За ваксинацията: Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години

Имунолог: Ваксинираните са по-защитени от преболедувалите COVID-19
Обновена: 2 сеп 2021 09:24 | 2 сеп 2021 09:15, Елка Василева
239
За ваксинацията: Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години
Снимка: архив, БГНЕС

До 8-12 месеца имаме имунитет срещу COVID след ваксиниране или преболедуване, обяви имунологът акад. Богдан Петрунов пред bTV. Той уточни, че имунитетът, създаден от препаратите, е по-специфичен, определи го като по-центриран.

Според него ваксинацията трябва да бъде задължителна за учителите, лекарите и всички здравни работници, пожарникари, транспортни работници и тези, които работят в контакт с много хора.

Още по темата
"Нищо в момента не може да се справи по-добре с коронавируса освен имунизацията. Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години“, прогнозира той.  

Академик Петрунов обясни, че имунитетът, който се създава от ваксинираните хора, е много по-специфичен, той  го определи като много по-центриран. "Той създава антитела, които са с много по-голям афинитет към вируса. Това е основание всички, които са имунизирани, да бъдат пак ваксинирани след 8 – 12 месеца“, посочи акад. Петрунов. Според него имунитетът, който се изгражда от преболедуването, е по-широк.

"По-защитени са тези, които са ваксинирани, в сравнение с тези, които са преболедували. Ваксините дават една сравнително висока защита, над 50 на сто, в имунизираните хора, в зависимост от циркулиращия щам. С имунизацията срещу коронавируса създаваме така наречения трениран имунитет, подготвяме имунната система да реагира по-адекватно и по-качествено“, обясни имунологът.

Според него ваксината може да пази и от други подобни вируси, а смесването на ваксините засилва имунитета.

"Еволюцията на вируса ще е един безкраен процес, така че само имунизацията може да помогне", смята ученият.

Досега министерството на образованието се справя в добре със ситуацията, отбеляза той. "Има изследване в Израел, че ротационното обучение - 1 седмица вкъщи, 1 - на училище, е много добро. Децата над 12 години спокойно могат да се имунизират", добави акад. Петрунов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
3
 
! Отговори
Айде бе преди 2 години
Гледай си работата моя позната се дупна 2 пъти с ваксина и мяма никакви антитела а сестра ми го изкара и има вече 9 месеца солиден брой антитела след боледуване, кой се опитвате да лъжете? Пробутвайте ваксини на заблудените.
192
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та се сещам за едно изказване на Р. Рейгън отпреди 40 години: Разработиха илачи за несъществуващи болежки (they have developed treatments for unknown illnesses)
191
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извадка от 16 215, заразени по време на третата вълна на Израел през януари-февруари 2021 г., беше сравнена с равен брой хора, ваксинирани през този период. Контрастът за тези две групи беше още по-силен: Той показа, че Delta има 27 пъти по-голям шанс да пробие защитата от ваксини от януари и февруари и да причини симптоми, отколкото да пробие естествения имунитет, придобит в същия период и да причини симптоми.
190
0
 
3
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Защо не се използва думата ЧИП? Защо има уреди, които ловят ваксината
189
1
 
7
 
! Отговори
Охлюв преди 2 години
Много често почна да се употребява думата "задължитела" и да лази по нервите на хората
188
3
 
12
 
! Отговори
АНТИТЕЗА преди 2 години
'Ваксинираните са по-защитени от преболедувалите COVID-19'_ Нова звезда на хоризонта: акад. Богдан Петрунов. --- НЯМА КЛИНИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ, КОЕТО ДА ПОТВЪРЖДАВА ТАЗИ ТЕЗА! Точно обратното: за пръв път имаме представително клинично изследване, проведено в Израел от началото на мес. май до сега и резултати са, че вероятността преболедувал да се зарази с КОВИД е 6,72 ПЪТИ ПО-МАЛКА, отколкото ваксинаран! ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО ПРЕДСТАВИТЕЛНО ИЗСЛЕДВАНЕ!--- Освен това акад. Богдан Петков е алерголог!
187
2
 
7
 
! Отговори
Тим преди 2 години
Нещо не се връзва с тези ваксини как така в Израел който е ваксинирал 99 процента от населението имат двоен скок на новозаразени явно и ваксините не помагат толкова
186
2
 
13
 
! Отговори
Ясно преди 2 години
Самата идея че от доброволно ваксинирането преминава в насилствено е достатъчен.
185
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните са много по-опасни за неваксинираното околно обкръжение, отколкото ако е болен от ковидо, без да вакснат. Очаквайте епидемия от двойна бронхит пневмония
184
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще нагърчим пандемиците, това е сигурно.
183
0
 
8
 
! Отговори
Не съм чул преди 2 години
Не е лошо да ни кажат кои "ваксинирани" държави са се отворили.
182
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
195 - никой няма да си изживее живота безгрижно. Не знам как си живял, но да седиш и да си живуркаш щастливо няма как да е смисълът на един живот. Аз ще продължавам да преживявам различни неща, а ти си стой отровен в къщи да бачкаш и после да гледаш новини и сериали. От време на време може и да отидеш до ***, но не е препоръчително да е често, че може и да се стресираш от толкова много дейности.
181
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петрунов явно отрича доклада на Еврейските си колеги,че преболедувалите имат 13 пъти по силен имунен отговор от набодените! Що така Петрунов? Колко ти платиха?
180
8
 
5
 
! Отговори
Няма смисъл преди 2 години
С или без ваксини българинът ще гърчи защото е *** и злобен.
179
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И що трябва непременно да се ваксинираме, че да живеем безгрижно?Някои си живеем така и без да сме се ваксинирали
178
11
 
5
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Никога не е имало 100% ваксини, дори и най-успешните са близо до 100, но не 100. Въпреки това много болести са овладяни. Преболедуването крие повече рискове. Ваксинирайте се.
177
15
 
4
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Познати с деца след лагер: неваксиниранито малко боледува, ваксинираното на 12 г. с една доза пошожително, но без някакви болестни прояви, родителите-ваксонирани с 2 дози, както си му е редът дори не дават положителен тест. Други познати: жената ваксинирана, положителен тест, с лека хрема 3 дни. Останалите ваксинирани в семейството - нищо. Толкова за ваксините. Единственият начин да си върнем ежедневието.
176
13
 
4
 
! Отговори
До 190 преди 2 години
Дрън дрън. Идеята е да си живеем живота безгрижно с вируса и да сведем жертвите до минимум. А не да имаме локдауни през 2 месеца. Затова са ни ваксините. И затова всички трябва да се вакаинират. Никой не е обещавал да изтрием вируса от лицето на планетата. А у нас, както сме ги подкарали, още дълго ще агонизираме, за разлика от другите в ЕС.
175
0
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До до 190Само дето няма перфектни ваксини, като в БГ 2010 имаше епидемия в махалите, покрай неваксинираните се разболяваха и напълно ваксинираните.
174
6
 
13
 
! Отговори
до 190 преди 2 години
Всъщност ти грешиш, с доказано пропускливи ваксини не се постига групов имунитет. Групов имунитет се постига с "перфектни" ваксини, които спират заразяването. тези докано не са от тях, доказано.