID-19.

Български национален панел е част от мрежата на Европейските национални панели и чрез настоящия проект отразява ефекта на пандемията в България. Същият проект се извършва в още 4 европейски страни (Чехия, Словакия, Полша и Унгария), като по този начин се разглеждат нагласите на европейците спрямо създалата се ситуация в резултат на COVID-19.

Проектът измерва промените в нагласите и настроенията чрез 5 индекса: степен на готовност за ваксинация срещу COVID-19 („Индекс на готовност за ваксинация“), степен на доверие в държавата и държавните институции („Индекс на доверие в държавния апарат”), степен на страх („Индекс на паниката“), реалното въздействие на текущата ситуация върху хората („Индекс на въздействието“) и личния опит на хората с COVID-19 („Индекс на личния опит със заболяването“). Подробните резултати са достъпни на уебсайта www.nationalpandemicalarm.eu

Изследването "Национална пандемична аларама" (www.nationalpandemicalarm.eu) се осъществява от Европейските национални панели - дъщерно дружество на изследователските агенции Nielsen Admosphere, NMS Market Research и STEM/MARK. То обединява националните панели на Вишеградската четворка и България, които общо надхвърлят 100 000 на брой респонденти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
7
 
! Отговори
someone преди 3 години
До Пичох поредните глупости на търкалета отвори официалната статистика и виж развитието по време на социализма - индустриална база, раждаемост и ми я сравни с опадъчния период на мутро капитализма и пак ми говори глупости на търкалета. Колкото и да ви боли фактите са факти тогава имаше държава , сега има ***.
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми уж щели сме да имаме избор на ваксина, а са купили само най калпавата и евтината . И като няма внос, спряха ваксинирането. А и като се има предвид с какви *** ни зариват на пазара, как да се довери човек?!
43
11
 
5
 
! Отговори
Пич преди 3 години
До до ПичОххх, поредния соцносталгик. Не сте ми интересни. Нито образование имахме, нито здравеопазване, нито икономика. Дори с мутро-прехода в последните 30 години, пак сме над всички икономически и социални показатели в сравнение с България по времето на комунистите. 10 мин търсене в Интернет може да го докаже това. Представете си каква щеше да е България ако още 1989 се беше откъснала напълно от ДС и Москва.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 40 - всеки пети безсимтомно от тези които имат симптоми 80 домашно, 15 болнично лечение, 5 в интензивно. там вече е страшно...
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До -То никой не може да ти гарантира, че утре няма да получиш инфаркт или инсулт и да починеш.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 29Много вярно. Уви, хората не търсят инфо и нямат критично мислене - вярват сляпо на каквото име се казва денонощно по тв-то.
39
2
 
8
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
Ми не вярвам на ГЕРБ !!!
38
5
 
2
 
! Отговори
- преди 3 години
Ако е вярна статистиката, че 80% не го усещат, 20 % се разболяват и около 5 % от 20 те не оцеляват, не е толкова стращно! Но никой неможе да ти гарантира че ти или твои близки ще сте вън от тези 5%! Така че......
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините са Антихриста, които се появява като спасител, ама всъщност води до Апокалипсиса.
36
10
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Затова сме и най-бедната държава от списъка... Тъй като тук са се събрали гениалните хора практикуващи неквалифициран труд.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На сила не става така и не го разбраха, а обикновенно принудителните неща извършени от държавата после след години се оказват големи грешки.
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинацията е вратата към ваксинационните сертификати, знакът на звяра и чистилището.И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им бъде сложен белег на десницата или на челата им, за да не може никой да купува или да продава освен онзи, който носи за белег името на звяра или числото на неговото име (Откр. на Йоан 13:16, 17)
33
0
 
1
 
! Отговори
i'm преди 3 години
До АнонименМного точно казано!
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ох Дай Боже да сме на последно място!Това да се ваксинираш срещу нещо дето го няма е равносилно на психическо заболяване!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ненапразно Господ е Българин.
30
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
логично - най простия и беден народ навсякъде блести в статистиката - не може да го пропуснеш - ***, *** еххх класика.
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът НЕ приема знакът на звяра. Точка.
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сега цента им е да разделят човечеството на ваксинирани и неваксинирани. От ваксинираните които оживеят ще им позволят да ползват неща които до сега бяха общодостъпни, неваксинираните ще бъдат сочени с пръст и медиите (като тази) ще пускат новини денонощно как са *** на обществото, отшелници, глупави хора ...тези хора ще почнат да скачат един срещу друг (те вече започнаха) Стария принцип разделяй и владей...
27
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми колкото по-нискоинтелигентен си, толкова си по-мнителен.
26
0
 
1
 
! Отговори
Д-р Снагълс преди 3 години
До 16Колега, що пишеш като мюлиционер, случайно?