"За" или "против" ограниченията за неваксинирани?

Притесненията от четвърта COVID вълна нарастват
27 юли 2021 18:50, Ния Христова
149
"За" или "против" ограниченията за неваксинирани?
Снимка: БГНЕС
"За" и "против" въвеждането на ограничения за хората, които не са ваксинирани срещу COVID-19. 
 
Коментар по темата в ефира на Нова тв направиха адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова, докторът по социална медицина и управление на здравеопазването д-р Момчил Баев, Емил Коларов от Сдружението на заведенията и актрисата Латинка Петрова.
 
"На този етап, както е формирано законодателството, не можем да въведем задължителната ваксинацията, тъй като ваксините срещу COVID-19 все още са вписани като препоръчителни. Не може да задължим някой за нещо, което е препоръчително. Ако се променят различни наредби в различните сфери, това може да стане възможно", обясни д-р Мария Петрова. За нея на този етап подобни мерки не са необходими. 
 
Според нея професията не трябва да бъде предпоставка за определени групи.
 
"Ако лекарите в България не искат да се ваксинират или са резистентни към тази идея, то трябва да си зададем въпроса, първо – за тяхното образование, второ – за информационната кампания. Това ли е начинът да постигнем необходимите мерки, защото с рестрикции по-вероятно е тези хора да откажат да работят", смята д-р Петрова.
Още по темата
 
Д-р Момчил Баев също изрази мнение в подкрепа на стимулиращи мерки, отколкото рестриктивни.
 
"Историята е показала, че такива мерки не се приемат добре, предизвикват негативни реакции и нажежават напрежение в обществото, от каквото нямаме нужда. Друго, което е важно да се отбележи, е, че ваксинационните паспорти и други рестрикции не са нови в историята. Такива се познават още от времето, когато е върлувала едра шарка", сподели той.
 
Актрисата Латинка Петрова сподели, че е на мнение, че ваксинацията трябва да бъде задължителна.
 
"Мисля, че това е в основата на дълголетието и оцеляването ни. Мисля, че тези, които са на първа линия, трябва да бъдат ваксинирани. Аз, преди да се разболея, чаках ред при личния лекар, защото нямаше ваксини. Разболях се, след това преминах през постCOVID, чакам два месеца. Трябва да се спазим от тази напаст, ваксинирайте се", призова актрисата и допълни, че тя самата чака да й намалеят антителата, за да се имунизира.
 
За Емил Коларов въпросът за задължителна ваксинация е по-сложен. Той самият го е направил при първа възможност.
 
"Според нас, ресторантьорите, тогавашното здравно министерство изпусна нещата от контрол. Защото когато хората искаха да се ваксинират и имаше масова вълна на желаещи, започнаха проблемите с доставките. После излязоха различни данни колко опасни са ваксините, започна масовото антиваксърско  движение и хората започнаха да се отказват", смята той.
 
От Сдружението на заведенията са направили анкета между членовете си. Тя сочи, че близо 41% са ваксинирани или скоро ще се ваксинират, 42% са преминали през вируса и само 15% казват, че изобщо няма да се ваксинират.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ваксинираните, трябва да им се раздадат алуминиеви шапки с антенки. Да се разпознават от далеч и да се знае кой е опитно зайче и кой не. И да се пазите от тях, щот тия не са наред с главата. Как мое си биеш неква отрова за сметка на здравето ти, само кат са ти казали че те спасяват от еди какво си? Хахахаааааааааааааа. Хора има още от праисторическата ера, дали е нямало вируси тогава, а? И още нещо - как може да ходиш с носна кърпичка и да се пазиш от страшен, смъртоносен вирус. Ауууу.. хахаа
51
3
 
20
 
! Отговори
Павето преди 2 години
До Патриот - Като начало не се пиши патриот, защото няма нищо патриотично в това да пропагандираш геноцид на сънародниците си. Защо се вълнуваш толкова? Ние неваксинираните (според теб) ще измрем и ще има много кинти, жени и всякакви (материални) благини за вас "птриотите" ваксъри. Ще дадеш ли гаранция, че ако се инжектираме всички, никой няма да се разболее от болеста която се кара безсимптомно, открива се с (вече официално) фалшив тест, и заради нея някакви луди носят намордници.
50
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То, вече с тези ваксини сте с белег на челото. Това пък е егаси и нахалството. Белязан да вика на някой да се татуира.
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 68 Ама ти сериозно ли им се връзваш на детинските опити за обиди? На мен изобщо не ми прави впечатление. Това е все едно някое дете да изпробва нова думичка, която е научило и ти да се впрягаш. Та те даже не могат да обяснят защо използват думата "антиваксър" за хора, които не са против ваксините, а против експериментите с хора! На такива кво да им се връзваш?
48
22
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Преди година писах, че ме е яд на вируса, че не поразява глупавите, а болните. Е, има Господ! Сега антиваксърите, разбирай неособено умните са на прицел! Хич не ми дреме, че ще давате фира!
47
18
 
6
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Като си толкова горд, че си антиваксър, татуирай си го на челото, че отдалеч да си личи колко ти е акъла, вместо да искаш да забраняват думата, че била "обидна".
46
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз вече като влизам в някоя кръчма питам от вратата "има ли ваксинирани?" Ако има, айде чао! Те са опасни, ръсят мутирали вируси, а и са досадни и неадекватни. А и може някой да се строполи от инсулт ей така и да развали вечерта. Не ми трябват такива.
45
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм на мнение, че е крайно време думата "антиваксър" да бъде цензурирана като обидна!!! Не може думички като ***, прасенце, сънчо, коза, овца, магаренце, които казвам в приказките на детето си за лека нощ да са обидни, а "антиваксър" да е безобидна детска думичка!!! Ами ако детето ви я научи и каже: Мамо, мамо, виж го тоя лош антиваксър!" А?
44
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГРОБАРКой си ти че да ми казваш аз какво да правя? Ти някаква власт ли имаш над мен, ти ли ми плащаш сметките, ти ли ми храниш семейството? Кой си ти бре, че да ми казваш аз да се махам? Ми по тази логика - и аз ти казвам- Махай се ти и не ме занимавай с филмирания си мозък. Ти кат си ваксиниран, от ко са притесняваш? Нали си ваксиниран и си защитен (уж). Аре чезвай не ми казвай аз какво да правя. Щот да не ти кажа къде да отиваш.
43
25
 
5
 
! Отговори
До Анонимна преди 2 години
В Израел 85% от възрастните са ваксинирани. Понеже деца не се ваксинират, общият брой на ваксинираните е 60%. Информацията е официална, ама много ви изнася да си дръпнете числото, което повече ви харесва. Имат и статистика за делта варианта - ваксините помагат 93% да не влезеш в болница, ако се разболееш. Ама явно и това ви мързи да го четете. И да, опитват се да ваксинират всички, макар че ортодоксалните евреи им се дърпат.
42
3
 
17
 
! Отговори
Предложение: преди 2 години
Да се ограничат правата на ваксинираните, тъй като са малцинство. Едва 10%. 1. По едно заведение на 100 000 ваксинирани.2. Никакви кина.3. Без фитнес центрове - доказаха, че не им пука за здравето им.4. Заплащат си лечението в болница.5. Работят само отдалечено, ако не могат излизат в неплатена отпуска.6. Самоизолират се за 6 месеца за да предазят всички нас от мутацията на личния си вирус!
41
30
 
7
 
! Отговори
ГРОБАР преди 2 години
Абсолютно ЗА.Щом не се всксинираш аут от обществото.
40
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ваксинираните нетрябва да излизат от домовете си те разпространяват най-много вируса
39
26
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 2 години
Добре, от всичко разбрахме, че там, където вие, антиваксърите кудкудякате, наемат за жълти стотинки само такива като вас. Какво да се прави, като ви е толкова евтин животецът.....Да вземете да се пообразовате ли? Надали ще се получи.....
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
който иска да се шие
37
2
 
18
 
! Отговори
Ник преди 2 години
Ваксинираните с предимство в интензивното - ще им трябва... Който е стигнал до интензивното за безсимптомен вирус, вече е пътник така или иначе. Ако ни плашите, че ще ни лишите от НЕздравни грижи, плашите гаргите. Не ни трябва здравеПогазването, не ни трябват вентилаторите, не ни трябват одобрените процедури за "лекуване" на нещо си. Но в този случаи трябва да отпадне и задължителното здравно осигуряване и всеки сам да се спасява. Тогава ще секне финансирането на алармисти-доктори/канц. плъхове,
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не мисля че трябва да се доказва тази лудост - апартейд за неваксинирани. То се вижда. Защо никой не закача антиваксърите от Факултето в София, които не са ваксинирани и срещу морбили - абсолютно задължителна ваксина, срещу по-заразен вирус от коронавируса?
35
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните да се маскират и да си седят в къщи, че именно заради тях в някои страни растат бройките. И защо толкова да се притесняват от мен? Не би трябвало.
34
15
 
3
 
! Отговори
До Анонимна преди 2 години
За фейса разбрахме, че е еврейски и затова ви трие антиваксърските мнения. Я сега кажи за американското и израелското правителство, кажи защо се опитват да ваксинират всички (че Израел даже изкупи ваксините на завишена цена и затова имаше недостиг в началото)? Обясни ми какъв е заговорът в случая, нали сте много велики конспиролози!
33
0
 
2
 
! Отговори
ДоИстина преди 2 години
Грешен коментар. Извинявам се. Напълно съм съгласен с теб.