Температура до 40 градуса, кашлица със задух - новите белези на COVID-19

Четвъртата вълна е по-различна, поваля цели семейства
122
Температура до 40 градуса, кашлица със задух - новите белези на COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19 хора, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата COVID-вълна обаче заразява цели семейства, предупреждават от ВМА в социалната мрежа Facebook.

И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение във ВМА са възрастни хора, коментират специалистите от Катедрата ои инфекциозни болести на ВМА.

Наблюдават се и някои различния по отношение на симптоматиката в сравнение с предходните три вълни.

Един от основните симптоми е много висока температура – до 40 градуса, която персистира дълго време и не се влияе от антипиретици. Често срещана е и кашлица, свързана и със задух. Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше т.нар. британски щам на коронавируса.

Още по темата
По-рядко обаче се среща загубата на обоняние и вкус.

Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-7-ми ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

Имаме положителни случаи и на имунизирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност, казват още инфекционистите.

И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.

Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса. А ключовата роля се пада на личната отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
8
 
! Отговори
Оооох преди 2 години
Закво да гладувам ве? Аз спортувам и нямам излишни мазнини. Е, тук там има какво да се желае, ама на глад не се подлагам. Това е за талибани, дето вярват,че могат да са на диети цял живот
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ракията е 42 и се пийва, 40 няма страшно, вакса не слагам, пак ще оцелея без да ме спасяват ваксини
16
9
 
3
 
! Отговори
Оооох преди 2 години
Ей, талибани, ще *** от простотията си, безмозъчни ***. Не ми е за вас, ама ще поевтинеят имотите, а съм накупил бая
15
1
 
6
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До до 8 13 Е, нали ви срещаме - дежурни по цял ден във форума. Кога го полагате този квалифициран труд :) че и 20 пъти :) посмали, ... тро.лко
14
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ее, ама с половин уста започват да си признават, че и ваксаните се разболяват, ама още не смеят да си кажат, че се напълниха болниците точно с ваксани!
13
0
 
18
 
! Отговори
НЕваксинирана преди 2 години
Който има проблем с температурата и прегряването, да си смени термостата.
12
10
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 2 години
Поне 20 пъти колкото тебе, дори може би повече. Квалифицираният труд е така, а бедният бачкатор си мисли, че интелигентните хора са ***, защото няма къде да ги срещне в ежедневието си.
11
1
 
9
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Анонимен 6 Винаги сега е моментът :) пропагандно правило
10
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера говорих с мой познат. 6 дена бил с температура 38.... отивал към пневмония. Доста тежко става и с Делта. Не е толкова лек, колкото смятаха
9
5
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Ваксината на Джонсън и Джонсън е еднодозова. Веднага получаваш сертификат за завършен ваксинационен курс.
8
2
 
9
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До до 2 4 Тро.лско определение за човек - с до 2000 лв заплата. Колко получавате тро.ло.ве.те, ако не е тайна :)
7
23
 
5
 
! Отговори
Пуржо преди 2 години
Ганьовеца няма да се ваксинира. И по-добре. Света има нужда да вдигне средното IQ
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират - И как ще е сега момента да се защитят ,след като ти трябват 2 дози (поне 2 месеца ) за да си "защитен" ?
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаех,че си имал мкого пъти двустранна пневмония. Ти си някакво чудо
4
12
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
Ама не си се замислял, че тия симптоми, които си имал, са причинени от бакерия или вирус, срещу които има или антибиотици, или 20 вида противовирусни препарати, действащи директно върху бактерията/вируса май, а? Айде нЕма нужда да обясняваме на човек с до 2000лв. заплата какво и що. Достатъчно те е наказал животът.
3
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса е ня всякъде . Лятото беше забава .. идва време за смртката. Хората трябва масово сами да започнат изолация и да се пазят. Кгсто застудее, ще стане мазало в болниците.
2
5
 
30
 
! Отговори
Размисли и Старсти преди 2 години
Такива симптоми съм имал много пъти, но не знаех, че е COVID-19 или тогава не е бил модерен?!
1
3
 
24
 
! Отговори
К преди 2 години
Или на обикновена настинка...