Кой се заразява с Делта по-лесно - преболедувалите или ваксинираните с Pfizer?

Вижте какво показва проучване в Израел
27 авг 2021 21:45, Александър Попов
322
Кой се заразява с Делта по-лесно - преболедувалите или ваксинираните с Pfizer?
Снимка: БГНЕС

Ранните данни от Израел показват, че хората, които са се възстановили от COVID, са със значително по-нисък риск от заразяване с варианта Делта от тези, напълно ваксинирани с ваксината Pfizer-BioNTech, съобщава Блумбърг.

Новите констатации биха могли да повлияят на политиките в областта на общественото здраве по целия свят с помощта на най-голямото проучване в реалния свят, сравняващо естествения имунитет, получен от по-ранна инфекция, и защитата, осигурена от една от най-ефективните ваксини. Те показват, че реинфекциите са много по-рядко срещани сред тези, които са преболедували COVID.

Данните са публикувани като предпечатна статия за medRxiv. Резултатите контрастират с по-ранни проучвания, предполагащи, че имунизацията предлага по-добра защита от прекарана инфекция, въпреки че тези проучвания не оценяват варианта Делта, съобщава Блумбърг.

Резултатите обаче са твърди. Хората, получили и двете дози Pfizer-BioNTech, са почти шест пъти по-склонни да получат Делта и седем пъти по-вероятно да имат симптоматично заболяване от тези, които преди това са се възстановили от болестта.

Още по темата
„Този ​​анализ показа, че естественият имунитет осигурява по-дълготрайна и по-силна защита срещу инфекция, симптоматично заболяване и хоспитализация поради Делта варианта“, казват изследователите.

Проучването ще повдигне сериозни въпроси относно решението на Американската администрация по храните и лекарствата да предостави на Pfizer пълно одобрение тази седмица.

Това идва след доклад на списание Science от миналата седмица, който показва, че инфекциите са далеч по-чести, отколкото се предполагаше, при 60% от хоспитализираните пациенти с COVID в Израел, които са напълно ваксинирани и въпреки факта, че 78% от тези над 12 години в страната са напълно ваксинирани.

Сега ефектите от отслабването на имунитета може да започнат да се проявяват при израелците, ваксинирани в началото на зимата. Хората, ваксинирани през януари, са с 2,26 пъти по-голям риск от инфекция от тези, ваксинирани през април./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още по темата: имунитеткоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
0
 
0
 
! Отговори
Кон С Пиратор преди 2 години
А се смеехте като разправяхме, че няма достатъчно заразени, за да се говори за пандемия и че не искаме да се ваксинираме с непроверени препарати с недоказана ефективност. Турете си още няколко дози, че нови щамове се ни пръкнат. Пък естественият подбор ще ни отсее.Без маска и ваксина оцелявам вече 4-та вълна и нам си кой щам. Не се крия от хората, не живея в постоянен страх и не броя трупове. Да около мен го изкараха. Повечето вкъщи. Няколко починаха. Но повечето, дори не се заразихме.
271
0
 
3
 
! Отговори
Кака Пена преди 2 години
До Анонимен "...Рисковете от ваксините са добре изследвани...Изобщо НЕ СА ДОБРЕ ИЗСЛЕДВАНИ!!! Производителят не носи отговорност при странични неблагоприятни реакции, нашата страна- вносител СЪЩО не носи отговорност, докторът, който поставя ваксината, СЪЩО не носи отговорност. А аз, която изобщо НЕ СЪМ медицинско лице, подписвам информирано СЪГЛАСИЕ, че знам какво могат да са последствията.....Как ви се струва????
270
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Някой си от някъдеАми има и такива хора. Аз лично съм преболедувал и съм ваксиниран. Може да се наложи и разработване на нова ваксина за делта варианта. Не мога да разбера първичното мислене на повечето *** тук. Рисковете от ваксините са добре изследвани и е ясно, че са много пъти по-малки от рисковете от вируса. Дори само да подобрява шансовете ти срещу Делта вариантът, ваксината пак си струва. И като разработят специфична ваксина срещу делта пак ли ще мрънкат, че било бързо?
269
3
 
11
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
До 292- Виждам че на група хора тук им е заповядано да повтарят това безумие://Тия дето не искат ваксини, да не бяха ги ваксинирали като деца и да ги сблъскат с полиомиелит// Не ги интересува когато възпитано им се обясни че има ваксини и /ваксини/, лекарства и /лекарства/ , лекари и /лекари/, учени и /учени/. Това което си написал е все едно да кажеш: След като не искаш азбестова изолация на къщата си- отивай да живееш в пещерите.
268
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия дето не искат ваксини, да не бяха ги ваксинирали като деца и да ги сблъскат с полиомиелит, щеше да е доста забавно.
267
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Някой си от някъде: Не е вярно. Първо обявиха, че ако се ваксинираш, няма да се заразиш, няма и да пренасяш зараза. После нямаше да се заразиш, но можеше да пренасяш зараза. Още по-късно можеше и да се заразиш, и да пренасяш зараза, но ако се заразиш, ще го караш по-леко. Сега вече ако си ваксиниран, заразяваш, заразяваш се, може и тежко да го караш, но поне няма да умреш. Чакам следващата обява
266
16
 
7
 
! Отговори
Някой си от някъде преди 2 години
До АнонименНикога не са казвали ,че с ваксината няма да се заразиш !!!
265
2
 
4
 
! Отговори
Някой си от някъде преди 2 години
Какъв ли е процентът при тези,които са преболедували и са се ваксинирали ?
264
7
 
3
 
! Отговори
до 283 преди 2 години
Да не включват тези дето не са ваксинирани и преболедували, защото те се заразяват приблизително на 100% при сблъсък с вируса
263
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добрата ваксина е на Джонсън. Дават и 67% защита от заразяване, но 100% от хоспитализиране. Ама папагалите се кефят на Файзър.
262
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А измислителите на този убиец дали се заразяват?!
261
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самият въпрос кой се заразява по-лесно и отговорите са преболедуваите или ваксинираните е доста впечатляващо, защото не включват тези които не са се ваксинирали....
260
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До LosHo Ти наистина ли вярваш,че в цял свят е 2%,а само в България е 5%...Във всяка ежедневна справка на РЗИ за броя заболели и почина накрая пише-Към общата бройка на починалите се добавят и тези починали по други причини,но с положителен тест за Ковид.Как очакваш нещо друго при такава схема.
259
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изследване на публик хелт енглад показва *** 63%от починалите от този щам са били ваксинирани това е правителствен сайт
258
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои фактори увеличават риска от смърт сред хората с VITT. Сред пациентите с много нисък брой на тромбоцитите и вътречерепен кръвоизлив, причинен от тромбоза на венозния синус на мозъка, изследователите установяват 73% смъртност.Пациентите се разболяват между пет и 30 дни след първата им ваксинация с ваксината COVID-19 Oxford-AstraZeneca. Около 85% са на възраст под 60 години.Изследвани са 220 пациенти с индуцирана от ваксината тромбоцитопения и тромбоза.
257
17
 
9
 
! Отговори
Колов. преди 2 години
Най добре е да го изкараш и след няколко месеца ваксина...поне за сегашният вариант де.Почти всяка седмица се научава нещо ново за това биологическо оръжие.
256
32
 
14
 
! Отговори
Сократ преди 2 години
С една дума - по-добре да се заразиш сега, за да не се заразиш после - пък и ще натрупаш имунитет - ако оцелееш. Друг е въпроса, че 95% от заболелите в България са НЕВАКСИНИРАН, а ваксинираните не боледуват тежко и не умират.
255
2
 
9
 
! Отговори
дофтор преди 2 години
До Антиваксти не виждаш ли че той е ходеща мумия от наркотици очаквам в близките 2 години да си замине както и тюююфлека от съдечни проблеми с наднорменото тегло и злобата отвътре дето го тресе
254
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
моя колежка стоматол.сестра бе болна от Ковид м.февруари.сега е с Делта.на 22г.и го кара много тежко.неваксинирана.
253
3
 
1
 
! Отговори
хм преди 2 години
До LosHo 266 Е, как пък точно на тази статия, написахте обичайната опорка, ***.е :) Че и Бог съветвате :) Той си знае работата, даже без учЕните, камо ли тро.ло.ве да слуша.