ЕК предлага "цифров зелен пропуск" за пътуване

Фон дер Лайен: Целта е постепенно да си позволим безопасно движение
Обновена: 1 мар 2021 20:30 | 1 мар 2021 20:26, Веселина Йорданова
329
ЕК предлага "цифров зелен пропуск" за пътуване
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно пътуване през летния туристически сезон. Това съобщи председателят Урсула фон дер Лайен, дни след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха да се работи в тази посока.

Фон дер Лайен съобщи за "цифров зелен пропуск" в реч пред германски депутати. Базираният на споделена платформа документ ще съдържа информация кой е ваксиниран, резултати от тестове на онези, които още не са с поставена ваксина, и данни за възстановяването на вече заразилите се с Covid-19.

"Целта е постепенно да позволим безопасно движение в ЕС или чужбина за различни цели - от работа до туризъм", написа тя в профила си в "Туитър".

Същевременно говорител на Еврокомисията потвърди, че ЕК ще предложи до края на месеца законодателни промени, свързани с въвеждането на цифрови свидетелства за ваксинираните срещу Covid-19.

Документите може да се наричат "зелен пропуск". Предвижда се данните да бъдат свързвани към единен номер на всеки гражданин на ЕС.

Така ще се установява дали той е получил ваксина или дали е преболедувал, включително данни от извършени изследвания за новото заболяване, предаде БНР.

Пропуските ще служат за улеснение на пътуванията в ЕС. Целта е данните да бъдат въвеждани от националните здравни власти и информационните системи да бъдат свързани, изтъкна говорителят.

По думите му се запазва срокът до края на май за техническата подготовка на новата европейска база данни.

От своя страна, еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис съобщи, че до няколко седмици Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта ваксина срещу Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
4
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
"Путин само усеща вектора в който руския народ иска да се движи и води натам страната. "И що пищите срещу Борисов тогава? И колкото по-близко по сърце (и джоб) до Путин толкова повече пищите против ГЕРБ, а се оказва, че пищите срещу идеалите си.
206
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Унижението, което понесе шефът на европейската дипломация Жозеп Борел при посещението си в Русия, напомня до каква степен Кремъл смята Европа и нейните представители за пренебрежимо малки.
205
10
 
1
 
! Отговори
До 224 преди 3 години
Колко сляп трябва да си да даваш като контрапункт на ЕС една фалирала държава като СССР
204
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Владимир Путин вижда ЕС като абстрактно понятие, съвкупност от разделени държави, която ще се взриви или разпусне краткосрочно.
203
8
 
1
 
! Отговори
До Христо Тролович преди 3 години
Е па факт е, че германия няма собствена конституция.Базовият им закон е писан от окупаторите им.Щото Димитровската и Живковата конституцияи ние си ги писахме сами. Но такава или онакава не я прекрояват според мерките на самовобравило се джудже на токове, което иска да властва и с пампеси като предшествениците си.
202
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейците си мислят, че ако го нямаше Хитлер - европа нямаша да тръгне по пъта на нацизма. Хитлер се появи защото Европа искаше, защото вътрешната потребност беше в европейското съзнание и този човек се появи. Може би са глупави, но правят същата грешка с Путин, те си мислят, че ако Путин го нямаше, само да се махне Путин и всичко ще се промени - не няма да се промени, Путин само усеща вектора в който руския народ иска да се движи и води натам страната. Впрочем западняциет си мислеха същото и за Чавес във Венецуела - и какво, Чавес си отиде, а Венецуела промени ли се?
201
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 1918 година болшевиките в Русия имаха една цел - да изправят Русия на крака и да я модернизират и направят световна военна икономическа и космическа сила. И го направиха независимо с какви средства. За разлика от тях ЕС е толколкова чудовищен и антидемократичен съюз, че е готов да се издевателства по всякакъв начин с народа не за някакви цели, каквито и да са, ами заради интересите и изпълнението на плановете на световния финансов елит.
200
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запис от видео-конференция заседание на Путин с членовете на правителството от 28 януари."Голикова: вводить ковидные паспорта недопустимо - Россия 24"
199
7
 
0
 
! Отговори
ХаХа преди 3 години
А ти да не се имаш за непокорен петоколонник? Точно вие които правите метаните пред Путин сте непокорни? Как не. И какво значение от кой вход ще влизаш, като гледаш същия филм?
198
4
 
3
 
! Отговори
ХаХа преди 3 години
Със колко лъча ще бъде този пропускС пет, като върху Кремъл
197
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Путин и руснаците са пробрюкселски..." - естествено, че са пробрюкселски."Оле утре ще береш ядове на оперативката на Позитано. Или и те те имат за невменяем и не ти придирят. Не бяха ли руснаците самодостатъчни? А не си и разбрал, че днес се обявиха и за отделна цивилизация
196
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Със колко лъча ще бъде този пропуск?Понеже имате опит със шестолъчките,предлагам да използвате знака на НАТО.Така лесно ще разпознавате своите,за да не стават грешки,когато започне ....,нали се сещате кое.
195
0
 
1
 
! Отговори
ХаХа преди 3 години
"Германия има много закони... за да не бъдат спазвани."Само дето обнулена конституция си няма.
194
0
 
6
 
! Отговори
АЛФ преди 3 години
Аз си отивам на планетата Мелмак!Вие се оправяйте сами!Довиждане приятели! Или може би... сбогом???
193
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо просто не ваксинират старите и болеста ще спре да бъде опасна за 99.9% от населението??.Това и правят. А за не старите никак не е сигурно, че болестта не е опасна. Аз само роднини имам вече 2 малко над 50, които са в болница. От по-широк кръг познати общо 6. И да преживеят не се знае какви последици ще има и са по 4 седмици най-малко там. Нито на тях им е добре, нито на работодателите им, нито на бюджета, нито на никого. Кога ще престанете да тиражирате тия ковидиотски дивотии.
192
0
 
2
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Бойко Борисов е позитанец!
191
3
 
5
 
! Отговори
Пацак преди 3 години
Който не се ваксинира - със звънче на носа! Кууу!"Плюк-чатланская планета,поэтому мы пацаки должны цаки носить".
190
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, нали беше конспирация, *** генеколожке?
189
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо просто не ваксинират старите и болеста ще спре да бъде опасна за 99.9% от населението??.
188
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия няма да го приеме. Там има закон за защита на личните данни: Datenschutzgesetz.Надявам се да се преборят с Flintenuschi.