Лято и пандемия: Пълни хотели, ресторанти - наполовина

Здравният министър поиска 50% капацитет на работните места
21 авг 2021 14:00, Петя Славова
61
Лято и пандемия: Пълни хотели, ресторанти - наполовина
Снимка: БГНЕС

Въпреки многото новозаразени с коронавирус, летният сезон в страната продължава, а хотелите могат да работят на пълен капацитет. Това обаче не се отнася за ресторантите и спа зоните към тях, които според новите мерки трябва да се намалят наполовина, обяснихе пред "Монитор" експерти от туристическия бранш.

Единственият вариант заведенията към местата за настаняване и релакс зоните да продължат да работят на пълен оборот е, ако собственикът им заяви в местната РЗИ, че ще работи само с ваксинирани.

Според издадената от здравния министър Стойчо Кацаров заповед в четвъртък един обект може да продължи да работи на пълен капацитет, ако 100% от персонала му е ваксиниран, преболедувал COVID-19 или е тестван с PCR до 72 часа преди влизане в обекта. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване. За целта ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и да е създал организация за допускане на лица, които са или ваксинирани, или преболедували COVID-19, или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/участие в мероприятието изследване с PCR тест.

Още по темата

Заповедта на здравния министър се отнася за конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма, културни и развлекателни мероприятия, спортни състезания с публика, посещения на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, спа, уелнес и таласотерапевтични центрове, посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, както и посещенията в заведенията за хранене и развлечения. Ръководителите на тези обекти, съответно организаторите на мероприятия, трябва да уведомят съответната регионална здравна инспекция за взетото решение. Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол.

В същата заповед се посочва още, че ръководителите на всички администрации трябва да организират работния процес в съответната организация от утре, като установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7,30 и 10 часа. Изискване към тях е и да разпоредят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако в зависимост от характера на работа това не е възможно. По този начин значително ще бъде намален пътникопотокът в градския и междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки, така и осъществяването на ефективен здравен контрол.

В заповедта се посочва още, че всички работодатели и органи по назначаване, когато е възможно, следва да организират работния процес в дистанционна форма, допускайки присъствена работа на най-много 50% от служителите. Затова и от ГИТ отново влизат на проверки в офисите, за да следят за носене на маски, график на работа и спазване на противоепидемичните мерки.

Новата заповед на Кацаров пък предизвика остри реакции в парламента. От ИТН призоваха да бъдат отменени всякакви дискриминационни ограничения, които делят хората на ваксинирани и неваксинирани. За компенсации на засегнатите заговори пък председателят на БСП Корнелия Нинова.

Министър Кацаров пък уточни на брифинг, че няма ограничения и максимално отлагат затягането на мерките. "Имаме
 план и го спазваме. " каза той, но уточни, че най-важното е да бъде опазено здравето на хората.

По думите му, заведенията могат да работят при досегашните условия, но при промяна на епидемичната ситуация, ще има и нови ограничения. Здравният министър разясни, че  водещото при мерките е не да се налагат по браншове, а според епидемични риск.

От бранша също коментираха ситуацията. Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) подкрепи позицията на  Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) за задължителната обвързаност между здравните и икономическите мерки, съобщиха от Сдружението на заведенията.

"Ние отдавна настояваме да се създадат ясен пакет от икономически мерки , които да бъдат предприети в подкрепа на бизнеса според различните рестрикции, наложени в следствие развитието на COVID-19. И тук говорим не само за затваряне, но и за всякакъв вид ограничения.", гласи съобщението.

От там изискват при въвеждане на рестрикции на стопанската дейност в туристическия бизнес, да се създаде т.нар. светофарна уредба от икономически мерки, която да бъде обвързана с тази, индикиращa ръста на заболеваемостта и съответно налаганите ограничителни мерки. "За да бъде пределно ясно при какви рестрикции, какви компенсации получават фирмите, служителите и самонаетите лица. И обезщетенията трябва да са достатъчно големи, за да защитят бизнеса от фалит и да са съобразени с европейската практика, както и за необходимостта заповедите на отделните РЗИ-та за затваряне или ограничаване на дейността на дадени бизнеси да се приравнят на националните, като се предвидят и съответните обезщетения." пишат още от Сдружениет на заведенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Защо ваксинирание заразяват с ковит. Защо персонала трябва да е ваксинираниран. Логиката каква е. Тук не ми е ясно искам логично и ясно обяснение без овъртания за 3та или 5та игла и всичко ще е ок. Когато забраняваш нещо трябва да си 100 процента сигурен в това. Тези догадки с че ваксинираните са ок. Не ги видяхме в Израел след 2ра игла напълни ха болниците сега се напъвате за трета до кога ще са тези експерименти.
55
2
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Всичко живо що е cелянин ако ходи на море ходи с пакет Ол Инклузив. И ходи, за да се снима по джисиема и да качва сники у Фесу, колко е велик и как добре си прекарва :))) Тарикатите си пият коктейли по мокрите барове из тихите местенца, не по Слънчака и Златните и си ходят по ресторантчета на местните, с най-прясната и хубава морска храна. Ама аз отдавна не ходя по черноморието и може вече да не съм прав в наблюденията си
54
4
 
5
 
! Отговори
Мамето преди 2 години
Ауууу ако затворят ресторантите, къде ще водя детенце след градина, това да ми стои у нас и да ме пита въпроси до един през ноща не се търпи. Ужас ти казвам.
53
3
 
3
 
! Отговори
Та преди 2 години
Верно са прости хора, щом още вярват че каквото то е писано това ще стане. Ти ходи се хвърли от осми етаж па то ако ти е писано да те бутне кола то още щом плоьоснеш на плочките и ще те прегази.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто ще работи по-малко персонал а то клиентите ще са същия брой.
51
1
 
2
 
! Отговори
До 51 преди 2 години
За психиатър си, хахо! Да не си падал, като малък на главата си? Или те е бола кравата, ритал кон и т.н....
50
0
 
7
 
! Отговори
До 52 преди 2 години
А ти как разбра, че всички небоцнати ще прекарат вируса "леко" или Нещото ще ги под мине? Вече познавам човек, който почина от Ковид с две ваксини преди това/Бог да го прости, добър човек беше/!
49
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
истината е друга. Всички неваксенирани ще се заразят. От тях около 15 % ще се разболеят и ще постъпят в болници. От постъпилите в болници около 10 % ще измрат. Около 10% от всики заразени, след като препболедуват ще получат постковидно заболявание и няма да са работоспособни дълги години.
48
21
 
5
 
! Отговори
Sunny преди 2 години
Въпрос на време е неваксинираните да изчезнат. Или ще се ваксинират или ще пукнат. От този закон не може да се избяга.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
46
2
 
9
 
! Отговори
До Sunny преди 2 години
А вие как се определихте като интелигентни мислещи.Приемащи BTV NoVaTv за абсолютна истина.И какво като си учил/а много това не е гаранция че знаеш и можеш.Има много учили.Абсолютно безполезни,мрънкащи, капризни, само акъл даващи без грам акъл ама учили с 3 вишшета.
45
4
 
14
 
! Отговори
Ххх преди 2 години
Не бързайте просто трябва време да почнете да умирате.Сама почакаите.Верно ли си мислите че някои ви спасява ???30 години никои не ви спаси,накараха ви да ходите до аптека 3 пъти повече от колко на магазин.И чакате да ви спаси някои.И въпроса е за какво да ви спасяват като не им трябваме??Израел ви е за пример,
44
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като го чух какви ги бращолевеше вчера Кацаров и си представих заведенията след 1 месец: ваксинирани бабички седят в барове и ваксинирани бабички и старци им поднасят кафе. А в дискотеката кънти музика от соц времето, докато няколко стареца правят опити да ходят баз патерици. След надпяване с мастика почва меле, в което се трошат бастуни и патерици. А на няколко баби им изхвърча чейнето, защото не ползват Корега. Ех Ковид!
43
16
 
5
 
! Отговори
васко преди 2 години
Аз взимам 4500лв заплата, а съпругата ми около 3000лв (не я питам). Не ни е скъпо и се храним само навън. Но сме учили много.
42
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ресторантите са много скъпи. Сори, но е тотално неоправдано скъпо. Една шепа супа е 5 лв! Безумие. Всички обедняхме, не само собствениците на ресторанти. Не е зле да си го напомнят като решат пак да умножат цените по 2!
41
4
 
18
 
! Отговори
Do Sunny преди 2 години
Те ваксинирани и слабоумни са една категория, как да ги разделят?? Като ти чета коментара и ти си на 100% от тях даже си преизпълнила плана по слабоумие.
40
0
 
0
 
! Отговори
до До до до Абе преди 2 години
А ти как го сметна какъв е и че е различен?
39
12
 
3
 
! Отговори
Искра преди 2 години
препарата на Jahnsen Jonson&Jonson избрах, защото е еднодозов и веднага получавате сертификат. Не се чака един месец за втора доза, че чак тогава да се водите имунизирани.
38
3
 
2
 
! Отговори
До до до Абе преди 2 години
Т.е. смяташ шанса за еднакъв ? Честно кажи, по рождение ли си заухав или сектата те проми ?
37
1
 
6
 
! Отговори
до до Абе преди 2 години
И 10 пъти да се огледаш пак може да те сгазят - примери хиляди!