Ефективността на "Пфайзер" и "Модерна" само 66% при "Делта"

Причина може да е и отслабването с времето на защитата от ваксините
25 авг 2021 09:48, Елка Василева
123
Ефективността на "Пфайзер" и "Модерна" само 66% при "Делта"
Снимка: архив, БГНЕС

Ефективността на ваксините срещу COVID-19 на американските компании „Пфайзер“ и „Модерна“ е намаляла от 91 на 66 процента, откакто вариантът Делта на новия коронавирус, който причинява това инфекциозно заболяване, е станал доминиращ в Съединените щати. Това става ясно от данни, публикувани от федерална здравна агенция, предаде Франс прес.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че според голямо изследване, обхванало хиляди служители на болници и други медицински заведения в шест щата, двете ваксини са имали 91 процента ефективност от декември до април. Когато вариантът Делта обаче станал доминиращ (тоест делът му от случаите надхвърлил 50 процента), ефективността спаднала до 66 процента.

Още по темата

Авторите на изследването правят уговорката, че причината за това може да е не само разпространението на варианта Делта, но и отслабването с времето на защитата от ваксините.

Те не дават отделни данни за ефективността на препаратите на Пфайзер и Модерна.

Няколко други изследвания също отчетоха по-ниска ефективност на ваксините срещу варианта Делта, макар да дадоха различни числа, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

От Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ подчертаха, че ваксините все така осигуряват висока степен на защита срещу тежко протичане на инфекцията и необходимост от хоспитализация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Бай Тошо преди 2 години
Прости си бехте преди да се ваксинирате сега станахте още по прости след ваксинирането майка ви глупава!
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По тикви или по кратуни?
92
1
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Ракиджия ....Във виното е истината, а в ракията е силата..... И наздраве!!!
91
1
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Накрая ще признаят, че е 50/50 :)))))))))))))))) Начи или ще те хване или не :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
90
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас - тая снимка като я видях ми напомни за д-р Менгеле. Момичето с кърпа на устата, а мъчителят го боде с някакви отрови.
89
0
 
7
 
! Отговори
k преди 2 години
Че палим ваксини наесен
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин - Ами хайде де, ама не казват колко ваксинирани са в болница, а и не казват колко от тях са починали, за да може такива като теб да се боцкат. Факт е, че в държавите с най-много ваксинирани в момента има най-много проблеми. (https://worldometers.info/coronavirus/) - гледай, чети, сравнявай, мисли... Последното ако можеш естествено... Ако това не ти говори нищо, да си биеш и 30-тата доза тогава, когато му дойде времето... Хайде жив и здрав...
87
2
 
1
 
! Отговори
Мда преди 2 години
До МдаСтава дума за 24.08, естествено...
86
3
 
9
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Пред фактите и Боговете мълчат. Израел подкараха и третата игла, новозаразени данни от 24.09 - официално 12133 случая. Рекордни нива от началото на "пандемията"...Предполагам всички знаете, че това е страната с най-висок процент напълно ваксинирани и то, първа в света.. Т. е. няма какво да си обясняваме в този аспект - всичко е по новите "библейски" правила, с които ни облъчват централно..Та такива ми ти работи за ефективности и "качества" на ваксините..
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което се пропуска в статията е, че същото изследване тества и ДжДж и при нея спада е много по-малък. Остава нещо като 80% или 77%. Т.е. векторните ваксини се справят много по-добре с мутациите.
84
10
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Хайде да водим в числа и цифри колко починали има от корона с ваксини и колко без. Никой не твърди дори производителите, че ваксините те пазят на 100% от вируса, но при заразяване се кара по-леко. Аз достатъчно хора знам колко тежко го минаха, включително родители и съседи. Как те прибират след 65 дни с довършителни кислородна терапия и апарат с кислород в къщи. Двама познати дори не можаха да го преборят и то млади хора. Като ви слушам болните ви мозъци какви конспирации раждат ви съжалявам..
83
0
 
3
 
! Отговори
от 92 преди 2 години
Не "цифри", а числа... Добавям го, защото всеки момент очаквам някой *** да заяви, че понеже не съм правел разлика между цифри и числа съм бил глу_пав, де_бил, неинформиран и т.н. ... Просто не си правете труда да го пишете.
82
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има си графики, показващи колко заразени и колко починали има във всяка държава според официалната статистика. Видно е, че откак стартира ваксинацията през 12.2020 - 01.2021 в държавите с повече ваксинирани тези цифри се увеличават по-сериозно, (https://worldometers.info/coronavirus/) което е лишено от всякаква логика. Всъщност не от всякаква. Логиката, че с ваксата става още по-зле просто е подкрепена от числата, така че ваксърите да се боцнете, щом още не зацепвате какво реално се случва...
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неефективност на ваксина значи,че при влагането й в организма настъпват промени нездравословни за здрав човек проверен преди на прегледи по отделения за основни болести с лабораторни анализи съответно на изискванията по норми за здраве и допълнителни,ако има някакви средни серозни отклонения от нормите както анализи за имунната система за наличието пряко на общо количество антитела и косвено за способноста да се образуват,съществуват други необходими от взаимовръзки м/у тях съединения по закони
80
6
 
19
 
! Отговори
Безумие преди 2 години
В Испания и Израел е мор за ваксинирани хора.Недоумявам как при всички тези данни вдигат ограничения за ваксинираните хора. Ваксините им дават лъжливо спокойствие което заплащат с живота си.
79
1
 
9
 
! Отговори
Ракиджия преди 2 години
Пийте ракии! В ракията е истината.
78
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дават и пълна гаранция за стерилност.Инжектирайте се.Боцкайте се .
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ФактЗа да умреш, що? Някой длъжен ли ти е да ти прави витамини.
76
2
 
2
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Една малка промяна може да доведе до сериозно подобрение на положението. В началния етап на заболяването, вместо антибиотици трябва да се пие сребърна вода.
75
2
 
10
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Кои са лекарствата и витамините срещу ковид що ги криете а ви пикам на тъпите безмислени ваксини С кво лекувате в правителственаболница а???????