Делта вариантът праща два пъти по-често в болница, пикът на вълната до 2 месеца

Влезем ли в червената зона, ще има нови ограничения
150
Делта вариантът праща два пъти по-често в болница, пикът на вълната до 2 месеца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В подножието сме на новата COVID-вълна, никой обаче не може да предвиди колко ще е висока тя, предупреди пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя потвърди, че наличието на 1 милион напълно ваксинирани у нас ще повлияе върху това тази вълна да не е толкова сериозна. 

Още по темата

„Случаите се покачват, но все още България стои добре на европейската карта. В пъти повече е заболяемостта предимно в южните страни – Испания, Франция, донякъде Италия и Гърция, а ние сме с над 30 на 100 хиляди за две седмици. Имаме още път до влизане в оранжевата зона“, каза Христова.

До седмица-две ще имаме над 1000 случая дневно, поясни още тя.

Има плавно и непрекъснато показване на случаите, което се дължи на доминиращия вече Делта вариант на коронавируса. Ако така продължава, до две седмици най-много ще влезем в оранжевата зона, поясни проф. Христова.

„И оттук насетне до месец-месец и половина след това ще сме в пика на вълната, в момента сме в подножието“, обясни тя.

Изследвания показват, че Делта вариантът два пъти по-често протича по-тежко и хората се нуждаят от хоспитализация, допълни Ива Христова.

Според нея ваксините запазват висока ефективност срещу този вариант, макар и по-ниска спрямо Алфа варианта. Трябва да се има предвид, че в първите 6 месеца ваксините показват максимална ефективност, а след това постепенно намалява реактогенността на организма.

„Последни изследвания показват, че наполовина намалява защитеността на хората след шестия месец.  Няма още единно становище дали всички ваксинирани рано ще се нуждаят от трета доза“, посочи специалистът.

Ваксинирането намалява многократно възможността за разпространяване на вируса, без да я изключва, отбеляза още проф. Христова.  

Запитана дали преболедувалите следва да се ваксинират, Ива Христова заяви, че по-леко преболедувалите създават по-слаб имунен отговор и при тях антителата спадат по-бързо.

„Предвид промяната на вируса, антителата, изработени срещу предишния вариант, не могат напълно и при всички хора да го блокират“, каза тя.

Христова каза още, че страничните реакции от ваксината при децата над 12 г. са по-редки, отколкото при по-възрастните.

„Със сигурност никой нищо не иска да затваря, но ако скочат много случаите, ако влезем в червена зона, със сигурност ще има известни ограничения, за да се спре нарастването на случаите“, коментира специалистът относно противоепидемичния план на здравното министерство и вероятността за предстоящи нови ограничения.  
Проф. Христова е категорична, че затваряне на градове няма да има.

„Някои мерки се видя, че могат доста по-меко да се наложат“, призна тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колега, не ме занимавай с глупости, бе. Няма нищо безплатно. И ваксините не са безплатни.А аз няма да участвам безплатно в клиничните тестове на този продукт.
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ламбдата?
89
0
 
20
 
! Отговори
някой преди 2 години
до анонимен 102 - не, не е от загриженост, за съжаление. Вчера /а и не само вчера/ долитаха самолети с чужденци на морето ни. И съответно броят на положителните тестове нарасна. Та ако бяха загрижени нашите властимащи, нямаше да позволят тази вакханалия точно преди пика, който ни уверяват, че ще ни сполети. Дори напротив - с безотговорното струпване на чужденци на Черноморието ни съзнателно причиняват разпространение на вируса. Чужденците ще си заминат, но ще останем ние да теглим това безумие
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай МилеБог може да излекува всички болести стига хората да вярват и да се молят.
87
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вълнта този път ще я чакаме с тояги....
86
2
 
10
 
! Отговори
До 100 преди 2 години
Кой да се интересува от хората с 250лв пенсия ?Путин,Макрон,Меркел,Си Дзин Пин ???
85
29
 
7
 
! Отговори
До 96 преди 2 години
Именно ! НЗОК те ваксинира БЕЗПЛАТНО ! Ти отказваш-поемаш си следствията. Точка !Тва е,братко.Като частица от обществото имаш и обществени задължения !
84
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че прадедите ни не са били с нагласите на днешните антиваксъри,защото ако отхвърляха всичко ново,непознато,преобразувано,модернизирано изобретение, и до ден днешен щяхме да лекуваме хипертонията с лук и мед,баячки щяха да отстраняват тумури с молитви,екземите щяхме да третираме с гъби напоени с оцет.Алхимията побеждава в ренесанса и е основоположник на съвременната медицина изпозвайки соли на азот и етанол пред ()вчата кръв и сухите жаби на тогавашните " антиваксъри"
83
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предложена е безплатна ваксина, следва заплащане на лечението от ковид, така е честно, лечението особено в интензивно струва десетки хиляди лева, вноските не ги покриват.
82
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимензакон,който да гласи,че неваксиниран няма право на лекарска и болнична помощ при заразяване с К19............И на какво основание, след като съм си плащал здравните осигуровки с години? Ти ще кажеш кой има право и кой няма да се лекува. Държавата да ми върне вноските тогава. И без това изкарах ковида на канапето с аспирин и чай, а джи пи то дори не се обади да пита как съм
81
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителството трябва да направи всичко възможно да спаси здравето и живота на неваксинираните българи, абсолютна забрана за излизане от вкъщи по какъвто и да е повод.
80
0
 
7
 
! Отговори
Shtagi преди 2 години
До :81 И коя е Мери Крикмън? Баба Славка , от Горно Нанадолнище е по известна.
79
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да имат право на болнична помощ, но срещу заплащане.
78
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шипчестият протеин в рнк ваксините им е подозрителен.! А как е шипчестия протеин в другите, векторните ваксини? А в протеиновата? А в китайската убит ковид ваксина? А в истинския жив ковид вирус като те захапе??? Мното кухи *** сте! Ако има опасност от рак и автоимунни заболявания, то тя е най-голяма след прекарано ковид заболяване. Да плашиш с какво щяло да стане от ваксината, а да не мислиш че от самото заболяване е риска , си е глупост.
77
4
 
4
 
! Отговори
До venom преди 2 години
А интересува ли те какво ние мислим за теб ?Чудим се как може да си толкова кух ?!А относно Бог-във Ватикана неваксинирани нямат достъп.
76
0
 
5
 
! Отговори
За какво говорим преди 2 години
Ако полицията в Перник се занимава с тероризъм и кражба на имоти, как да си търся правата като насъскват колегите си навсякъде и корумпират всички институции, емиграция ли, та тези хора се радват на Румен Пашата и Киро Японеца!
75
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точка на спора и най-честен метод за ВАКСИНАЦИЯТА би бил закон,който да гласи,че неваксиниран няма право на лекарска и болнична помощ при заразяване с К19.Тва е.Тогава ще се види кой прав,кой крив.
74
6
 
9
 
! Отговори
Бай Миле преди 2 години
До 83 : Бог не е лекарство, нито панацея. Какъв коментар само... Какви хора сте бе, обикнете казва, тези малки същества... Малко са ни затворите и лудниците мисля аз. Ако построим нови и ги напълним с подходящите хора, може и да се оправим. Пусната е гадинката, сега целия свят яде тоягата, и се опитва да се справи някак си. Държави с по 60-70 милиона души си сринаха икономиките, само Бай Миле си мисли, че иска някой да ни бута нас. НИКОЙ не се интересува от нас, хората дори не знаят къде сме....
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименБегай шушляк!
72
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неваксинираните трябва да бъдат пазени, да не се возят в градския транспорт, да не посещават магазини, заведения, да не участват в никакви масови мероприятия и т. н.