Доц. Гломб: Безотговорността може да роди и български вариант на COVID-19

Доц. Гломб: Много хора били изкарали COVID през 2019 г., явно в страната ни има феномени
21 сеп 2021 17:00, Ния Христова
230
 
"Ако продължаваме да бъдем с ниско имунизационно покритие, не бих се учудила да се появи вариант с български произход. Навлизайки в гостоприемник, вирусът сякаш взима живот назаем и започва да диктува условията. Колкото повече пасажи минават от човек на човек, толкова повече даваме възможност на вируса да се усъвършенства. Затова се появиха и тези варианти", каза вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб.
 
Тя отбеляза, че на 99,5% Делта вариантът е доминантен у нас, а Мю вариантът е под засилено наблюдение. 
 
"Той не циркулира в нашата страна. Пробва се да влезе, но не успява, защото по-адаптивният и заразен вариант е Делта. Мю е проблем на Латинска Америка. Има Бета вариант, има Гама вариант - това са варианти, които също будят безпокойство. Първият е характерен за Южна Африка. Гама е най-застъпен в Бразилия, беше засечен за пръв път в Япония. Ламбда е от вариантите под наблюдение", обясни доц. Николаева-Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Вирусологът от НЦЗПБ е категорична, че е необходима имунизация за справяне с епидемиите. 
 
"Много от инфекциозните болести са преборени чрез ваксинационни програми и подобряване на санитарно-хигиенните условия", отбеляза тя.
 
"Хората с алергии нека се допитат до своите лекуващи алерголози. Няколко са съставките, описани са точно. Има ги в кратката характеристика и в листовката на пациента", препоръча тя и обясни научно какво точно съдържат ваксините.
 
Нежеланието на част от българите да се ваксинират вирусологът определя като "безотговорност и престъпен индивидуализъм". 
 
"Живеенето в общество означава отговорност към собственото здраве, но и към здравето на околните. Напълно подкрепям ректорите и ръководителите на учреждения, които изискват сертификат или отрицателен тест. Това е отговорност към обществото. Студенти и лекари, които са в досег с пациенти, може да бъдат източник на инфекция", подчерта доц. Николаева-Гломб.
 
"Чувам как много хора са изкарали Ковид през 2019 г. Явно в нашата страна има феномени, които преди да възникне болестта, вече са я прекарали. Това е несериозно. Липсата на антитела и Т-клетъчен имунитет означава, че човекът е изкарал настинка. Повече от 200 са вирусите, които причиняват подобни състояния", категоричен е експертът от НЦЗПБ.
 
"Веднага след възстановяване е добре да се направи ваксинация", смята доц. Николаева-Гломб.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гломб май не разбра че ковида ни мина и вече не вярваме на лъжи. Такива като нея трябва да бъдат съдени за всяване на паника.
140
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До MKII 155 И как 20 % ще накарат 80 да отидат в гората? И какво ще ядете мързеливите т..р,олове, като не ни дадете да работим? Т,р..олене яде ли се :)
139
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гломб ще ти докара ТРОМБ
138
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безотговорност, меко казано е да задължават децата да са присъствено точно по време на делта пик и то без да се спазват никакви мерки!!!! А да се ваксинираш или не с експериментална течност, вече си е право на личен избор!-----------=========----------Инжектирани са близо 6 милиарда ваксини, т.е. над 3 милиарда души са ваксинирани. Смешно е да мънкате, че са били експериментални ваксините. А децата е съвсем нормално да са на училище и няма да има никакъв проблем за ваксинираните семейства.
137
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дай Боже да се появи!От една година се моля за това!
136
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С ваксината иРНК-информативна инжектирана в мускулните тъкани се придобива едногодишен безопасен имунитет. Една позната ми заяви, че искала да се разболее за да има естествен имунитет. Само че не знае че вместо една игла, при разболяване едно голямо гюле ще мине през организма й, не се знае дали ще оживее. А вируса ще мутира и ще зарази стотици хиляди. от които 10% ще умрат.
135
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безотговорност, меко казано е да задължават децата да са присъствено точно по време на делта пик и то без да се спазват никакви мерки!!!! А да се ваксинираш или не с експериментална течност, вече си е право на личен избор!
134
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас! Щях да брибадна от този Доцгломпф!
133
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-жа доц. Гломб, с нейния начин на разсъждение и ангажименти към тез-онез, донякъде е права.
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак Ганьовсни Номер.
131
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новите варианти възникват единствено в неваксинирани, тежко и продължително болни хора. Така че е напълно възможно да възникне бг мутация. Нашия принос към света. :(
130
3
 
24
 
! Отговори
Идваааа преди 2 години
... Гломб вариант!!!
129
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе то докато го няма и айде е тук и пак сме си виновни защото няма контрол на мерките
128
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нови варианти на вируса се създават от ваксажийчетата. Много учени го казаха, първо ваксинация по време на пандемия създава нови щамове, второ, този отровен бъркоч който тестват на човечеството е опасен за здравето и хората умират от него. За ваксажийчетата обаче тези факти не са важни. Важно е само какво казва Гей-ц и Макарон
127
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
името му ще бъде авантата или фигуранта, или АФ
126
4
 
18
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
да само болен мозък на людмила гломб ражда чудовища и призрак на ваксинация :)))
125
3
 
20
 
! Отговори
Pro- staka преди 2 години
Ако информацията за ваксините от създателите им убеждават лидерите че те са напълно безвредни защо е необходим лично да разрешаваме тяхното поставяне ? Защо компаниите искат от всеки от нас да се подписваме че сме наясно какво поставят в нашето тяло ? Щом имаме пандемия с вирус и имаме решение -ваксина ,ами лидерите какво чакат ?Да ваксинират . Или май нещата не са толкова прости . Информираното съгласие е застраховка за производителя че само НИЕ и никой друг не ни принуждава да ги сложим . Ние сме доброволци и сами поемаме отговорност какво НЕ и ДА поставяме в телата си !
124
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ААА тази гениална доцента беше направила гениалното сравнение м броя ваксини с броя хранене на българина.А това откритие трябва да получи нНобелова награда за медицина и работа в престижен западен университет.Тогава ще се види българския принос в развитието на медицината.Нека да лекува западняци, та да видят що е то български уче'н.Ще видят кон боб яде ли!Тогаз коментирайте кой е виновен за високата смъртност вирусът или условията и " специалистите" в българските болници.Но коментар за оборуд...
123
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как да съм отговорен за нещо за което никой не носи отговорност,като въпросната ваксина?Иначе защо требва се подписваш?
122
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как пък един път не пропусна да се червиса и нагримира по време на пандемия. Кога намира време да спасява болни не знам