Делта вариантът праща два пъти по-често в болница, пикът на вълната до 2 месеца

Влезем ли в червената зона, ще има нови ограничения
150
Делта вариантът праща два пъти по-често в болница, пикът на вълната до 2 месеца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В подножието сме на новата COVID-вълна, никой обаче не може да предвиди колко ще е висока тя, предупреди пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя потвърди, че наличието на 1 милион напълно ваксинирани у нас ще повлияе върху това тази вълна да не е толкова сериозна. 

Още по темата

„Случаите се покачват, но все още България стои добре на европейската карта. В пъти повече е заболяемостта предимно в южните страни – Испания, Франция, донякъде Италия и Гърция, а ние сме с над 30 на 100 хиляди за две седмици. Имаме още път до влизане в оранжевата зона“, каза Христова.

До седмица-две ще имаме над 1000 случая дневно, поясни още тя.

Има плавно и непрекъснато показване на случаите, което се дължи на доминиращия вече Делта вариант на коронавируса. Ако така продължава, до две седмици най-много ще влезем в оранжевата зона, поясни проф. Христова.

„И оттук насетне до месец-месец и половина след това ще сме в пика на вълната, в момента сме в подножието“, обясни тя.

Изследвания показват, че Делта вариантът два пъти по-често протича по-тежко и хората се нуждаят от хоспитализация, допълни Ива Христова.

Според нея ваксините запазват висока ефективност срещу този вариант, макар и по-ниска спрямо Алфа варианта. Трябва да се има предвид, че в първите 6 месеца ваксините показват максимална ефективност, а след това постепенно намалява реактогенността на организма.

„Последни изследвания показват, че наполовина намалява защитеността на хората след шестия месец.  Няма още единно становище дали всички ваксинирани рано ще се нуждаят от трета доза“, посочи специалистът.

Ваксинирането намалява многократно възможността за разпространяване на вируса, без да я изключва, отбеляза още проф. Христова.  

Запитана дали преболедувалите следва да се ваксинират, Ива Христова заяви, че по-леко преболедувалите създават по-слаб имунен отговор и при тях антителата спадат по-бързо.

„Предвид промяната на вируса, антителата, изработени срещу предишния вариант, не могат напълно и при всички хора да го блокират“, каза тя.

Христова каза още, че страничните реакции от ваксината при децата над 12 г. са по-редки, отколкото при по-възрастните.

„Със сигурност никой нищо не иска да затваря, но ако скочат много случаите, ако влезем в червена зона, със сигурност ще има известни ограничения, за да се спре нарастването на случаите“, коментира специалистът относно противоепидемичния план на здравното министерство и вероятността за предстоящи нови ограничения.  
Проф. Христова е категорична, че затваряне на градове няма да има.

„Някои мерки се видя, че могат доста по-меко да се наложат“, призна тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме да ядем лук, чесън, сливова, гроздова, пък каквото сабя покаже. Експериментални *** в организма - не, мерси! Не трета - и пета доза си слагайте.
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог е лекарството, вярата е лекарството. Доверете Му се и се оставете в ръцете Му! Не се страхувайте, а бъдете ретранслатори на Божията любов- Любов към ближния, любов към всяко живо същество и никой няма да ви навреди. Обикнете и тези малки невидими същества. Дали са естествено създадени от Бог или в някоя лаборатория, няма значение. Подходете с любов и без агресия към тях и няма да ви се навреди. И нека бъде Волята ти, Господи!
69
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аха ,тази говори като за обречени, задължително трябва до две седмици да са 1000 на ден. ами ако са 800
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което не ни убива.. Мутира в нов щам и се опитва отново да ни убие...
67
8
 
1
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Ами който не се е ваксинирал със Шмайзер ще страда яко тази зима...МЗ трябва да въведе задължителен aнaлeн тест за ковид за да се престрашите най-накрая и изборът да бъде или кожена ваксина или постоянно бъркане в мястото за ваксинация всяка седмица.
66
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От години пиша, че самолетите ръсят зарази и вируси и всички ми се смееха. Но сега май се оказох прав!! Имате интернет влезте и гледайте филми за това. Най вече в Руските сайтове. Там е истината какво се случва на земята под ръководството на ЦРУ и САЩ!!
65
2
 
11
 
! Отговори
хах преди 2 години
Мно-го-ми-дре-ме! Ня-***-та-ка-ва-бо-лест. То-ва-е-лъ-жа.
64
4
 
7
 
! Отговори
/sVxM4CUcHXgr/ преди 2 години
Преди горния код пишеш bitchute точка ком наклонена видео и гледаш цялата презентация. Осмисляш я и после се зъбиш по сайтовете, ОК? Аз не съм ти виновна, че си се набол с отровата, сърди се на себе си.
63
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейййй гледахте ли онова видео от Канада? Мъж качил се на покрива, хванал се за комина и крещящ за помощ и трима с облекла и скафандри как го свалят за да го продупчат после насила с отровата.Когато плюете по България и управниците се сещайте, че в момента сме една от страните с най либерален режим спрямо Ковид. Тук е свобода. Всеки се радва на живота също както беше и преди тази наложена гадост. Вижте Канада, Сащ, Франция... и благодарете, че живеем в България.
62
15
 
3
 
! Отговори
До !!! преди 2 години
Лаборатории само този американски лекар ли има ?Само в неговата ли лаборатория се наблюдава това явление ?Има ли данни от здравни организации за подобно увеличаване на онкоболните ?Как така само в една лаборатория в света се наблюдава този прецедент.По-скоро този лекар и лабораторията му съществуват само в сайта,в който е поместена тази новина.Крайно време е за закон за фалшивите новини !Заставаш с името си,МОЛ и поемаш съдебна отговорност ако не докажеш правотата на написаното.
61
7
 
5
 
! Отговори
Бау преди 2 години
До 67 аз лично се забавлявам много. :D
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2 месеца много ясно... като за изборите тамън! XD
59
2
 
13
 
! Отговори
До до майстора преди 2 години
Ми да се ваксинира бе, щом не му иде на ума, че няма по-сигурна защита от имунитета на преболедуване. Да се ваксинира, щом се е измъкнал от вируса и да чака следващото шоу от ваксината.
58
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бау - сериозно, ако ти плащат за тези писания, срамота. По-безполезен *** не е съществувал. И мързелив и еднообразен.
57
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така до два месеца? Сега върлува и вчера в Бургас хиляди хора бяха един до друг и без намордници. Със сигурност са се заразили всички и те ще заразят още хиляди и хиляди, милиони и... нищо. Делта варианта е вероятно най лекия безсимптомен вариант на Ковид, щото у нас никой не спазва мерки никъде и болни няма. Дайте ни следващия модел да докажем в България, че вирусите ги изкарваме по лесно от махмурлук. Българския модел доказано работи. Видя се
56
20
 
8
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Според *** професорката не знае нищо. :D
55
14
 
11
 
! Отговори
До майстора преди 2 години
Аз пък живея в областен град и починаха познати от К19.На приятел баща му,на който съпругата му е лекарка и място за " измама" няма.Двама комшии също.А близки приятели в Англия го изкараха много тежко.Млади хора.Един колега и жена му -също ! Този колега не вярваше във вируса и обвиняваше Борисов за какви ли не сценарии.Сега като прескочи трапа само повтаря,абе има го,м***миц***та му,ваксинирайте се ,ужасно е .Казвам самата истина !!!
54
5
 
13
 
! Отговори
!!! преди 2 години
"Шипчестият протеин в мРНК ваксините блокира Т-клетките и това обяснява поне двойното увеличение на нововъзникнали онкологични заболявания, минали през лабораторията ми в последните 5 месеца."Водещ американски патолог
53
17
 
7
 
! Отговори
До коко преди 2 години
А ти какво знаеш ???Я ни кажи !Тарикат такъв.Все някой трябва да ти гарантира,да ти даде,да те оправи,да бъде експеримента,да дерзае за теб.Медицината ти предоставя ваксини с апела да ги ползваш като единствената засега превенция срещу К19.Ясно е ,че 100% няма никъде ! Ясно е,че сме съвременници на труден Век,в който цената на човешкия живот не в като в ренесанса,но и обшеството трябва само по себе си да е фактор за това със съвеста си.Не може да отхвърляте всичко само защото ума ви отказва!
52
3
 
5
 
! Отговори
оракулка преди 2 години
А ти мацке с кой тип от вируса искаш да се заразиш или вече си го карала и сега си спец по предсказанията.