Температура до 40 градуса, кашлица със задух - новите белези на COVID-19

Четвъртата вълна е по-различна, поваля цели семейства
122
Температура до 40 градуса, кашлица със задух - новите белези на COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19 хора, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата COVID-вълна обаче заразява цели семейства, предупреждават от ВМА в социалната мрежа Facebook.

И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение във ВМА са възрастни хора, коментират специалистите от Катедрата ои инфекциозни болести на ВМА.

Наблюдават се и някои различния по отношение на симптоматиката в сравнение с предходните три вълни.

Един от основните симптоми е много висока температура – до 40 градуса, която персистира дълго време и не се влияе от антипиретици. Често срещана е и кашлица, свързана и със задух. Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше т.нар. британски щам на коронавируса.

Още по темата
По-рядко обаче се среща загубата на обоняние и вкус.

Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-7-ми ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

Имаме положителни случаи и на имунизирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност, казват още инфекционистите.

И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.

Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса. А ключовата роля се пада на личната отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ей така спорът стана между ваксинирани и неваксинирани. Някак назад остана проблема дали наистина е толкова смъртоносен този вирус, от къде идва, дали здравеопазването ни е на европейско ниво, дали пък хората не умират заради грешно третиране или пък нелекуване? И ваксинираните и неваксинираните според своите убеждения просто искат да оцелеят.
77
5
 
28
 
! Отговори
ммм преди 2 години
Разбирам,че минаха времената, когато да си лекар беше хуманна професия, когато лекарите уважаваха човешкия живот и бяха много почитани. Господа лекари, спрете да плашите хората...Пазете си достойнството, поне. Вируси е имало и ще има.
76
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня ден бях дигнал 50 градуса дали е ковид
75
6
 
14
 
! Отговори
ммм преди 2 години
Разбирам,че минаха времената, когато да си лекар беше хуманна професия, когато лекарите уважаваха човешкия живот и бяха много почитани. Господа лекари спрете да плашите хората...Пазете си достойнството поне.
74
10
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Не само избори идват, но и нови вируси, ниханата... Явно "Световното правителство" е решило да намали присъствието на двуногите върху планетата. Впрочем това няма да се отрази лошо върху генерациите. Имунизираните ще продължат щафетата на неимунизираните, които ще се преселят в Селенията Господни, където НЯМА вируси, зъбобол, ДжиПитата са излишни и т.н. хубави неща. И колкото повече антиваксъри дават фира, толкова по-малко твари ще тежат на Земята.
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
84 - няма и да видиш. То затова се нарича виртуална пандемия.
72
1
 
7
 
! Отговори
бай Шиле преди 2 години
пуснете мустак или брада там виросо не вирей
71
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирайте се по-бързо, че иде половин афганистан и няма къде да го настанят
70
15
 
11
 
! Отговори
факт преди 2 години
2 години се врях между хората вирус не видях кашлящ не видях болен не видях
69
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
68 годишен, без заболявания, активен спортист (по час на ден), активен пушач (над две кутии) - седмица дразнене в гърлото, по един-два пристъпа на кашлица (средна) на ден. После още два дена храчки и си като нов. Много здраве на всички, особено ментално, защото когато умът ти е замъглен, от бицепсите файда няма!
68
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Графеновият оксид влияе върху коагулацията на кръвта и образува потенциално смъртоносните тромби в организма. Ако дозата на графеновия оксид се увеличи заради внасянето му чрез външни средства (вдишване от маски, назален спрей и ваксини), това води до колапс на имунната система и тъй наречената цитокинова буря. Ако той се натрупа в белите дробове, причинява двустранна пневмония заради разпръскването му из пулмоналните алвеоли.
67
3
 
7
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
До Славянин. Имам предложение - ковидално-истерична психоза.
66
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30 годишенНикой разумен човек не отрича вируса и,че не е за подценяване.Той и сезонният грип е сериозен и от него умират хора.Всичко опира до ваксините и до колко те са безвредни и вършат работа.И за това,че дори и ваксиниран може да заразяваш оклоните и поради този факт ваксинираните не би трябвало да са освободени от ограничения.
65
0
 
15
 
! Отговори
11 преди 2 години
Аве, то симптомите същите, ама различни.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В програма 63 La Quinta Columna (биостатик Рикардо Делгадо и д-р Хосе Луис Севиляно) споделиха някои от многото снимки на анализите, които екипът от изследователи, с когото работят, е получил, след като е подложил веществото от ваксина на различни техники за определяне на неговите компоненти. Резултатите са умопомрачителни. Техните теории за присъствието на графенов оксид във флаконите се потвърди. Проблемът е, че това не е ваксина, това е доза графен която се вкарва в човек."
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С две думи поредния грип. Както върви вече всички други вируси ще ги наричаме ковид, еди кой си щам.
62
2
 
29
 
! Отговори
Немезида преди 2 години
Продължвате да плашите населението, нали? Е, ще дойде денят на справедливото възмездие.
61
0
 
16
 
! Отговори
интересно преди 2 години
до 64 - някъде в поста ми да е посочено, че няма вирус? Вируси има много и досега много хора са получавали усложнения /пневмония/ вследствие на заболяване от грип. Вие не сте първият и единственият. Интересното е друго и то ми направи впечатление - че от 1 месец и само до преди ден се посочваха други симптоми на Делта щама, а от днес включиха висока температура и кашлица. Тоест, сега би следвало вече да се говори за друг щам ли? Четете по-внимателно.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Графенов оксид?
59
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повторно заразен, без ваксина. Първото заразяване протече почти незабелижимо - ден-два лека температура. Второто заразяване - леко дразнене в носоглътката, лека кашлица и доста продължително отхрачване после (седмица). Кара се "на крак". Основната опасност е, че може изобщо да не разбереш, че си "болен" и да заразиш други хора с компрометирана имунна система било то от хроночно заболяване, било от някоя ваксина. На третото заразяване очаквам сополив нос. Дано в концлагера ни отпуснат кърпички!