Ще има ли повече желаещи за ваксини, ако паднат маските?

Кой ще сваля маските и при какви условия, ще стане ясно в понеделник
Обновена: 13 юни 2021 10:31 | 13 юни 2021 10:00, Камелия Цветанова
240
Ще има ли повече желаещи за ваксини, ако паднат маските?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В очакване на облекчените правила за носенето на маските не закъсняха и първите стикери, обозначаващи местата, където персоналът е ваксиниран.

Идеята за стикерите дойде от Министерството на туризма и това на здравеопазването. Посланието е, че персоналът е ваксиниран или има антитела срещу COVID -19.

Още по темата

„Нашият курорт, нашето ръководство, цели да осигури една максимално сигурна среда за гостите”, заяви Владимир Георгиев, управител на хотел пред Нова телевизия.

Ако работеше в някое по-малко заведение, Владимир можеше да се надява да свали маската от следващата седмица, каквато беше заявката на здравните власти. Оказва се обаче, че не всички са готови да изпълнят условието - да се ваксинират. Сервитьорките Мария Минчева и Никол Танчева работят в сладкарница от няколко месеца.

„За момента смятам да поизчакам с ваксинацията и мисля, че всеки има право да преценява какво да прави със собственото си тяло и кога да се ваксинира”, споделя Мария.

Никол пък е твърдо против ваксините. Момичетата не харесват обаче и това, че още носим маски.

„Не е приятно, когато навън е 30 градуса да сме с маски. Получават се пъпки на лицето”, каза Никол.

От бранша се опасяват само от решение, да не стане задължение.

„Управителите на някои обекти вероятно ще започнат вътрешна кампания, за да направят всичко възможно персоналът да се ваксинира”, обясни Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Кой ще сваля маските и при какви условия, ще стане ясно в понеделник. А ще има ли дискриминация между ваксинирани и неваксинирани коментираха Ричард Алибегов от Конфедерацията на българския туристически бизнес и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

„Ако говорим за ресторантьорския бранш, 90 % от клиентите вече са на открито и персоналът не е нужно да носи маски. Не е здравословно хората да стоят с тях по време на жегите. Отпадането на маските крие и риск, защото обществото може да остане с впечатление, че няма вирус и да реши да не се ваксинира. Тогава може да се окажем отново затворени през зимата”, каза Алибегов. По думите му има неточности в очакваната заповед, които трябва да бъда уточнени преди тя да влезе в сила. Според него трябва да се дефинира какво означава малко заведение и какво ще се случва, ако само един член на персонала, например, не е ваксиниран.

„Не смятам, че ще има дискриминация между ваксинирани и неваксинирани. Нормално е да не е нужно да си правите PCR тест, за да преминете границата с Гърция, ако сте имунизирани”, каза Шаркова.

Тя коментира и как ще се проверява кои членове от персонала са се имунизирали.

„Ваксинационният статус е част от личната информация на човек. Затова работодателят не може да изисква подобен документ от служителите си. Контролът ще се осъществява от РЗИ”, уточни адвокатът по медицинско право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как са онези в махалите, където няма "маски", няма дистанция и не щат "ваксини"? Измряха ли вече? От страшния вирус?
156
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София хората са с маски, когато трябва и се опитват да спазват дистанция, но как в претъпкания градски транспорт да се спазва дистанция? Без маски са само онези от маалите и някои които ги наподобяват. Затова в София новите случаи много намаляха. Отделно, че в София има най-голям процент ваксинирани.
155
9
 
31
 
! Отговори
Идея преди 2 години
Щом искат сегрегация на обществото - ще я получат.Всички хотели, където има стикер "100% ваксиниран" - публично, на пaнгара да се обявяват и разпространяват в социалните мрежи.Така, който иска, нека ходи в "по-сигурните" хотели, а който иска, нека бойкотира издевателстватa над персонала и притискането за ваксини.Аз лично бих призовал тези хотели да се бойкотират и да останат без приходи. Да видим от кой лагер ще изгубят повече клиенти, щом искат ваксинална сегрегация и са нагаждачи.
154
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Реално" скъпи ми ковидистерик, умрелите от КОВИД в България са максимум 1/3 от регистрираните. Всичко останало видимо са прекръстени инфаркти и инсулти при много възрастни хора.
153
8
 
16
 
! Отговори
трябва преди 2 години
да остане тази имитация на дейност с "маските" само в аптеки, транспорт и хранителни магазини, а в останалите - по желание. Който го е страх от грип, да не ходи в мола. Ако много го е страх, може да ходи с две маски. А нормалните хора да не се душат заради него.
152
3
 
5
 
! Отговори
До 168 питане преди 2 години
Защото няма такива.
151
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България маските скоро няма да ги махнем. Причините са ясно - прекалено висока смъртност от вируса. Досега са регистрирани 17898 починали, но реално са 2-3 пъти повече, както се вижда по броя на починалите по седмици.
150
8
 
22
 
! Отговори
питане преди 2 години
Защо никой не казва,колко българи постъпват в болница след ваксиниране и колко умират след ваксинация?
149
10
 
5
 
! Отговори
трябва преди 2 години
В МАГАЗИНИ,МОЛОВЕ ,МАСКИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ!
148
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преболедувах вече ковигрипчето, от елементарно човешко съобразяване нося в някои магазини "маската", да не изпълвам със страх и ужас хората които още треперят от тази приказка, но дадат ли "разрешение" да не се носят, свалям. Така или иначе е някаква ритуална игра без смисъл. Масово някаквми трикотажни платчета се веят под брадата и се наместват с мръсни пръсти. Бутафорна имитация на "предпазване".
147
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз се ваксинирах, имам антитела бол, семейството ми се ваксинира, приятелите, колегите ми...Вие тука си чешете езиците колкото искате .
146
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато лекарите свалят маските или няма никой болен, тогава и останалите хора. Никой не знае човека срещу него дали не е заразоносител, с ваксина или не и затова маските трябва да останат.
145
5
 
28
 
! Отговори
Бойкот преди 2 години
Няма да ходя в скапаните хотели, където са белязали персонала като *** със стикер "100% ваксиниран".*** създават сегрегация в обществото по хамерикански модел и копи-пействат извращения от там - тук, понеже са безмозъчни ***, които не могат да измислят нищо сами.
144
7
 
21
 
! Отговори
Погребален агент преди 2 години
Мисля да си сменям професията и да започна в погребалния бизнес. Ще има много ваксъри за заравяне и съответно много парички за припечелване. След като има умствено ограничени хора, на които чувството за самосъхранение е избягало някъде през годините аз що да не завъртя някой лев. А вие ваксъри, боцкайте се и вервайте на изедниците на народа. Мнооого са се загрижили за вас. 30 години кражби и убийства на възрастните ви родители, но сега ви искат здрави, ха ха. Хайде под земята и паричките в мен.
143
28
 
5
 
! Отговори
пена преди 2 години
Аз пък вече ще избягвам магизини и ресторанти където персонала не е ваксиниран.
142
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До absurd 155 Не знам защо се хвалиш , че имаш разсъжденията на малко дете . Като не става на твоята да не би да започваш да се въргаляш по земята и да удряш с юмручета .
141
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия лъжи и измами неви искаме никакви ваксини и лекарства долу всички маски нямате право да задължавате хората за тия ваши убийствени ваксини забрана за всички ваксини долни убийци дано да горите в ада
140
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 148 Явно все още се намират хора , които не могат да вдянат, защо се налагат ограничения . При неконтролируемо нарастване на случаите много хора имат нужда от болнично лечение . Ограниченията спомагат да се намаляват случаите , респективно хоспитализациите . Когато започне да се измира , поради невъзможност човек да получи необходимо лечение , хората сами искат да се налагат мерки . Това , че дилърите няма да помагат да пласират дрогата си по дискотеки и други , не е нещо важно .
139
15
 
17
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Пикая ви на ваксините,маската съм я свалим и не чакам разрешение,в хипермаркетите влизам без маска и чакам някой да ми вкара изречение и да го овъртя на момента
138
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хватката с маските е психологически инструмент. Влизаш в магазина, другите без маски, имат сертификати за ваксина, гледат те с маска, дори ти се струва, че те гледат накриво. Имаш усещане за белязан атом, открояваш се на общия фон, чувстваш се виновно, на показ си пред строя. И накрая един ден си казваш: "Абе я да се ваксинирам!" Тези лекари винаги са се отнасяли с нас като с втора категория хора, дори и тогава, когато в нашите професии сме по-способни от тях. Целта е да се ваксинираш.