Янев увери: Не се търси решение за задължителна ваксинация

Премиерът смята, че не трябват и стимули, всеки си решавал
131

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не се търси решение за задължителна ваксинация.

Това каза пред журналисти служебният премиер Стефан Янев след посещение на Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия в Медицинския университет - София.

По думите му право на всеки един е да решава как иска да управлява личния си живот и здраве. "В това отношение не правим никакви движения", посочи премиерът.

По повод информацията, че има идеи за ваучери и допълнителни стимули, за да се повиши броят на ваксинираните, служебният премиер отново повтори, че това е въпрос на личен избор. "С каквито и да е кампании, ако човек не иска да поеме тази отговорност, той няма да се ваксинира", заяви Янев, цитиран от БТА.

Той все пак отчете повишаване на ваксинирането на хората над 60-годишна възраст, които се предполага, че са податливи и по-лесно биха могли да бъдат засегнати от нова ковид вълна. "Да кажем, че тази част е изпълнена", коментира Янев.

По думите му философията на служебното правителство е всички мерки, които ще се вземат, да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. "Бизнесът трябва да работи, животът трябва да тече нормално, независимо от ситуацията", допълни Янев. Той добави, че правителството е достатъчно отговорно в случай на необходимост да се вземат и индивидуални мерки.

Поне 3 милиона лева са необходими за генериране на първите 1000 генома, с които България ще участва в проекта “Геномът на Европа” във връзка с инициативата  “1+ милиона европейски генома“ (1+MГ). Парите ще бъдат осигурени от държавата в рамките на Национална пътна карта за научна инфраструктура 2017-2023 г. До края на тази година ще бъдат отпуснати 1 млн. лв., останалите 2 млн. лв. ще бъдат заложени в бюджета за 2022 г.

България е част от инициативата “1+МГ”, чиято задача е да се съберат един милион генома в рамките на Европейския съюз до края на 2022 г. Участват 22 държави от ЕС, Обединеното кралство и Норвегия. Всяка от тях ще генерира чрез секвениране уникална национална референтна колекция от геномни данни. Тя ще бъде от полза за персонализираните стратегии за здравеопазване и превенция в съответната страна. 

В рамките на инициативата „1+MГ“ националните колекции ще образуват “Геномът на Европа” - референтна база данни за изследвания и иновации в здравеопазването. Тя ще помогне за превенцията и лечението на много социалнозначими заболявания като рак, диабет, болести на сърдечно-съдовата система.


131
Още от Коронавирус
В Швейцария се опасяват от атаки срещу ваксинационни центрове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
СС преди 3 седмици
те и нацистите едно време събираха данни от хората в името на науката, всички знаете доктор Менгеле и резултата след това.... а сега забележете за какво натискат да тестват масово децата в училище тоест да им събират геномите а данните при кого ще отидат? в тези който правят вируси и куп други генетични щуротии въобще не са добре нещата и когато съберат необходимите неща ще се разбере, че всичко е фалшиво обаче дано да не е късно вече за човечеството....
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Предварителните данни, публикувани от израелското правителство през юли, показват, че ваксината Pfizer-BioNTech е била само 16% ефективна срещу симптоматична инфекция при хора, които са получили две дози през януари. За хората, които са били напълно ваксинирани до април, ваксината е била 79%ефективна срещу симптоматична инфекция, което предполага,че имунитетът, придобит чрез имунизация, се изчерпва с течение на времето.
115
0
 
2
 
! Отговори
Др Зорге преди 3 седмици
Сега всяка година като излиза по един нов вариант Алфа, Бега, Гама и тн. ще има и ваксинка доза 23..... 24...... и те така, поздрави за прецаканите морски свинчета, лек ден желая :)))))
114
1
 
2
 
! Отговори
Тарикат преди 3 седмици
Ей ся си взех сертификатчето - Джонсън Джонсън, 200лв, даже и памуче със спирт си поисках от доктора да изгрежда по автентично бухахахаха системата е създадена да бъде прецакана ;)
113
0
 
4
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 седмици
Всички ваксъри и морски свинчета под душовете - СЕГА!
112
0
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 седмици
"С каквито и да е кампании, ако човек не иска да поеме тази отговорност, той няма да се ваксинира", заяви Янев, цитиран от БТА." Каква отговорност да поема човек, скапaняк Янев? Отговорността против моето желание да ме ваксинират??? Това ли е отговорността ми? Да се ваксинирам, защото ти и сума ти бoклуциии като теб казват, че трябва да се ваксинираме? За разстрел си бе!
111
0
 
7
 
! Отговори
Кунчев преди 4 седмици
е гробаджийска кратуна, да го махат веднага
110
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А като не се търси решение за задължителна ваксинация, Кунчев какви ги разправя и как предлага да се пускат навсякъде само ваксинирани????
109
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Гледах интервюто. Каза всички, което предполагахме. Фашизъм, гаден, гнусен и жалък фашизъм. Както казах и преди. Не дадохме своите евреи, няма да дадем и сега никого. Няма значение дали са християни, евреи, мюсюлмани или будисти. Щом са българи, значи не ги даваме. Точка. И всеки, който се пробва да ни убеждава в противното ще бъде саботиран.
108
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Владимир Зеленко е истински доктор, който не е забравил Хипократовата клетва. Браво! Много яко!
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До До специалист 9000лв - 103 - Вива шопа!!!
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Янев може би още не знае.....
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен "До Анонимен 112 "и да им се върне внесесното досега" Няма проблем. Стига да докажат, че никога по никакъв повод не са ползвали здравна помощ. " - това може лесно да се види от МЗ или НЗОК. Да не стане така, че да има много за връщане или да се окаже че хора са "лекувани" без да са били при лекаря
104
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До до 64 "И ние сме голяма фирма със средна заплата над 9000лв." - по 1200лв плащат в ио. Недей да лъжеш бе трол
103
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До do 76 "Гледайки разбивките на хора и доходи, топ 5% от хората с най-високи доходи у нас са на 92% ваксинирани (както и по цял свят). Хората с топ 20% по доходи у нас са 88% ваксинирани (както по цял свят). Обслужващата ниска класа е неваксинирана (както по цял свят)." - посочи източник за тези данни
102
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 86 - "Следващата стъпка трябва да бъде : не ваксинираните заболели с болнично лечение ,сами да си го плащат !!!! " - тогава да спрат да внасят здравни осигуровки и да им се върне внесесното досега
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е кога вие рундьовци подписахте за секвестирането на генома български. Я малко инфо, че стана интересно!
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Янев, ти имаш ли още чувствито, че някой те подслушва?
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Койчо, видеото е супер!!!
98
1
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 4 седмици
Потрясающее свидетельство доктора Владимира Зеленко в раввинском суде Израиля.