Проф. Христова: Пикът на заболелите вече е при 30-годишните

Вървим в подножието на върха, ваксината е най-добрата защита, посочи тя
29 авг 2021 09:40, Красимир Ангелов
179
Проф. Христова: Пикът на заболелите вече е при 30-годишните
Снимка: БГНЕС

Пикът на заболелите вече е при около 30-годишните. Обяснявам си го с това, че те не се ваксинираха и не преболедуваха при предишните вълни. При тях имунната система е в по-бойно състояние, но има и тежки случаи. Това обяви директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в ефира на Нова телевизия.

"Младите не бива да подхождат лековерно", призова специалистът.

Директорът на НЦЗПБ коментира разпространението на заразата в страната. „Вървим в подножието на върха. Случаите бързо се покачваха, сега малко по-бавно. Надяваме се, все пак, да стигнем върха и да започнем да слизаме от него”, заяви още тя.

Още по темата
Проф. Христова допълни, че в момента България се намира в по-оптимистичния вариант за коронавируса. "Това в числа означава, че при оптимистичния вариант трябваше да имаме към 1 500 случая, а по песимистичния - към 3 000. А ние имаме 1 700", каза директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова призна, че на този етап е трудно да се отговори на въпроса кога ще стигнем пика. „Трудно може да се предвиди как оттук насетне ще се развие епидемията. Дали ще продължим да се катерим по този пик и кога ще тръгнем да слизаме. При всички случаи през септември ще има активна динамика”, допълни тя.

Експертът коментира и темата за нуждата от евентуална трета доза на ваксините.

"Въпросът е дали има нужда от трета доза за нормален и зрял организъм, който е с достатъчна имунна защита. Доказа се, че има клетки на имунната памет, които ще пазят спомена по-дълго време и ще индуцират по-бърз имунен отговор при една евентуална зараза”, посочи тя и подчерта, че имунизираните срещу COVID-19 са защитени. „Очакваме да видим в бъдеще как ще се развият нещата. Но в момента хората с достатъчно напрегнат имунитет, те категорично са защитени", уточни проф. Христова.

Като най-ефикасната защита срещу коронавируса професорът определи именно ваксинацията. „Безвредни, изпробвани върху много хора. В последните дни забелязвам засилване на интереса към имунизацията. Това показва, че здравият разум надделява”, изказа мнение проф. Христова.

По отношение на циркулацията на различните варианти на COVID-19 в България, тя каза, че Делта преобладава на 96-98%. Секвенирани проби за Ламбда варианта у нас няма, категорично заяви проф. Христова.

"Ламбда вариантът се шири в Южна Америка, а у нас е предимно са делта и алфа варианта. Ламбда не е от четирите основни, будещи безпокойство варианти, които се следят от Световната здравна организация, но може в бъдеще да бъде заплаха", отбеляза проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
0
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 79 На мен ми е мъчно за близките им. Те ако не искат да се пазят, си е тяхна работа.
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като са толкова загрижени за здравето на хората, защо не предоставят достъп до рустите ваксини и Спутник-5? Всички експерти от целия свят потвърдиха ефективността и надеждността им. Внесете ограничени количества, да се види, колкото хора се ваксинират 100, 1000, 10хил - толкова, който иска, нали става дума за спасяване на човешки животи, или? Вместо това се дадоха милиарди за неефективни и смъртоносни ваксини които сега ще се изхвърлят, един беше казал "къпем се в море от ваксини", и хората насилсвено се принуждават да се ваксинират с тях.
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Станислав Трифонов има пари да те купи цялата, и никога не е твърдял, че вирус няма.
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо сега вие Радевците не внесохте тази ваксина, кое ви пречи след като сте на власт?
62
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Израел с масова ваксинация в момента има най-много заразени на ден от началото на пандемията !!! Очаквам до дни да стигнат връх и при починалите там.Ваксините са бошлаф работа.........
61
0
 
6
 
! Отговори
Туземци преди 2 години
Мустафа няма ли да ви пусне видео "Би а супер хироу, ваксинирай се"?
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Станислав Трифонов в интервюто си каза, че е ваксиниран. В същото време две години от телевизийката си твърдеше, че вирус няма.
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вижте му кривата мутря на тоя плазмодий. нема нужда да го коментираме. вижте и мутрите на всички в т.нар. управление. лоши, болни, подли, лакоми, алчни, неблаги хора.
58
6
 
3
 
! Отговори
Бay преди 2 години
пишете за ваксинирания Радев да се посмеем...
57
1
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Айде бе, на 30 години съм и не съм боледувал от covid-19 досега.
56
0
 
16
 
! Отговори
Асен Фиркалото преди 2 години
Аз отивам да се ваксинирам, със 100 грама гроздова. Довечера ще ударя и втора доза. А бе кат всеки ден. Нали всички ревете да се ваксинираме всекидневно? Ето, аз всекидневно си бухам по 2-3 дози от домашната ми ваксина. Ай че да не пропусна часа за ваксинация. Живи и здрави бъдете и се ваксинирайте, ама като мен се ваксинирайте.
55
0
 
23
 
! Отговори
хммм преди 2 години
Чакаме да видим вече кога пика ще се измести към новородените защото родителите им не са ги ваксинирали още след раждането веднага.
54
2
 
9
 
! Отговори
Др Алк преди 2 години
Един коняк с кафето и чакам да стане обяд да почна салата и ракия.
53
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор до професора в тая държава, като Гломб дето ни съветваше щом ядем по три пъти на ден да се ваксинираме за трети път. А неврологичните болести, миокардита и перикардита, заболявания на бъбреците, еритрема като странични и то близки причинени от същите ваксини и признати с половин уста от производителите? Защо млади хора да рискуват тромбоза или сърдечно увреждане, ако могат да го изкарат леко?
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз всяка сутрин имам един пик в гащите, ама се чудя, добре ли е или е зле..
51
1
 
5
 
! Отговори
А бе преди 2 години
До АнонименРуската ваксина,не е кой знае какво,но е за предпочитане пред пфайзерската гадост!
50
12
 
15
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Става все по-очевидно,че най-доброто решение е било да няма мерки и вирусът да зарази максимален брой хора още в самото начало,докато беше сравнително безопасен!Вече всички признават,че естествения имунитет е много по-добър от всякаква ваксина.Проблемът в БГ е,че заради ужасната здравна система,щяха да умрат хора,които не са били за умиране.
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беларус, Унгария и Русия ваксинираха ли се със руската ваксина, всички вие, които не внесохте руска ваксина тези пикове и смърт са на вашата съвест.
48
0
 
11
 
! Отговори
Шопа преди 2 години
Не ви сакам ни меда ни жилото.
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А от миналата година нищо не се говори за противогрипните ваксини. Вече няма ли грип тип А,В,С, Н1N1, свински, птичи и др.? Питам, защото сигурно вече грип не съществува, а всичко вече е Ковид.