Забраниха износа на лекарства за лечение на вируса

Заповедта на здравния министър е в сила до 30 април
Обновена: 10 мар 2021 18:26 | 10 мар 2021 18:26, Веселина Йорданова
6
Забраниха износа на лекарства за лечение на вируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Забранява се износът на нискомолекулярни хепарини и лекарствени продукти от групата на миорелаксантите със заповед на здравния министър от днес.

Те се прилагат при лечение на пациенти с COVID-19. Целта е при повишено потребление на тези медикаменти държавата да разполага с достатъчни количества, така че нуждите на българските пациенти да бъдат обезпечени. Заповедта е издадена и във връзка с постъпило писмо от Изпълнителната агенция по лекарствата предвид усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 в страната.

В заповедта е посочено, че към настоящия момент са налице данни за потенциален недостиг на лекарствени продукти от групите с международно непатентно наименование Enoxaparin; с международно непатентно наименование Nadroparin.

Анализ относно търсенето на посочените лекарствени продукти показва повишаване на потреблението им в сравнение с предходните месеци, като средно за INN Enoxaparin и Nadroparin то е с 404%.

Извършените от ИАЛ проверки показват, че тези лекарствени продукти са предмет на паралелен износ от България за други страни в количества, създаващи предпоставки за потенциален недостиг на медикаментите у нас. Въпреки че това е законно, при увеличено потребление износът на лекарствени продукти, използвани за лечение на български пациенти с COVID-19, нарушава баланса между доставените в страната медикаменти и повишените нужди от тях за задоволяване здравните потребности на населението.

В мотивите към заповедта се посочва, че неспазването или прекъсването на назначената на пациентите с COVID-19 терапия, ще доведе до сериозен риск за живота и здравето им. Целта на мярката е да се гарантира непрекъснатост на прилаганата терапия с посочените лекарствени продукти. Заповедта е в сила до 30.04.2021 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
999 преди 3 години
Това са лекарства против тромбозата, причинена от сгъстяване на кръвта от вируса. ТРЯБВА ДА СЕ ПИЕ ВОДА ПОНЕ 3 Л ДНЕВНО - ТЯ ИЗХВЪРЛЯ ТОКСИНИТЕ И РАЗРЕЖДА КРЪВТА ПО НАЙ - БЕЗВРЕДНИЯ НАЧИН.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то нали няма лекарство срещу вируса.Просто голяма част от лекарствата са за облекчаване на симптомите и ако се прекали с тях може имунната система да спре да се бори с вируса.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви лекарства,бе!Нали непрекъснато ни набивате в чутурите,че лекарство срещу коронката нямало и едва ли можело да се създаде?!Какви ги дъвчите и плещите?!Съвсем се побъркахте!Или на Стадото може да се демонстрира с каквато и да е лъжа "загриженост"?!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Този път са се сетили навреме.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Охо..лекарства ,а защо са тия ваксини ,или нашите хора от ЕС ще печелят милиарди
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зарана и за всички тези убийствени ваксини не искаме никакви ваксини от никаде нека най скоро време да ги забранят и дасе свърши този измислен цирк и верус дано да горите в ада тизи които искат да убиват хора всички да горят в ада забрана за всички ваксини и лекарства не искаме нищто от вас долни помиари вън