ВМА с призив: COVID уврежда сърцето, ваксинирайте се!

Лечението продължава с месеци
30 мар 2021 14:25, Нели Христова
46
ВМА с призив: COVID уврежда сърцето, ваксинирайте се!
Снимка: Facebook

Много от пациентите, засегнати от коронавирусната инфекция, са с повишен риск от тромбоцитно усложение, което повишава риска и от белодробни тромбемболии, инсулти и инфаркти. На голяма част от тях се прави инвазивно изследване, за да се минимализират рисковете от последващи сърдечно-съдови инциденти, съобщават от ВМА на страницата си във Фейсбук..

"Редица пациенти идват с усложения след остро протекла коронавирусна инфекция. Като последица от COVID-19 можем да посочим и вторичното засягане на сърдечния мускул - миокардит и възпалението на обвивката на сърцето или т.нар. перикардит", коментира д-р Акиф Шабан, ръководител на Отделението по инвазивна кардиология на Военномедицинска академия (ВМА).

Голяма част от тях вече имат белодробна недостатъчност като последица от протеклата инфекция, а заедно с това се явяват и сърдечните увреждания. В такива случаи се започва лечение, което протича в рамките на няколко месеца и има за цел да намали сърдечния проблем и да бъде преодоляно това вторично засягане на сърцето.

COVID-19 обича живият организъм. Идеята му е да се развива и да продължи да живее. Затова пазете сърцето. В световен мащаб здравеопазването залага повече на профилактиката. Ние тук залагаме повече на активното лечение. Профилактиката и превенцията с коронавирусната инфекция е спазването на противепидемичните мерки. При пациентите с придружаващи заболявания те са още по-важни и дори неотменна част от тяхното ежедневие.

Какво да кажем на пациентите, които имат своите придружаващи сърдечно-съдови заболявания?

"Да се ваксинират! Препоръчвам ваксината, тъй като тя е единственото спасение от коронавирусната инфекция. Ние трябва да се научим да живеем с този вирус. А за нашите пациенти, тези със сърдечно-съдовите проблеми, само едно камъче може да обърне каруцата. За тази една година ние сме имали десетки пациенти, заради които екипът ни се е събирал по спешност - буквално посред нощ, и животът им е бил застрашен именно заради усложненията от инфекцията. Точно заради това всички, които са се допитали до нас, ги успокояваме, че не бива да имат притеснения относно ваксините. Защото това е един коз срещу вируса, само така ще изградим щит срещу заразата. Ваксината ще предпази от евентуално по-тежко протичане на инфекцията, предпазва от тежките форми на COVID-19, което за пациентите със сърдечно-съдови заболявания е изключително ценно", казва д-р Акиф Шабан.

 

„Обича“ ли COVID-19 сърцето❓❣ Много от пациентите, засегнати от коронавирусната инфекция, са с повишен риск от...

Публикувахте от Военномедицинска академия - ВМА в Вторник, 30 март 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Толкова сте смешни с тия заплахи и реклами на Астра Зенека!
38
1
 
3
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Covid-сърцето,а ваксините-другите органи!:)
37
0
 
1
 
! Отговори
Бързайте преди 3 години
икономиката е в застой. Работят с пълна пара само погребалните. Да не спираме един печеливш бизнес. Дайте скромния си принос.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно вчера бях във ВМА да се ваксинирам. Показах на младото докторче там документ от хематолог, че от 5 години съм с тромбоцитно заболяване, което не се лекува, но той ми каза, че може да се ваксинирам с Астра Зенека.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно няма опашки от ковидпcиxapи пред фургоните за препаратизация. Това налага статия с мнението на шабан.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирайте се овцеееееее!
33
2
 
4
 
! Отговори
Професори тук и там преди 3 години
Еееееее ....Ама тука професор до професор , доктор до доктор...у формуите , навсякъде. Всеки начетен, освен брошурата на Каауфланд, ми тази и на Лидъл прочел . С тези кадри медицината ще пребъде.
32
0
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 32 А за тези "зелени коридори" дето отива куцо, кьораво и сакато да се ваксинира какво ще напишеш, колега!? Аз смятам, че това е престъпление по смисъла на закона и би следвало и гешефтурата да порами на "гръцка количка" Мутафчийски, Балтов и компания за тая работа! Ама надали!
31
2
 
4
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Повярвайте по-добре да получиш тромб в мозъка след ваксина на Астра Зенека, отколкото Ковид да ти увреди сърцето! Констатация на института Роберт Кох-Германия! Муааахахаха!
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой беше шех на ВМА? Не беше ли нощният гробар генерал Годжи? Нямам повече въпроси.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието е подвеждащо, а авторите на тази статия са за съд! Всаксините са само за рискови пациенти. А масова ваксинация по време на пандемия, като цяло не се препоръчва!
28
0
 
1
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Който има TelegramT.ME/COVIDVACCINEVICTIMSИнтересен информативен канал за кандидат-ваксери. Който и както СИ го направи. Инфо има, да видим, дали и малко мозък ще се намери.
27
0
 
6
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 22Каквото и да пишем тук за ваксините - и "коронните" са за пари, както са грипните! С грипните не ни зарибиха да се ваксинираме всяка есен-зима масово! Сега ще има сегрегация на база "ваксиниран", ама коронавируса бил мутирал като грипните и мутанта от +++ ваксината нa +++ не го "хващала"- няма проблем нова ваксина ще направим! След като народонаселението не щe дa дава пари за грипни ваксини - ще плащат държавите от данъците "кoрoнни" зaceгa! Пo-нaтaтък щe видим!
26
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен25"Лекарите говорят "принципно"Подобна принципно била и постановката на немците като събрали в няколко варшавски квартала полските евреи! Немците го нарекли КАРАНТИНА! И масата евреи вярвали, че всичко е законно и редно дори когато ги събирали и качвали в конските вагони за Освиенцим!
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диабетът и инфарктите са по-страшни. Колко от вас се замислиха вчера над цялото количество "качествена и здрава" храна, която погълнаха, колко излязоха да поспортуват, колко изчистиха ума си от негативните мисли и се усмихнаха на света. Вижте статистиката от какво капе народът като мухи. Не е Ковид. На Ковид му постиламе ние , той после само овършава посятото.
24
0
 
2
 
! Отговори
м,даа преди 3 години
До да,да ама неДа погледнат и картинката на грипния вирус дали така случайно или пък не ще им заприлича на НЕЩОТО?!
23
7
 
1
 
! Отговори
do 22 преди 3 години
Ако се ваксинираш, имунната ти система вижда подобие на вируса, затова реагира по-добре при евентуална инфекция впоследствие. Когато имунната ти система реагира по-добре, шансовете от усложнения се минимизират, щото вирусът има по-малко свобода да прави поразии. И да по-малка вероятност има да заразуш други хора, щото отделяш по-малко вирус.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То вакини няма с вакса ли да се ваксинирам не знсм при джипито и вакса няма да ми лъсне крачуните
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите говорят "принципно". Ако има читава ваксина , най-добре е да се ваксинираш, а не да рискуваш. Обаче въпросът е доколко е читава тази плеяда от нетествани ваксини, някой от тях "иновативни".... А върхът на наглостта е да карат хора , които вече имат антитела и със сигурност са естествено имунизирани и те да си бият дози от ваксините. Преди си мислих , че е от страх и за пари, сега вече не знам...много е странна цялата постановка
20
0
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
500-те знака на пинтиите от ДНЕС не ми стигат да копна и пейстна от уикипедия статията за грипа! Особено плашещи са последствията описани за деца!