Температура до 40 градуса, кашлица със задух - новите белези на COVID-19

Четвъртата вълна е по-различна, поваля цели семейства
122
Температура до 40 градуса, кашлица със задух - новите белези на COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19 хора, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата COVID-вълна обаче заразява цели семейства, предупреждават от ВМА в социалната мрежа Facebook.

И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение във ВМА са възрастни хора, коментират специалистите от Катедрата ои инфекциозни болести на ВМА.

Наблюдават се и някои различния по отношение на симптоматиката в сравнение с предходните три вълни.

Един от основните симптоми е много висока температура – до 40 градуса, която персистира дълго време и не се влияе от антипиретици. Често срещана е и кашлица, свързана и със задух. Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше т.нар. британски щам на коронавируса.

Още по темата
По-рядко обаче се среща загубата на обоняние и вкус.

Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-7-ми ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

Имаме положителни случаи и на имунизирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност, казват още инфекционистите.

И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.

Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса. А ключовата роля се пада на личната отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
10
 
! Отговори
Sputnik-V преди 2 години
"Спутник си е едно към едно с Астра зенека. Абсолютно идентични са. " - AstraZeneca е забранена в много страни защото се оказа неефективна и с много стрнични ефекти и смъртни случаи, Спутник-V се прилага по целия свят вече на десетки милиони и е доказала своята надежднос и ефективност. Няма нищо общо с АстраЗенека.
37
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Един човек ,който има всички ваксини утвърдили се през годините,"... Те някои от тези ваксини са с повече странични ефекти от новите. Пак са относителна рядкост и ползата е по-голяма, но все пак са правени грешки всякакви. А новите вече са се превърнали в най-тестваните ваксини в цялата имунизационна практика. Каруцата също се е утвърдила с годините като превозно средство, но не караш каруца, надявам се.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спутник си е едно към едно с Астра зенека. Абсолютно идентични са. По-малко ефективни са от пфайзер, но разбира се е в пъти по-добре с тях отколкото без никаква ваксина.
35
5
 
25
 
! Отговори
Спутник-V преди 2 години
"щото дори руснаците не искат да се ваксинират с този буламач. " - Те хората не искат да се ваксинират и със западните смъртоносни ваксини, и дори протестират и на запад полицията ги бие.
34
2
 
18
 
! Отговори
1 преди 2 години
На мен цяло лято ми е задушно.Ковид ли имам?
33
13
 
12
 
! Отговори
Спутник-V преди 2 години
Руската ваксина била буламач? До сега няма нито един страничен ефект от нея да не говорим за смъртни случаи, а то западните ваксини хората измират като мухи.
32
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един човек ,който има всички ваксини утвърдили се през годините, но не иска да си сложи експериментална ваксина, антиваксър ли е?
31
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако дойдат крайно левите марксисти от Дай България ще има задължителна ваксинация и маски на открито до дупка
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кампанията ще всява не само страх а и лъжи, важно да се намерят овце, за тва всеки ден има по едно нова 20 като изненада
29
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните са в болниците, но никой няма да ви каже истината, защото са дадени едни пари и са обещани едни неща.
28
0
 
4
 
! Отговори
Една българка преди 2 години
До 4( до 2), ами моята заплата е над двойно на това, което си споменал, но хич не ми пука и не смятам, че това е фактор в случая! Самият ти критерий е толкова плосък, повърхностен и смешен, че изобщо няма какво да обясняваш, звучиш като дълбоко комплексирано човече, направо е жалко. Have a nice life!
27
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Вече просто се ... Не *** не сте интересни аюи сте супер досадни с поредната си простотия. Няма по *** държава с по скапани медии.
26
3
 
7
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Анонимен 29 Всички са им подвластни. И ИТН, ако бяха съставили правителство, щяха да се огънат. Натискът е много голям.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 6 - Получаваш сертификат веднага ,но сертификата не те пази . -->Защитата,която осигурява еднократното ваксиниране с препарата на Johnson, е сходна с тази от AstraZeneca. Четири седмици след поставянето на инжекцията била установена 66% защита срещу коронавируса...През май обаче британското правителство публикува проучване, в което се посочва, че единична доза от ваксината е била само 33% ефективна срещу симптоматично заболяване, причинено от вариантът Делта.. Така че пак поне месец.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 26 *** определено е симптом
23
1
 
18
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Анонимен 15 Това е лабораторен продукт от ново поколение ;) Гледах едно интервю с лекар, съдов специалист, който каза, че ковидът създава съдов проблем - запушва фините кръвоносни съдове в белите дробове и така кислородът не стига до клетките, макар че е вдишан. Освен това каза, че е с 40-годишен опит и за първи път вижда вирус да причинява подобно нещо. Като се добави неподходящото лечение и убийството е налице.
22
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оказа се, че и служебния кабинет е подвластен на сатанистите! Засега само от ИТН са на страната за правото на свободния избор. Мислете добре на следващите избори за кого ще гласувате!
21
2
 
20
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
Станете и те ще паднат!
20
4
 
28
 
! Отговори
... преди 2 години
Само преди ден една пълничка говорителка на БАН, каза че вече задухът, кашлицата и температурата не са водещи и е притеснително това, че много хора са без симптоми и не се разболяват.Вчера симтомите на делта бяха гърлобол и хрема, днес вече са 40 градуаа температура и задух.А разберете се вече.Утре ако пръдна пак ли е симптом?
19
3
 
15
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
"Четвъртата вълна е по-различна, поваля цели семейства " Нормално, Токсините от кемтрейлса са за всички, от сърце.