Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?

Имаше период, в който Румъния бе шампион по имунизация
22 сеп 2021 15:07, Нели Христова
455
Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?
Снимка: БГНЕС

Не липсата на ваксини е причината толкова малко хора в България и Румъния да са се имунизирали срещу коронавируса - точно обратното. И двете държави, които са на опашката по ваксинации в ЕС, разполагат с планини от неизползвани ваксини, чийто срок вече изтича, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ), цитиран от DW.

България и Румъния влизат незащитени в четвъртата вълна

И германският „Шпигел" обръща внимание на голямата разлика между Западна и Източна Европа по отношение на имунизационните равнища: докато в Белгия, Дания и Португалия вече са ваксинирани 80 процента от пълнолетните граждани, в Хърватия квотата е 32 на сто, а в България едва около 20%. „Опитът на Европа с Ковид-19 е историята на две различни пандемии - и тези разлики може да ни преследват още много години", цитира "Шпигел" думи на българския политолог Иван Кръстев от негов доклад за поляризацията в Европа в резултат от пандемията.

И наистина: според данните от актуално проучване на "Галъп интернешънъл" около една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани. Друга една пета още не са, но казват, че ще се ваксинират. А цели 45% заявяват, че нямат намерение да си поставят ваксина срещу Ковид-19. "Така обществото се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата нито се е ваксинирала, нито смята да го направи", заключават авторите на изследването.

В съседна Румъния до момента са ваксинирани 27 процента от хората - далеч под средното за ЕС равнище от 60 на сто. А имаше период, в който Румъния беше сред шампионите по ваксиниране - в началото на март от членките на ЕС само Малта отбелязваше по-добри резултати. В Румъния бяха положени много сериозни усилия за осигуряване на достъп до ваксините, включена бе и армията, която бързо изгради необходимата инфраструктура. Но решаваща негативна роля изигра противоречивата, дори контрапродуктивна комуникация на правителството, убеден е румънският здравен експерт Октавиан Журма. Когато през май президентът Клаус Йоханис отмени почти всички ограничителни мерки, той обвърза тази стъпка с посланието за скорошен край на пандемията. „Проведоха се фестивали с десетки хиляди посетители, без каквито и да било ограничения. И просто стимулите за ваксиниране отпаднаха", казва Журма пред НЦЦ.

Експертът отбелязва, че единствената група в Румъния, която успява да убеждава ефективно, е групата на антиваксърите. Това придобива още по-голяма тежест в контекста на факта, че недоверието спрямо държавно разпоредените мерки в бившите социалистически страни от региона е традиционно високо, пише още НЦЦ и отбелязва, че в Югоизточна Европа навярно се разпространяват много повече неверни информации за ваксините, отколкото другаде. Според НЦЦ регионът е особено податлив на конспиративни теории, което се дължи както на сравнително ниското образователно равнище, така и на специфичната медийна среда.

Политическа криза насред пандемията

Настоящите политически ситуации в двете страни само изострят проблема. В Румъния управляващата коалиция се разпадна, а преди това имаше постоянни персонални промени - от избухването на пандемията досега в страната са се сменили четирима здравни министри. В България е още по-сложно - страната от месеци се управлява от служебен кабинет, след като на два пъти съставянето на редовно правителство се оказа невъзможно. През ноември предстоят трети избори, а в тази ситуация на нескончаема предизборна борба популистки партии като ИТН се опитват да се профилират като рупор на антиваксърите, пише НЦЦ и коментира: При тези толкова ниски имунизационни квоти скорошното затягане на предпазните мерки е единственият начин за възпиране на наблюдавания рязък ръст на заболяванията и смъртните случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
1
 
5
 
! Отговори
Б. преди 2 години
До 310,боцни си едно хероинче като си толкова смел...
273
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как ще сме незащитени като много народ вече го изкарахме и имаме доста антитела. Защо не издават сертификат и на база антитела и ще се види че ваксата е ненужна.
272
19
 
1
 
! Отговори
до 297 сатанато преди 2 години
можеш да се самоубиеш както и когато искаш това което трябва да правиш е да слагаш хубава маска на носа и устата докато си в градски транспорт или магазин,защото там се месиш с хронично болни и податливидругото си е твоя работа, никой не може да ти се меси
271
10
 
17
 
! Отговори
Дааааа преди 2 години
Такааа....Грипове е имало и ще има но е факт че Короната е доста по агресивен. Не си спомням толкова много познати да са се разболявали. Някои го изкараха сравнително леко, някои бяха в болница. Слава богу сред близките по-лошо няма.Факт е и че сред 6-мата които сме ваксинирани никой не се разболя въпреки че двама бяхме положителни. Всеки да си избира
270
11
 
5
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
"Ваксани" са може би тия, които се мажат с вакса. Другите са ваксинирани.
269
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другото, което е важно, ваксинираните трябва да спазват карантина, защото след ваксината са заразни. Но това никой не го прави!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
268
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не помня кой от многото специалисти беше се изказал, че много хора са със изграден имунитет по следната причина. Да речем, носейки маска, спазвайки всички мерки, дезинфекция и т.н.,човек все пак се среща с малко количество от вируса, което не води до разболяване,а имунната система успява да се справи с това, как да се изразя, минимално вирусно натоварване. Постепенно,така се изгражда естествен имунитет и за доста хора реално не са необходими ваксини. Мисля,че има логика и съм анти-ковид ваксър.
267
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека сме ***,необразовани,тъмни балкански субекти,маргинали,много важно как ни наричате сороси,....боли ни това... за вашето мнение ...
266
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахах - значи всеки, който не си предлага задните части на Бил Гейтс и сие е конспиратор с ниско ниво на образование. Едно е ясно - критичното мислене е трън в кратуните ония чичковци и лелки от СЗО и ЕС и се чудят къде са сгрешили, че все още се срещат мислещи хора по света.
265
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както на времето комунисто-фашистите линчуваха всеки който е против властта. Сега пък ЕС линчуват всеки който не се е инжектирал с някаква неизвестна течност. Течността била вълшебна и те правила безсмъртен. Да ама не, беше казал един политик.
264
4
 
20
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
до 279Проблемът е, че 80% неваксинирани са вече заплаха за цялата държава. -----////------ И какво трябва аз да направя за твоя просперитет? Да се самоубия с ваксина ли?
263
1
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Кой я отхвърля бе ? Аз всяка вечер се ваксинирам :D
262
1
 
2
 
! Отговори
До 296 преди 2 години
НеграмотнияТ...., като..., дето.
261
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои си въобразяват , че като са го "изкарали" и вече край. Ами не, пак може да се разболееш. Траен имунитет няма. Само че втория път най-вероятно ще е фатален.
260
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"регионът е особено податлив на конспиративни теории, което се дължи както на сравнително ниското образователно равнище.."как ли се чувства редовия антиваксър като всеки ден чете че е *** а когнитивния дисонанс го кара да се обеди че всичко е конспирация... мъка...
259
5
 
7
 
! Отговори
БЛЪГ-ЛАЙФ-МАТЕР преди 2 години
Да се дискриминират антиваксърите е расизъм и подигравка със тяхното самоопределяне. Така както някои имат право да се определят като пети или десети пол, така други могат да се самоопределят като Неваксинирани. Ако бях конспиратор, а не зевзек, щях да видя послание в името на тая либерална организация. Все едно света вика за помощ някои, които спят и трябва да бъдат събудени.
258
2
 
4
 
! Отговори
Б. преди 2 години
За следващия щам(дано да няма такъв), готови ли са ваксините, защото, когато боледувахме от ковид 19 много хора, още нямаше ваксини?
257
6
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ЗАЩОТО ГО ПРЕБОЛЕДУВАХМЕ-ТЕ ЗАТОВА. ДПМ
256
8
 
43
 
! Отговори
Свръхзнаещантиваксър преди 2 години
Отхвърлят защото никой не иска да си лепне белега на звяра.Отвърлят защото са финасирани лично от сатаниста Гейтс,Защото използвайки тази хрема искат да наложат новия световен ред ,където няма да притежавате нищо и ще бъдете щастливи.Отхвърлят защото същите тези които налагат ваксините налагат и гейбраковете ,унищожението на семейството ,абсолютна власт на корпорациите ,тотален контрол и фашизоидно деспотично управление ,където роба няма да дори да има контрол над мозъка си.
255
8
 
6
 
! Отговори
Aнонимен до 283 преди 2 години
Развъдниците на мутации сте вие. Които си боледувате и обменяте вируса.