Проф. Христова: Пикът на заболелите вече е при 30-годишните

Вървим в подножието на върха, ваксината е най-добрата защита, посочи тя
29 авг 2021 09:40, Красимир Ангелов
179
Проф. Христова: Пикът на заболелите вече е при 30-годишните
Снимка: БГНЕС

Пикът на заболелите вече е при около 30-годишните. Обяснявам си го с това, че те не се ваксинираха и не преболедуваха при предишните вълни. При тях имунната система е в по-бойно състояние, но има и тежки случаи. Това обяви директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в ефира на Нова телевизия.

"Младите не бива да подхождат лековерно", призова специалистът.

Директорът на НЦЗПБ коментира разпространението на заразата в страната. „Вървим в подножието на върха. Случаите бързо се покачваха, сега малко по-бавно. Надяваме се, все пак, да стигнем върха и да започнем да слизаме от него”, заяви още тя.

Още по темата
Проф. Христова допълни, че в момента България се намира в по-оптимистичния вариант за коронавируса. "Това в числа означава, че при оптимистичния вариант трябваше да имаме към 1 500 случая, а по песимистичния - към 3 000. А ние имаме 1 700", каза директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова призна, че на този етап е трудно да се отговори на въпроса кога ще стигнем пика. „Трудно може да се предвиди как оттук насетне ще се развие епидемията. Дали ще продължим да се катерим по този пик и кога ще тръгнем да слизаме. При всички случаи през септември ще има активна динамика”, допълни тя.

Експертът коментира и темата за нуждата от евентуална трета доза на ваксините.

"Въпросът е дали има нужда от трета доза за нормален и зрял организъм, който е с достатъчна имунна защита. Доказа се, че има клетки на имунната памет, които ще пазят спомена по-дълго време и ще индуцират по-бърз имунен отговор при една евентуална зараза”, посочи тя и подчерта, че имунизираните срещу COVID-19 са защитени. „Очакваме да видим в бъдеще как ще се развият нещата. Но в момента хората с достатъчно напрегнат имунитет, те категорично са защитени", уточни проф. Христова.

Като най-ефикасната защита срещу коронавируса професорът определи именно ваксинацията. „Безвредни, изпробвани върху много хора. В последните дни забелязвам засилване на интереса към имунизацията. Това показва, че здравият разум надделява”, изказа мнение проф. Христова.

По отношение на циркулацията на различните варианти на COVID-19 в България, тя каза, че Делта преобладава на 96-98%. Секвенирани проби за Ламбда варианта у нас няма, категорично заяви проф. Христова.

"Ламбда вариантът се шири в Южна Америка, а у нас е предимно са делта и алфа варианта. Ламбда не е от четирите основни, будещи безпокойство варианти, които се следят от Световната здравна организация, но може в бъдеще да бъде заплаха", отбеляза проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чиста загуба на време и нерви е да обяснява на оФце... за вируси и ваксини.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошите си тръгнаха от Кабул. Вироса ги разкара. Един дъртак с деменция ги управлява - пак вироса. Всичко е насочено срещу УСА. Китай или Русия, или и двете?
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв пик...докторе ,по малко лъжете че ще ви порастат мустаци
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Фершер", два пъти ме "барва", и двата пъти се оправям за 24 часа с Пандекс. ;)
42
4
 
9
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Някои искат 3 доза, март 4. Това си е чисто зарибяване. Въпросът е, след коя доза имунната система ще е рухнала, а ваксините ще станат платени.
41
13
 
22
 
! Отговори
Слави преди 2 години
4 дена не влизах в медиите и забравих че има вирус
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко зависи от това дали пиеш вино и ракия редовно. Тогава вирус не те лови. 40 гдишен опит.
39
9
 
13
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
До 142 +++Щом има доста, дето са го изкарали на крак без лекар, значи не е толко страшен
38
0
 
1
 
! Отговори
Фершел преди 2 години
Ако си жив да видиш --До24
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов като прави сметките дали взима нампредвид че 2млн по млади хора са в чужбина.А тука старите са смачкани от живота болни от всевъзможни болести.
36
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера разбрах, че мой приятел, на 39 г., ваксиниран, го е повторило. Преди 6 месеца имаше Ковид, сега пак. На кого ги разправят тия врели некипели? Други мои познати, семейство, неваксинирани, на 36 г. - тя с хрема и лек гърлобол, той - нищо, детенцето - с лека хрема.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабо Маро, никой не го интересува вироса. Оди се пери.
34
0
 
7
 
! Отговори
Обаче, преди 2 години
пикът на раболепието и подлизурковщината е при теб, при витанов и още един-двама. Ако си е ваш личен проблим, на мен ми е все едно, но с вашите заявления вии се опитвате да *бавате цялото население, а това вече е съвсем друго. Надявам се да можем да ви го припомним един ден.
33
10
 
3
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 2 години
До тук с "корона вируса не атакува младите". Сега да ви видим.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много възрастни в диапазона 60-90 г го изкараха или за съжаление умряха...затова тази вълна изглежда малко по-лека от трите вълни през зимата и пролетта
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога ще има ваксина за ХИВ/СПИН? В световен мащаб до сега са починали около 40 млн. души и продължават да умират, но ваксина досега няма. Вируса на ХИВ е от далечната 1986 год.и защо няма ваксина до сега???? А за Ковид създадоха ваксини за около година и колко са ефикасни не се знае.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пика пика ама спатия беше накрая
29
0
 
6
 
! Отговори
Браво преди 2 години
За пикът разбрахме отдавна, ти кажи за акЪт кога ще е.
28
13
 
4
 
! Отговори
Бay преди 2 години
каквото и да стане/кажат *** си знае неговото. Той ако се зарази, ще оцелее!
27
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** ваксини не слага, тъй като такива си поставят само учените бydали. Той на лекар не ходи. Всяка болест лекува с ракия, чесън и туршия=