Проф. Витанов: Апокалиптичният сценарий е само за хората на първа линия

До края на месеца ще има удвояване на новозаразените, пише още математикът
Обновена: 16 авг 2021 12:20 | 16 авг 2021 12:15, Ния Христова
91
Проф. Витанов: Апокалиптичният сценарий е само за хората на първа линия
Снимка: БГНЕС
До края на месеца ще има поне удвояване на броя на новозаразени с COVID-19. Това написа в социалните мрежи математикът проф. Николай Витанов, цитиран от Монитор.
 
Той отчита, че през миналата седмица новите случаи на ден стигнаха 1000 души и припомня прогнозата му, че за 13 август е изчислил, новите случаи да са около 800, а реално са били 880. Той напомня и че прогнозата му е за 1600 случая на 23 август. 
 
"Този сценарий все още е стабилен, въпреки многобройните опити да се дестабилизира чрез внос на вируси отвън. За апокалиптичния сценарий - той е само за хората на първа линия и за директорите на болниците", пише още проф. Витанов.
 
Математикът отчита още, че съгласно плана на Министерството на здравеопазването страната е на ниво 2 като разпространение на вируса, но мерки почти никъде няма. 
 
"Ситуацията се очаква да се влоши и кметовете по места едва ли още дълго ще търпят бездействието на централно ниво", казва още той.
Още по темата
 
Математикът обяснява, че картата на риска разделя страната на две зони. В едната лятото е тук с пълна сила с три области в зелено  и не се усещат  някакви проблеми в 15 области в жълто.  
 
"Там трябва да се внимава повечко. Но все още виолетовото го няма. Тъй, че проблемите се увеличават, но големите проблеми още ги няма. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост показва, че зелено няма, а червеното полека расте. Тази карта скоро ще стане доста червена", пише още проф. Витанов. Т
 
Проф. Витанов смята за положитебно това, че базовото репродуктивно число пак паднало под 1.3  и днес е 1.202. 
 
"Господ е наш човек и ни пази от крайни ексцесии. Числото ще се вдигна над 1.3 през седмицата. Тъй, че обхватът на заразата се разширява. Броят на активните случаи ще почне да расте с по-бързи темпове - ще прелетим покрай 15 000 и ще подгоним бързо бързо 20 000“, прогнозира още математикът. Според него по-бързо ще почнат да се увеличават хоспитализациите и броя случаи в интензивни отделения. По думите му смъртността също се очаква да се увеличи. "Индексите за смяна на тренда все още са под критичните стойности. При няколко области обаче критичните стойности са опасно близо. Тъй че очакванията са за възпламенявяне на дифузното разпространение на вируса в няколко области през следващата седмица. Тук е времето да се запитаме - а какво прави Луната? Е, как какво - нали знаете песента - Луната сп-и-и-и-и", коментира още проф. Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
9
 
17
 
! Отговори
приятел преди 2 години
Винаги с внимание следя прогнозите на професор Витанов и вече не се учудвам на тяхната точност.За съжаление пандемията не стихва ,но поне лятото отстъпва временно .
65
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Психопат до Психопат Мила моя Майнольо то не са Врачки, Математици, Лекари Алкохолици, Лекари Убийци. Жалко Страхливо "***". То вече и Законите не трябва да се спазват след Като човека няма Права и Конституциите не се зачитат. Време е за Нови правила Който сами да си направим.
64
3
 
2
 
! Отговори
Една истина преди 2 години
Тайните служби на Варна / България трябва да спрът да натройват хора против Живко от Варна ! Той има нужда от приятелка, много пари, ухолен живот, любов, истинско щастие и други неща !
63
0
 
3
 
! Отговори
едно преди 2 години
До Анонимен 66,Преиначаването на думите ми, не носи нищо позитивно в коментара Ви. Дистанционната работа не е затваряне на бизнеси! Затворен бизнес е да не може да функционира(дефинирам Ви значението на думата), спортни съоражения, търговски центрове, фризьорски салони, заведения и т.н. никога не са били затваряни. Статистиката за смъртността е нещо което зависи от данните които се обработват, но това е тема която няма общо с това което коментираме.
62
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той господ е наш човек, ама ти не си негов, защото лошо ти се пише.
61
1
 
5
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Човек, който има диагнози, тва не означава,че наиситна е болен ! По света и у нас има хора с и без диагнози, а друго си е когато някои са болни, а други не !
60
1
 
4
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Човек , който се отличава от масата, не означава, че наистина е болен !
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До едно"Швеция не е затваряла бизнеси, не са били задължени да носят маски."В Швеция дълго време имаше дистанционна работа, дистанционно обучение, специален режим за кръчмите и забрана за събиране на повече от 15 човека (включително и като футболна публика, публика на концерти и т.н.). Освен това, според Шведското правителство, смъртността от Ковид е 0.5%.Вие какво мислите по въпроса?
58
5
 
24
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
ВМЕСТО ВАКСИНИ, КОИТО СЛЕД МНОГОКРАТНО ИНЖЕКТИРАНЕ ДОКАЗАНО УВРЕЖДАТ ИМУННИТЕ КЛЕТКИ, ТРЯБВАШЕ ДОСЕГА ДА ИМА БЪРЗО, ЕВТИНО И ЕФЕКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ !!!! Е то има, ама никой не ви го казва!
57
2
 
0
 
! Отговори
нърт преди 2 години
До Ани 61,Това което казвате, не е затваряне, а леки ограничения.
56
1
 
11
 
! Отговори
едно преди 2 години
До До 58 живеещ в швеци 60,Явно живеете в някоя друга Швеция. А аз изрично казах,че бизнеси не са затваряни. Никога не е имало маски в градския транспорт като задължителна мярка. За болниците и поликниките е нещо съвсем разлино. Живея в южната част Швеция.
55
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов отново почна с мрачните си прогнози.Този човек трябва да се поръси със светена вода.
54
2
 
6
 
! Отговори
Ани преди 2 години
До едно Стара ти е информацията! И там наложиха ограничения-затвориха ресторанти, на спортни мероприятия 0 не повече от 500 човека, позволяваше се да се събират хора само от семейството, маските бяха задължителни в обществения транспорт. От 01.07. разхлабиха нещата, но не се знае до кога. Иначе в началото наистина беше спокойно, докато не излезе Швеция на първо място по смъртност!!
53
11
 
15
 
! Отговори
До 58 живеещ в швеци преди 2 години
Лъжа! В Швеция се носят маски в поликлиниките и болниците и градския транспорт. Ресторанти работеха с намалено работно време и 1/3 от капацитета, но на практика бяха празни. Кина, театри концерти, затворени . Сега започнаха да отпадат рестрикциите, защото 82% са ваксинирани с поне 1 доза. Ваксинирайте се и вие на 80% и тогава се мерете с Швеция!
52
16
 
38
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
А бе Витанов, как пък не ти омръзна да плещиш едни и същи глупости вече година и половина. Ако не ни досаждахте с този вирус изобщо нямаше и да разберем, че съществува.
51
9
 
19
 
! Отговори
едно преди 2 години
До Анонимен 42,Ще Ви дам пример: Швеция не е затваряла бизнеси, не са били задължени да носят маски. Нека се поучим от страна която не се е поддала на идиотизъм.
50
5
 
8
 
! Отговори
нърт преди 2 години
До Анонимен 7,Няма понятие антиваксър/ваксър. Вие явно сте от хората, за които всичко казано по ТВ е вярно.
49
42
 
5
 
! Отговори
пффф преди 2 години
Ще изпадна в перманентен оргазъм когато неваксинираните започнат да умират. Така за нас ваксинираните ще остане целия свят и ще можем да ходим на Малдивите по цял ден.
48
29
 
19
 
! Отговори
ICSP преди 2 години
Математикът професор Ник Ричардсън от департамента по биология и генетика към Кентъксния университет е изчислил, че след 3 до 5 години 90% от ваксинираните ще умрат от имунна недостатъчност. Останалите 10% ще родят деца с малформации, но със силен имунен отговор. Те ще могат да посещават масови мероприятия без маски и ръкавици.
47
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никъде не пишете за симптомите на делтата,с какво е по-различна от короната,само плашите хората. Дайте инфо,а не всявайте паника.