Температура до 40 градуса, кашлица със задух - новите белези на COVID-19

Четвъртата вълна е по-различна, поваля цели семейства
122
Температура до 40 градуса, кашлица със задух - новите белези на COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19 хора, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата COVID-вълна обаче заразява цели семейства, предупреждават от ВМА в социалната мрежа Facebook.

И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение във ВМА са възрастни хора, коментират специалистите от Катедрата ои инфекциозни болести на ВМА.

Наблюдават се и някои различния по отношение на симптоматиката в сравнение с предходните три вълни.

Един от основните симптоми е много висока температура – до 40 градуса, която персистира дълго време и не се влияе от антипиретици. Често срещана е и кашлица, свързана и със задух. Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше т.нар. британски щам на коронавируса.

Още по темата
По-рядко обаче се среща загубата на обоняние и вкус.

Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-7-ми ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

Имаме положителни случаи и на имунизирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност, казват още инфекционистите.

И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.

Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса. А ключовата роля се пада на личната отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Stiga gluposti а сега виж и каква е смъртността в Испания. въпреки големия брой болни смъртните случаи са малко. мегду другото в момента сме почти колкото Испания по смъртни случаи - не като процент, а като бройка в момента, въпреки че сме по малка държава с много по-малко болни, средно дневно са около 70 умрели в Испания ние вече сме на 57 - колко милиона са в Испания, колко са тук? Четвъртата вълна пак ще сме на първо място по смъртност в ЕС че и в света вероятно
57
7
 
7
 
! Отговори
мда преди 2 години
До АнонименМного се лъжеш... Всичко масово където видиш без маска и се бута, ако го питаш ще ти каже,че е ваксинирано. Как може да сте толкова безотговорни !!! То трябва малко акъл за тази работа, явно при тях липсва.
56
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мда Мда ама не, ония антиваксрите обикновено са и антимаскъри и хич не обичат да ги ограничават с дистанция и мерки, та като говорим за учене - нещо май си пропуснал. Мдаааа
55
0
 
14
 
! Отговори
Преболедувал преди 2 години
В тези новини никога не засягат преболедувалите и какво става с тях. По-леко, по-тежко или без разлика се кара при тях? Колко преболедували се разболяват повторно? До колко е нужно преболедувал да се ваксинира? Защо не се изкарат подобни данни. Почти половин милион официално са преболедували и смятам, че трябва да им се даде информация, а не просто бий си нещо, което ще ти помогне ама дали няма да ти навреди ще видим след като си го сложиш.
54
0
 
17
 
! Отговори
Stiga gluposti преди 2 години
И как точно хората ще се защитят като се ваксинират? Понеже един искаше линк, ето го: *** от днес .............Пета вълна на пандемията от коронавирус в момента залива Испания, пише El Pais ..........По-голямата част от починалите са били напълно ваксинирани-процентът е почти 100% за хората над 80 години и 97% за групата 70-79 години.Прочети още на: https://dnes.bg/koronavirus/2021/08/24/temperatura-do-40-gradusa-kashlica-sys-zaduh-novite-belezi-na-covid-19.501439
53
7
 
28
 
! Отговори
Мда преди 2 години
А кога ваксинираните ще се научат да спазват дистанция и да си мият ръцете ? Писна ми някой който да си е ударил една инжекция да ми дава наклон,че и аз трябва да го правя. В същото време той е главният разпространител на инфекцията !!!
52
14
 
9
 
! Отговори
30 годишен преди 2 години
До интересноВ момента съм в карантина, на домашно лечение с пневмония. Отслабнах със 7 килограма, а все още не съм се излекувал напълно. Не знам какво доказателство ти е нужно за да приемеш факта че този вирус съществува. Пази си имунната система в добро състояние защото е ужасно
51
3
 
4
 
! Отговори
Бияч преди 2 години
Бой, докато мърдат по ваксъри.
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз само температура 38,1 имах и това 1 ден. Нищо, ама нищо друго като симптом! Да ви имам и новия щам!
49
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм ваксиниран, майка ми и баща ми са лекари и са ваксинирани, повечето ми познати са ваксинирани, познавам само един двама антиваксъри. може би такава ми е средата такива са ми познатите. сега ще ходя в гърция за няколко дни имам си тескере и няма да ме спират никъде, та като се говори за страх, кой го е страх и от какво? мен дето съм ваксиниран и не съм ограничен или тези дето ги е страх повече от ваксината отколкото от заболяването?
48
1
 
26
 
! Отговори
интересно преди 2 години
Само до преди дни вирусът причиняваше леко боледуване с гърлобол и хрема /поне това запомних/, а от днес вече цитират кашлица и висока температура с дни, неподлежаща на лечение. Започвам да се чудя - за един и същ вирус, наречен Делта, ли говорят? Невероятни неистини се пишат с цел сплашване на хората, но когато са базирани на лъжи и измислици, ефектът е обратен.
47
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ужас, антиваксърите ще си сърбат попарата дето я дробиха цяла година!"---------------Това и миналата година го слушах и все още не съм сърбал никаква попара.
46
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас, антиваксърите ще си сърбат попарата дето я дробиха цяла година! И какво от това? Ваксинираните трябва да останат без ограничения. Неваксинираните трябва да са с ограничения, нали само заради тях ограниченията се налагат.
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират"................Мерси, след лекото преболедуване преди няколко месеца съм естествено имунизиран.
44
6
 
11
 
! Отговори
Иван преди 2 години
"Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса. А ключовата роля се пада на личната отговорност." - всички знаем как се спазват мерки в България. Маската под носа, масово хората си подават ръка. За дистанция никой никога не е и чувал. Планът върви с пълна сила и първите фалити скоро ще са реалност. Така че си правете сметката.
43
7
 
7
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Нема Covid, вярвайте им ! Време беше нещо да разчисти Земята, от хора с крайно високо мнение за собствената си интелигентност, вярващи единствено на собствената си преценка и не разбиращи разликата между човешки права и дисциплина. Наложения ни либерализъм във всяка една сфера доведе до там, всяка една глупост извърша от един или множество индивиди с общ профил, да се счита за нарушение на човешките им права. Така с купени и фалшиви дипломи техните "гурота" им промиват мозъците и после избори.
42
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обичайните глупости- вирусът е много страшен, няма нищо общо с предния вариант, бла бла, поваля наред, 1000 пъти по-заразен и така нататък. Това вече не действа.
41
6
 
21
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Няма да се ваксинираме ! Стига Ковид - пропаганда !
40
4
 
9
 
! Отговори
Спутник-V преди 2 години
"Спутник си е едно към едно с Астра зенека" - ами защо токава на отнемат лиценза на АстраЗенека както не лицензират Спутник-V и другите руски ваксини. А напротив - на запад полицията бие хората които не искат да се ваксинират с АстраЗенека, въпреки многобройните доказани странични ефекти и смъртни случаи?
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да вземем да си нием евтаназията значи, това ли е скритото послание?